tiistai 12. lokakuuta 2021

Kompostori uusiksi
Eipä olisi eräänä lauantaina aamulla silmät avatessaan taas uskonut, mitä päivä tuo tullessaan. Ei mitään pahaa kuitenkaan. 

Esikoistytär ja -vävy ovat muuttamassa omakotitaloon vielä tämän vuoden puolella ja olemme luvanneet hankkia heille tuparilahjaksi ympärivuotisen kompostorin. Tulipa sitten mieleen, että ehkä se kannattaa hankkia varastoon jo nyt, että se on sitten käyttöön otettavissa heti kun muuton hetki koittaa. Netistä nimittäin katsoin toivottua mallia ja totesin, ettei ainakaan tämän seudun kivijalkakaupoissa ole enää montaa kappaletta jäljellä. Paikallisessa Hankkija-maatalouskaupassa oli yksi kappale ja sitähän lähdettiin sitten hakemaan.

Jo kaupassa Isäntä varovasti yritti huomauttaa, että mahtaakohan tuo sopia autoon. Minä siihen, että totta kai se sopii, kun kaadetaan takapenkit. Pakko sopia, kun häät on pidetty, kuuluu vanha sanonta (vähän tuhma). Mutta eipä tullut mieleen, että korkeus olikin se, joka oli kriittinen asia mahtumisessa. 

Lopulta saatiin se helpostikin mahtumaan, kun käännettiin se pohja edellä ja kyljelleen. Tässä tohinassa siihen tuli vähän naarmuja ja oli sitä näköjään potkittu jo liikkeessäkin, kun se oli se viimeinen kappale ja niin ollen esittelykappale. Valmiiksi naarmuista esinettä olisi kurja antaa toiselle lahjaksi, kyllä lahjan pitää olla ihan priimaa. 


Kiidon Kake toi nuoren parin kompostorin kotipihaamme tänään 8.10.2021. Ylläolevassa kuvassa.

Niinpä kotimatkalla Hankkijalta sain hyvän idean. Pidetään tämä kappale itse ja tilataan nuorelle parille samanlainen verkkokaupasta. Ja niin tehtiin. Omakin kompostori oli nimittäin tarkoitus uudistaa, mutta vasta ensi keväänä. 

No nyt sitten tuli yhtäkkiä samana lauantaipäivänä ostettua kaksi kompostoria. Kivijalkaliikkeestä ostettu oli pari kymppiä kalliimpi kuin se verkkokaupasta ostettu, mutta olihan se onneksi koottu melkein valmiiksi, ainoastaan kannen aukaisupidike puuttui ja se piti askaroida paikalleen itse ja lisäksi pari muuta pientä osaa. 

Lisäksi saimme kaupan päälle kaksi 40 litran pussia kuiviketta. Ostin vielä lisäksi biohiiltä, josta puutarhuriesikuvani Sari kirjoitti omassa blogissaan äskettäin. Sarin puutarhat -blogin linkin löydätte meidän blogimme etusivulta vasemmasta reunasta kohdasta Oma blogiluettelo.

Nyt meillä on uusi kompostori jo takapihalla käynnissä. Sen tieltä piti tyhjentää ja purkaa yksi puinen lehtikompostori, jotta kompostorien määrä ei lisäänny. Vanhaan ympärivuotisessa käytössä olleeseen kompostoriin laitamme tästä lähtien vain puutarhajätettä ja aluksi syksyn lehtisilppua, jota voi käyttää varsinaisessa kompostorissa kuivikkeena. 

Nyt kun on kuitti ympärivuotiseen käyttöön sopivan kompostorin hankkimisesta, voisi varmaan paikallisen jätehuoltoyhtiön kanssa sopia, että kaatopaikkajäteastia tyhjennetään neljän viikon välein kahden viikon sijasta. 

Siinähän säästää selvää rahaa ja säästöllä maksaa kompostorin hinnan piankin. Tälläkin hetkellä kaatopaikkajäteastia on tyhjennettäessä melkein tyhjä, kun sinne kertyy ehkä yksi tai maksimissaan kaksi pussia viikossa ja muutama koirankakkapussi.Metallihäkkyrä kompostorin takana on puutarhakeinun istuinosan runko. 


Siinä se uusi kompostori nyt on. Viikon biojätteet syöneenä sisälämpötila (+15C) on noussut jo kolme astetta korkeammaksi kuin ulkolämpötila (+12C). Kesäkuukausina kompostorin sisälämpötila voi nousta jopa 70-80 C asteeseen.

Päivitys: sisälämpötila maanantaina 11.10. oli jo 19C astetta.

Kuva: Puuilon nettisivut ja Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kirlletty. 

4 kommenttia:

 1. Tuollainen kompakti kompostori olisi meilläkin tarpeen. Yksi jo on, mutta me ei osata käyttää sitä. Kuivukkeet unohtuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Tämä vaikuttaa oikein sopivan kokoiselta kahden aikuisen talouteen. Olen tässä paria muuta kompostoijaa kuunnellut ja he ovat pidentäneet sekajätteen tyhjennysväliä 12 ja 16 viikkoon. Jälkimmäinen heistä (16 vkoa) sanoi vielä kaiken lisäksi, että sekajäteastia on silti yleensä vain puolillaan, kun se tyhjennetään. Me ollaan kompostoitu 2,5 vuotta ja koko sen ajan ihan turhaan maksettu sekajätteen tyhjentämisestä 2 viikon välein. Nyt väli pitenee ainakin 8 ellei 12 viikkoon. Kuivikkeinahan voi käyttää vaikka syksyn lehtisilppua niin kauan, kun se ei ole jäässä. Eikä mekään joka tyhjennyksellä laiteta kuivikkeita ja kompostiherätettä ja biohiiltä. Ehkä joka toisella tai joka kolmannella.

   Poista
 2. Ihanuus mikä upea tuparilahja ja tarpeellinen. Kyllä on nuoret mielissään. Onnea heille uuteen kotiin❤
  Tiedän niin tunteen. Minä aina, kun tungen jotain autooni niin päätän sehän mahtuu vaikka väkisin😂
  Muutamia hauskoja kertoja on kyllä ollut ,että ei ihan ole mahtunut..mutta kyllä se sinne väännetään vaikka miten päin🤦‍♀️
  Mukavaa viikon jatkoa sinulle🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Juu, nuoret ovat innoissaan kompostorista jo etukäteen. Samalla tuli pohdittua omaakin jätteiden lajittelyúa vielä uudesta kulmasta. Tähän asti ollaan tosiaan laitettu energiajätteeseen kaikki minkä sinne voi laittaa, mutta nyt aletaankin lajittelemaan vielä muovit erikseen ja viedään ne keräilypisteeseen. Saattaa olla, että energiajäteastiankin tyhjennysväliä pidennetään nykyisestä neljästä viikosta vaikkapa jopa kahdeksaan, jolloin sen osalta jätehuoltokulut pitkässä juoksussa puolittuvat. Sekajäteastian tyhjennysväli muutettiin eilen 8 viikkoon. Entinen oli 2 viikkoa. Yksi energiajäteastian tyhjennys maksaa 9,25 euroa ja sekajäteastian 10,04 euroa.

   Poista

Kiitos kommentistasi!