Kirjan nimi pitää sisällään sanaleikin ja huumoria, joita molempia Enqvist kylvää kirjassaan sopivassa määrin. |
Mitä enemmän tiedän, sitä vähemmän uskon. Mihin tietoon sitten luotan tai uskon, on toinen juttu. Tutkimukset ovat muiden tekemiä ja niihin pitää vain voida luottaa. Onko uskon ja tiedon asia sittenkin melko samankaltainen.
Kuuntelin Kari Enqvistin kirjan Uskomaton matka uskovien maailmaan Toni Kamulan lukemana. Muistelen nyt kuulemaani ilman mitään muistiinpanoja - asiavirheet ovat täten omiani. Väliin kirjoittelin omia ajatuksiani.
Tiede kehittyy ja tieto muuntuu, jopa vanhettuu. Tieto voi osoittautua vääräksi eikä tieteentekijällä ole vaikeuksia myöntää, että oli väärässä. Uskonmies, tai -nainen, vannoo käsi raamatulla, että tässä se totuus on. Sana pysyy, se on aina ollut ja aina oleva sama. Ainakin siitä alkaen, kun se on kirjoitettu yksiin kansiin.
Raamatun on ihminen kirjoittanut ja sanotaan, että se on vertauskuvien kirja, jota pitää lukea tulkiten sen sanomaa. Kuinka kätevää se onkaan, kun sana voidaan tarvittaessa kääntää lukijan ajatusmallin ja kulloisenkin tarpeen muotoon. Kaikkien aikojen DIY-opas.
Uskonto ei perusopeiltaan muutu, vaikka kirkko instituutiona on ns. tullut tähän päivään. Kirkko on taho, joka on täynnä ristiriitaisuuksia ja muutoksia on tehty jopa sen omia oppeja vastaan. Kuten naispapit ja samansukupuolisten avioliittoon vihkiminen, joita asioita vastaan minulla ei mitään sanomista, huvittaa vain huomata, että toimitaan omien oppien vastaisesti. Paljon pahempia asioita tapahtuu katolisen kirkon suojeluksessa, kun papistolta edellytetään edelleen selibaattia. Kaikki tiedämme mitä tästä on seurannut. Kondomin käyttö on edelleen katolisilta kielletty.
Katolinen kirkko muuten katsoo olevansa juuri se, jonka Jeesus perusti ja jonka yhteydestä muut kirkkokunnat, mm. luterilaiset ja anglikaanit ovat irtautuneet.
Ihmettelen aina vain sitä, että jos jumala on olemassa, ja jokaisen uskontokunnan julistama se ainoa oikea, miten eri uskontoja voi olla ja kunkin jumala se oikea ja muiden väärä. Siis esimerkiksi kristinusko vs. ne kaikki muut.
Epäily ja uteliaisuus synnyttää uutta. Se, että elämme nyt kuten elämme - emme pimeissä luolissa palvoen Ukko Ylijumalaa, on tutkivan, uteliaan ja kekseliään ihmisen aikaansaannosta. Kukaan itseään järkevänä pitävä ei usko luonnonjumaliin - vaikka heitäkin edelleen on. Ja taas: jokainen saa uskoa mihin tahtoo. Ja jatkoajatus: miksi luonnonusko ja sen jumala olisikaan muita huonompi vaihtoehto uskolle. Mutta ei kukaan enää mielellään luopuisi sähköistetystä kodista, jossa "vesi tulee ja menee". Saati luopuisi monesta muustakaan tiedemiesten aikaansaannoksesta.
Tieteentekijät eivät etsi todistusaineistoa siitä, että jumalaa ei ole, vaikka uskovat tuntuvat usein näin kuvittelevan. On muuten jännä juttu, miten tieteelliset teoriat ja toteennäytöt saavat uskovilta lähes 100% hyväksynnän, mutta evoluutio- ja alkuräjähdysteoria laskevat kannatuksen lähes nollaan.
Lyököön joku minua sanansäilällä takaisin, jos saivartelen, mutta minua on aina ihmetyttänyt Raamatun mukainen ensimmäisten ihmisen synty. Ensin jumala loi Aadamin ja hänen kylkiluustaan Eevan. He elivät tosi vanhoiksi ja saivat yhdessä kymmeniä lapsia, joista tutuimmat Kain ja Aabel, muista kerrotaan vähemmän - kuten monesti tuntuu käyvän, kun lapsia tulee lisää ja määrä on kymmenissä - ei lopuista ei ole enää niin kerrottavaa, jos muistaa nimiäkään niin tarkasti. Niin mistä ne eli me muut sitten saimme alkumme? Tarinan eli luomiskertomuksen mukaan päättelen, että kaikkien aikojen suoraviivaisimmasta sukupuusta?
Hitler, joka oli alkujaan katolinen toimitti omien sanojensa mukaan jumalalta saamaansa tehtävää puhdistaessaan kansakuntaa jumalan luoman kaltaiseksi. Mutta hän, kuten moni muukaan väärin toiminut ei ollutkaan oikea kristitty, totesivat tosikristityt.
Voiko jumala olla olemassa ilman minkään kirkon oppeja. Jos jumala ylipäätään on jollain tavalla olemassa, kallistun aina vain enemmän siihen, että se on meissä ihmisissä, jumalallisuus. Miten kohtelemme kanssaihmisiämme ja teemme "jumalallisia" tekoja.
Lähetystyö, käännytystyö, kadotuksella uhkailu. Kirjassa oli erinomaisia näkökulmia lähetystyön nurinkurisuuteen. Se on kuin jumalan sallimaa kolonialismia - kuten amerikkalaiset veivät intiaaneilta maan, kristitty vie toisuskoiselta tämän uskon, mutta kuin luvan saaneena.
Diakoniatyö on tänä päivänä mielestäni parasta, mitä kirkko tarjoaa. Monenlaista henkistä ja taloudellista apua niitä tarvitseville. Apua lähimmäiselle, ihmisen välittämänä - ihmiseltä toiselle ihmiselle. Eikä tähän hyvään työhön tarvita yhtään jumalaa, vaikka seurakunnan jäsen, ihminen sitä suorittaa.
Synonyymeja sanalle usko ovat esimerkiksi luottamus, vaikutelma, käsitys, luulo, mielipide, uskomus ja vakaumus. Kaikki synkronoivat mielessäni henkilökohtaisen mielipiteen tai ajatuksen kanssa.
Tieto-sanan synonyymeja ovat taito, taju, tietoisuus, tosiseikka, tosiasia ja fakta. Joku asia on tieteen keinoin todistettu paikkansa pitäväksi.
Jumalan olemassa tai olematta oloa ei ole todistettu millään keinoin, se perustuu nimenomaan uskoon. Voiko jumala silti olla olla olemassa? Kyllä varmasti - ja yhtä todennäköisesti ei.
Kuva: Erikoiset Asiantuntijat
Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.
Suosittelen lukemaan Eero Paloheimon kirjan Mega Evoluutio. Tieteeseen perustuvaa tietoa maailman synnystä. Järkeenkäypää. Jumalia on tuhansia eri kansoilla. Valkkaapa niistä joku, oletko varma oikeasta valinnasta ?
VastaaPoistaKiitos kommentistasi ja kirjavinkistä!
PoistaTäytyykin ottaa lukulistalle ja muutenkin "tutustua" tähän Paloheimoon. Googletin jo hieman ja vaikuttaa mielenkiintoiselta!
Luin kuin luinkin koko postauksen, ah oikeesti en jaksais aiheesta kirjoittaa, kun olen joskus kirjoittanut, mutta "pari sanaa"...
VastaaPoistaMiksi Raamattu on kaikkein eniten levinnein kirja,? koska se on Jumalan sana. Ihmiset kirjoittivat Raamatun Pyhän-Hengen vaikutuksesta.
Miljoonat ihmiset on kokeneet että Raamattu on elävä sana henk.kohtaisesti,minä myös.
Raamatun ennustukset on toteutuneet, ja toteutuvat koko ajan,
kaikki eivät vain näe niitä, eivätkä usko, koska eivät lue ja ymmärrä Raamattua, vaikka se on niin selkeä, eivätkä ole kokeneet sitä todeksi, myöskään siellä ei ole yhtään ristiriitaisuutta.
Jumalia tietysti on, mutta ne on ihmisten tekemiä, koska jotain pitää palvoa siihen jumal kaipuuseen, vaikkapa kivestä tehtyä esinettä.
Sopivat Raamatun kohdatkin löytäisin tänne, mutta en nyt niitä laita.
Lähes kaikki uskoo että Jeesus syntyi tänne maailmaan, se ennustetaan Vanhan testamentinkin puolella, samoin kuin ristiin naulitseminen, itse olen saanut nähdä monta näkyä ja ihmetekoja, ne vain vahvisti minun uskoa todelliseen Jumalaan, samoin rukous vastaukset, johdatukset ja varjeltumiset elämäni aikana.
Monet on vapautuneet monenlaisista kahleista, riippuvuuksista, pahan teosta.. ottaessaan vastaan Raamatun tarjoaman pelastuksen lahjan.
Mitähän tuo kadotuksella uhkailu tarkoittaa? kyllä kadotuksesta puhutaan Raamatussa, sekin on yhtä todellista, niinkuin on taivaskin, taivaaseen vain Raamatun mukaan ei pääse syntiä, ei kukaan uhkaile, vaan se ihminen kokee sen niin että häntä uhkaillaan, hän ei silloin ole tullut pimeydestä valoon.
Eikä kukaan voi tuomita ketään, Raamatun mukaan vain Jumalalla on tuomio valta, ihmiset ei halua kuulla totuutta, koska silloin pahat teot tulee ilmi.
Uskontoja tottakai on satoja, mutta vain yksi USKO, se on se usko Jeesukseeen mikä riittää, hyvät teot ei vie ketään taivaaseen, siksi koska niillä voisi jokainen kerskata miten paljon hän on hyvää tehnyt.
Mutta on hienoa että ihmiset tekee hyviä tekoja paljon, auttavat apua tarvitsevia mm. lähetystyö.
Uskonnon varjolla tehdään paljon pahaa, sillä ei ole mitään tekemistä todellisesta uskosta ja Jumalasta.
Hitler ei ole saanut Jumalalta mitään käskyä tappaa, vaan hän oli paholaisen itse saatanan käskyn alla hävittää juutalaiset, koska Jeesus oli juutalainen.
Kiitos kommentistasi!
VastaaPoistaUsko ja uskonnottomuus ovat niin henkilökohtaisia asioita, että niihin on vaikea kommentoida mitään vastakkaista.
Minä olen henkilökohtaisesti alkanut kyseenalaistaa kaikkia uskontoja minkäänlaisena yhtenä ja ainoana totuutena. Tietysti päällimmisenä pohdiskelun kohteena on ollut kristinusko. Mietinkin, että useat kirkkoon kuuluvat taitavat olla ns.tapakristittyjä eikä siinä ole mitään pahaa tai huonoa. Monet perinteiset tapamme juontavat juurensa kristinuskosta, vaikka alkuperä saattaakin olla tapoja noudattavalle hämärtynyt. Kaikenlainen yhteisöllisyys ja yhdessä toimiminen seurakunnan piirissä on hyvä juttu. Diakoniatyön nostan aina mielessäni ykkössijalle. Siinä ihmiset kohtaavat ja auttavat lähimmäisiään. Ajattelen myös, että jos jumala on jollain tavalla olemassa, se on meissä kaikissa ihmisissä. Toisissa meistä jumalallisuus on saanut vahvemmin jalansijaa ja näkyy tavassa olla ja toimia ja kohdella muita ihmisiä.