keskiviikko 30. maaliskuuta 2022

Se on taas täällä


Joka kevät se tulee samoihin aikoihin. Siltä ei välty yksikään, joka kaupungissa asuu ja liikkuu. 

Katupöly sisältää renkaiden rouhimaa asvalttia, hiekoitushiekkaa, tiesuolaa ja muita liukkaiden torjuntaan mahdollisesti käytettyjä kemikaaleja, renkaiden kumihiukkasia, kasvintähteitä, siitepölyä, bakteereita, homeita yms.



Keväinen katupöly on jokakeväinen ongelma maalis-toukokuussa. Siinä leijailee pääasiassa alle kymmenen mikrometrin kokoisia hiukkasia. Ne aiheuttavat nuhaa, silmien kirvelyä, kurkun kutinaa ja yskää.

Pienimmät, alle 2,5 mikrometrin kokoiset pienhiukkaset pääsevät kaikkiin keuhkojen osiin. Pienillä lapsilla pöly voi lisätä astman riskiä. Haitallista se on allergikoille sekä sydän- ja verisuonitauteja sairastaville.

Pahimmissa tapauksissa pienhiukkaset voivat johtaa vakaviin keuhkoinfektioihin ja saavat aikaan astmakohtauksia. Katupöly aiheuttaa vuosittain kymmeniä ennenaikaisia kuolemantapauksia.

Pahiten pöllyäviä alueita voi välttää mahdollisuuksien mukaan. Tilanne helpottaa kunnolla vasta katujen harjaamisen ja pesun jälkeen. 



Lähde: Tiede-lehti nro 4/2022, Miina Viljasen artikkeli.

Korona-aikanahan on ehditty tottua kasvomaskin käyttöön. Sen avulla luulisi olevan mahdollista suojautua myös katupölyltä. Jos edullisin niin sanottu kirurgimaski suojelee viruksilta, niin kai se nyt suojelee katupölyltäkin. FFP2-maski on tässä vielä pykälää tehokkaampi. Eikä enää tarvitse edes hävetä hengityssuojaimen käyttöä ulkonakaan. Jotain hyötyä siitä koronastakin on siis ollut. 

Minä en liiku torpasta juuri mihinkään pölyisille alueille enkä pölyisimpänä aikana, silloin kun eniten on autoja liikenteessä. Koiralenkilläkin käyn puhtaammassa ilmassa. Mutta katupölyltä suojautuisin kyllä tarvittaessa kasvomaskilla. Äskettäin kun vajan hyllyltä kävin louhimassa siellä parikymmentä vuotta lojuneita pulkkia mäenlaskua varten, niin oli niidenkin pinnassa melkoinen kerros vaaleanruskeaa pölyä, joka lähti pois vain vedellä ja harjalla. Vuosien pinttymät. Päällimmäisenä oli tietyömaalta kulkeutunutta pölyä ja ehkä vähän sitä Saharan hiekkaa, jota viime talvena oli täälläkin lumihangen pinnalla. 

Ja bakteereita pölyn joukkoon päätyy paitsi ihmisten jättämistä roskista, myös niistä surullisenkuuluisista koirankakoista, joita jätetään pitkin talvea jopa keskelle kulkuväyliä. Enimmäkseen kuitenkin reunoille. Nyt ne taas paljastuvat, kun lumi sulaa. Vaikka itsellä on koira tai ehkä juuri siksi, en voi käsittää sitä, ettei niitä koiran kakkoja voi koukata taskussa mukana kulkevaan pussiin ja viedä kotipihan omaan kaatopaikkaroskikseen. 

Onneksi virukset vaativat elävän organismin alustakseen, jotta pysyvät elossa. Niinpä ainakaan pitkään maassa lojuneet maskit eivät levitä koronaa. Ääliömäistä on maskin tiputtaminen juuri siihen kohtaan, jossa sen käyttötarve loppuu. Esimerkiksi parkkipaikoille ja pysäköintihalleihin. Toiminta on verrattavissa koirankakan jättämiseen sille paikalle, mihin se sattuu tippumaan. Joko ihan keskelle väylää tai vähän sivummalle.

Näillä kulmilla asuu eräskin saksanpaimenkoiran omistaja, joka ulkoiluttaa koiraansa pyörän kanssa. Koiraparka ei voi pysähtyä edes tarpeilleen, vaan joutuu kakkimaan juostessaan. Ja varmaan pissimäänkin. Sen koiranomistajan koiran ulkoilutus on ihan konkreettisesti juosten kustua. Ja senhän tietää, mihin ne kakat päätyy. Pissa päätyy koiran omille kintuille siinä vauhdissa. Ja on se nyt melko epäinhimillistä ja epäeläimellistä touhua kohdella koiraa noin. Tekisin eläinsuojeluilmoituksen, mutta en ole koskaan sattunut itse näkemään sitä, kun kyseinen koira ulostaa juostessaan. Olen vain kuullut muilta ihmisiltä ja nähnyt lopputuloksen.

Kuvat: Pixabay

Ei kaupallista yhteistyötä. 

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 

6 kommenttia:

  1. Niin ja koiran kakka, mutta se onneksi peittyy ja hajoaa kun ruoho alkaa kasvamaan, itse kakitan silkkiä sellaisella paikalla, jonne kakan voi jättää "ei kenenkään maalle",tai siis kaupungin metsäreunoille.
    Kevät on tullut joskus aikaisemmin, mm.turussa 8.3 kukkivat kirsikkapuut, se talvi oli lumeton ja leuto.
    Just anopin kaa olin puhelimessa, niin hän sanoi että: "älkää vielä tulko,kun täällä on vielä paljon lunta",
    tosiaan vielä on kylmää ja liukasta paikoin.
    meillä täällä enää vain lumipenkat talojen pihoilla.
    Kuulin jo kiurun laulua, sen laulua on hieno kuunnella.

    Löysin kirppikseltä runokirjan, tässä siitä yksi runo:

    *Kevät*
    "Se pulppuaa purona puitten alla,
    se livertää leivona taivahalla,
    se sinkoaa silmiini säihkyvän säteen,
    ja kasvattaa kukkasen kulkijan käteen.

    Se laineena laulaa, se käkenä kukkuu,
    se itkee ja nauraa, valvoo ja nukkuu,
    se utuisen unelman onnesta antaa,
    se lempeä lupaa, se kaihoa kantaa."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja runosta. Olipa kiva piristys! Joo kyllä koiran kakka katoaa jonnekin aika nopeastikin, kunhan se on jossain ojan pientareella tai muussa paikassa, mihin kukaan muu (toinen koirakaan) ei siihen sotke itseään. Olen nimittäin seurannut asiaa yhdellä metsäpolulla, missä käytiin edellisen koiran kanssa lenkillä. Pistin merkille paikan, johon se tortun lykkäsi ja ei mennyt kuin pari päivää, kun se oli kadonnut. Kai niillekin sitten jatkokäyttöä löytyy, jotkut hajottajahyönteiset/kovakuoriaiset ilmeisesti niitä käyttävät. Jos ei syötäväksi, niin sitten johonkin muuhun. mutta asvaltille ja muille kulkureiteille koirankakka ei kuulu. Välillä kun sille päälle satun, olen korjannut pois toistenkin koirien kakkoja, kun niitä on jätetty oikein törkeisiin paikkoihin. Sillä tavallahan se koirien vihaaminen vain lisääntyy koirattomien keskuudessa, kun kakkoja ei kerätä pois yleisiltä paikoilta. Myös koirapuistoissa omistajan kuuluisi kerätä oman koiransa jätökset. Juuri kuulin eräältä tutulta, että eräässä lähellä olevassa koirapuistossa sellainen ei ole tapana. Kuka sinne viittii koiraansa viedä paskan sekaan?

      Poista
  2. Sen verram korjaan että kaatopaikkoja ei enää ole eli oikea termi lienee polttoroskikseen, päätytvät nykyään poltettaviksi ne joita ei voi kierrättää. OLnneksi, muistan oman kunnan kaatopaikan, kyllä pisti partiopojan miettimään että eikö ole muuta ratkaisua.

    Bongasin jostain jutun että mikromuovinpalasia on ens.kertaa löytynyt ihmisen verenkierosta, ollaan kohta muovin tukkimia pökkylöitä koko jengi, huoh...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja oikaisusta. Tosiaankin, käytin vanhanaikaista ilmaisua. Se on sekajäte nykyään ja se lajitellaan jätteenkäsittelylaitoksessa. Tietyt ainesosat pois, kuten vaikka lasi ja metalli ja loppu päätyy polttolaitokseen. Ne ovat nykyään kaiketi nimeltään kierrätyspuistoja, jossa nämä lajittelulaitokset sijaitsevat. Täällä kulmilla on muutaman kilometrin päässä entinen /nykyinen sellainen ja joskus kun olen pyöräillyt sen ohi, niin kyllä sieltä aika pahat tuoksut lemahtaa. Eipä olisi kiva asua sen tuoksun vaikutuspiirissä. Mutta ei siinä ihan lähellä asutusta olekaan.

      Poista
  3. Niin ei sitä voi tietää onko se totta, tuo pyörällä ajaja, ennenkuin itse näkee.
    Tiesin erään pariskunnan, jotka ei käyttäneet koskaan koiraa ulkona Chihuahua, menin sanomaan heille että:
    "ettekö käytä koiraa ollenkaan ulkona,selitin että koira tarvitsee virikkeitä liikkuessaan ynm..., ja voin antaa hihnan ja pannan, niin voitte viedä koira ulos"
    koiran omistaja sanoi että: "ei he vie koiraa ulos, sillä on hiekkalaatikko."
    Soitin eläinsuojeluun, niin sanottiin että:" lähetä heidän osoite," niin lähetin osoitteen, mutta he muuttivat aika nopeasti pois, eli asuivat vain n.kuukauden siinä,
    jatkosta en tiedä mitään.
    Säälin vain sitä koiraa, mistä se jää paitsi, ei kontakteja toisiin koiriin, ei hajuaistin käyttöä, ei luonnon tuomia virikkeitä.

    Itse kun vien oman koirani ulos, niin se ilostuu kun saa juosta lumessa, innostuu juoksemaan ympyrää, katselee oksilla hyppiviä lintuja, ja oravaa, haistelee jäniksen ja ketun jälkiä, kuuntelee harakan nauruakin.
    Kevät tuo esiin nuorison heittämät Hesen ruskeat pussit, joissa on muki,pilli, servettejä ja paperi, joku on se joka ne siivoaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Voi hyvä luoja, minkälaista koiran kohtelua. Tuollaisten ihmisten ei pitäisi koiraa omistaa ollenkaan. Hyvä, että teit ilmoituksen. Täällä kulmilla on yksi iäkäs koiranomistajatäti, joka ei anna koiransa nuuhkia mitään maassa olevaa. Olen kerran nähnyt kuinka tällä tädillä on oikein keppi mukana, jolla hän tökkii koiraa kuonoon, kun se yrittää nuuhkia ja kieltää sitä kovasti. Kyllä siinäkin ollaan koiran kasvatuksessa ja hoidossa erittäin pahasti hakoteillä.

      Poista

Kiitos kommentistasi!