Törmäsin pari päivää sitten jossakin artikkelissa tai nettikeskustelussa huuhteluaineen käytön tarpeellisuuteen pyykin pesussa.
Huuhteluainetta käytetään estämään sähköisyyttä, tuomaan pestyihin vaatteisiin pehmeyttä ja hyvää tuoksua. Huuhteluaine auttaa pitämään tekstiilien värit kirkkaina ja estää likaa tarttumasta vaatteeseen käytön aikana. Näin ainakin valmistajien mukaan.
Sen käyttö jakaa käyttäjiä kahteen leiriin vähän kuin homejuusto tai oliivit. Niistä joko tykkää tai ei tykkää.
Huuhteluaine ei sovi vaatteille, jotka sisältävät elastaanikuituja, kuten Lycra, Dorlastan tai Spandex. Myös goretexistä tehtyihin vaatteisiin ei pidä huuhteluainetta käyttää. Mikrokuitu, silkki ja villa eivät myöskään tykkää huuhteluaineesta. Huuhteluaine vahingoittaa elastaanikuituja ja saa ne "lörpsähtämään". Elastaania on usein urheiluvaatteissa, uimapuvuissa ja alusvaatteissa ja esimerkiksi joustavissa farkuissa. Huuhteluaine voi myös heikentää ulkoiluvaatteiden veden hylkivyyttä ja pyyhkeiden imukykyä. Huuhteluaine ei sovi myöskään untuvavaatteille, koska se vähentää niiden ilmavuutta. Jos huuhteluainetta käyttää jokaisessa pesussa, sitä kertyy helposti vaatteisiin.
Olen saanut kuulla, että jotkut kotiaan siivotessaan lisäävät lattianpesuveteen pyykinhuuhteluainetta saadakseen kotiin raikasta tuoksua!! Pyykinhuuhteluaine ei ole puhdistusaine. Lattioiden puhdistuksessa suositellaan käytettäväksi mahdollisimman vähän mitään pesuaineita, koska varsinkin liikakäytössä ne kerrostuvat lattian pintaan ja saavat aikaan sen, että lika tarttuu lattiaan entistä helpommin. Jos mahdollista, lattian pyyhkimiseen riittää pelkkä vesi ja mikrokuituliina lattianpesimeen kääräistynä.
Huuhteluaine on minun mielestäni aivan turha aine pyykinpesussa. Se lisää ympäristön turhaa kemikaalikuormaa ja on tarpeeton lisämeno. Miksi pestyn pyykin pitäisikään edes tuoksua joltain? Eikö sen paras tuoksu ole puhtaan tekstiilin tuoksu? Jos huuhteluaineella yritetään peittää muita tuoksuja, kannattaa miettiä, onko tekstiili pesty kunnolla, oikeassa lämpötilassa ja huuhdeltu riittävästi. Pahaa hajua voi yrittää poistaa desinfioivilla pesuaineilla, joita löytyy marketin hyllystä ainakin Vanish ja Sanytol -merkkisinä.
Urheilutekstiilit kannattaa pestä heti niiden käytön jälkeen, jos ne ovat olleet ihoa vasten ja niin ollen olleet kosketuksissa hien kanssa. Pesuohjeissa annetaan useimmiten 30C lämpötila, mutta kyllä niitä silloin tällöin voi 40C asteessakin pestä. Pesen urheiluvaatteetkin aina 40C asteessa, koska 30C astetta on käytännössä kylmää vettä ja pyykki ei tule siinä puhtaaksi.
Kaiken mahdollisen, minkä voi pestä 60C asteessa, pesen 60C asteessa. Ja valkoiset lakanat 90C asteessa. Samalla itse pesukonekin saa tarvitsemaansa puhdistusta. Tavallisessa 40C asteen kirjopesussakin käytän usein esipesua. Silloin käytän vähemmän pesuainetta sekä esipesussa että varsinaisessa pesussa, kuin käyttöohjeessa kerrotaan. Usein valitsen lisäksi ylimääräisen huuhtelun, varsinkin jo pesussa on kerralla täysi koneellinen pyykkiä.
Nykyaikaiset pyykinpesukoneet on tehty niin, että ne punnitsevat pyykin ennen pesua ja mitoittavat käytettävän veden määrän sen mukaisesti. Ja kaikista uusimmat koneet annostelevat pesuaineenkin automaattisesti. Olen huomannut, että ainakin meidän pesukone käyttää minimaalisen vähän vettä. Enemmänkin voisi käyttää, koska eihän se vesi ole kallista vaan sähkö. No tässä on tietysti ajateltu ympäristöä sekä sitä, että harvassa maassa voi lotrata puhtaalla vedellä näin suruttomasti kuin Suomessa voimme.
Huuhteluaineissa on myös tuoksuttomia vaihtoehtoja niille, jotka eivät pidä tuoksuista tai ovat allergisia voimakkaille hajuille. Tuoksuttomissa huuhteluaineissakin on kuitenkin väri- ja säilöntäaineita, jotka kuormittavat ympäristöä.
Kuinkahan moni meistä lajittelee pyykkinsä muilla perusteilla kuin värin ja/tai pesulämpötilan mukaan? Samassa koneellisessa saattaa siten olla sekä polyesteri-, polyamidi- ja akryyli- että elastaanikuituja sekä goretexiä sisältäviä vaatteita. Osalle näistä huuhteluaine sopii ja osalle ei. Näin voi siis pilata tekstiilinsä ihan vahingossa huuhteluainetta käyttämällä.
Tämä ongelma poistuu, kun ei käytä huuhteluainetta ollenkaan. En ole varmaan kahteenkymmeneen vuoteen käyttänyt huuhteluainetta. No, pyyhkeet eivät ole mitenkään pehmoisia, mutta siihen tottuu. Ainakin ne kuivaavat hyvin. Vaatteita voi pehmentää myös silittämällä ja mankeloimalla.
Kylpypyyhekäytöstä poistetut pyyhkeet päätyvät seuraavaksi koiran pyyhkeiksi ja sen jälkeen vielä lattiapyyhkeiksi, joilla kuivataan suihkutilan ja saunan lattiat käytön jälkeen. Kodinhoitohuoneen lattialle voi laittaa kuivan pyyhkeen suihkuun mennessään. Sen päältä on kiva tassutella suihkusta pois ja muualle ei tule märkiä jalanjälkiä.
Viimeiseksi lopuksi loppuun kulutetut pyyhkeet menevät energiajätteeksi ja siten lämmittävät kaukolämmöllä lämmitettävien ihmisten koteja ja käyttövettä.
Lähde: Wikipedia, Kotiliesi
Kuvat: Pixabay, Tokmanni, sinituote.fi, Erikoiset Asiantuntijat
Ei kaupallista yhteistyötä
Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
Jossain vaiheessa pesuaika piteni koneissa ihan selvästi, koska veden käyttö väheni, mutta sehän merkitsee tosiaan sähkön käytön lisääntymistä ja on muutoinkin ärsyttävää. Lakanapyykki pyörii melkein kaksi tuntia, kun vanhoissa koneissa saman lämpötilan vaativa pesu vei vain tunnin verran.
VastaaPoistaItse olen tarkka pyykkääjä. Jaottelen värin ja pesulämpötilojen mukaan, mutta huuhteluainetta käytän aina vähäsen. Silti mikään vaatteeni ei ole kärsinyt siitä, ei edes uimapuku ja alusvaatteet.
Kun kokeilen pesua ilman huuhteluainetta, niin se on kuin pesisi hiukset ilman hoitoainetta, pyyhkeet esim. ovat ilman huuhteluainetta pestyinä kovia kuin laudat.
Kiitos kommentistasi. Pyyhkeiden suhteen minäkin kaipaisin jotain pehmitystä, mutta toisaalta huuhteluaineen kerrotaan heikentävän pyyhkeen kuivaamiskykyä. Tuo vertaus hiustenpesuun ilman hoitoainetta oli kyllä aika osuva. Mukavaa alkanutta viikkoa!
PoistaHei! Käytin aikoinaan kauan sitten huuhteluainetta. Pilasin yhden ulkoilutakin ihan totaalisesti. Menetti kaikki hyvät ominaisuutensa.
VastaaPoistaOlen ollut käyttämättä noita aineita jo kauan. Ei niitä todellakaan tarvita pyykinpesussa.
Sen sijaan käytän sellasia huokoisia ns. liinoja
jotka laitetaan pestävän pyykin joukkoon 1 tai 2, riippuen pyykkilajeista. Ne estävä värien sekoittumisen, keräämällä lähtevän värin itseensä pesuvedestä. Olen kokenut nuo hyviksi. Värin-ja liankerääjälappusia.
Pääasia, että pyykistä tulee puhdasta ja puhtaantuoksuista.
Irkku
Kiitos kommentistasi! Minunkin täytyy kokeilla noita lappusia joista kerroit. Hyvä vinkki! Hyvää alkanutta viikkoa!
PoistaEn käytä huuhteluaineita minäkään. Froteepyyhkeet kuivatan aina kuivausrummussa sillä niistä tulee siinä ihanan pehmeitä ja kuohkeita. Kyllähän se vesilaskun saaminenkin kirpaisee, sillä meille se tulee kerran vuodessa ja on n. 400-500€, joten yritetään säästää vettä aina kun mahdollista.
VastaaPoistaJuu, meillä ei ole kuivausrumpua, eikä nykyiseen kodariin oikein mahtuisikaan. Olisihan se varmasti hyvä olemassa. Meillä oli lapsuudenkodissa kuivaava pesukone ja on vieläkin. Mutta se oli aika surkea siinä kuivaamisessa. Kuivaaminen kesti monta tuntia ja kone käytti itsensä viilentämiseen aika paljon vettä. Se kone on muuten ostettu vuonna 1978 ja "still going strong"... Mukavaa alkanutta viikkoa.
PoistaEurooppalaiset standartit täyttävät energiamerkinnät saadakseen pesukoneen pitää käyttää vähän vettä. Minulla on kone, jonka energiamerkintä on c, mutta juuri ja ainoastaan siksi, että se pesee pyykin lyhyemmässä ajassa. T:Tuija
VastaaPoistaKiitos kommentistasi ja asian valaisemisesta. Nythän sekin sitten selvisi. Olen ajatellut, että veden säästämisen vuoksi vesimäärää on vähennetty. Eihän siinä sinällään mitään pahaa ole, mutta sitten pitää pesuaineenkin määrää vähentää, lisätä huuhteluita tai käyttää entistä tehokkaampia pesuaineita (`kovempia myrkkyjä). Minä olen päätynyt tuohon ylimääräiseen huuhteluun. Ja pesutuloksen parantamiseksi olen alkanut yhä useammin käyttää esipesua, kuten postauksessakin taisin mainita. Siinähän sitä vettä sitten kuluu toisen kautta enemmän.
Poista