Aivan aluksi haluan kiittää kiinnostuksestanne, vaikka otsikko on noin omituinen. Kyseessä on nimittäin kaikille tuttu ruokalaji, lasagne. Tämä santtari-sana on niitä, jotka ovat syntyneet puhumaan opettelevien lastemme suissa ja vakiintunut perheen sisäiseen kielenkäyttöön siitä lähtien. Onhan se sananakin helpompi kuin lasanje.
Muita vastaavanlaisia sanoja ovat muun muassa tomppi = tomaatti, kotko= traktori, tuusu = suihku. Jälkimmäinen on erään tuttavani lapsen ilmaisu suihkusta. Olin oman nuoremman tyttäreni kanssa heillä käymässä ja koko naisporukalla (2 aikuista ja 3 lasta) olimme saunassa. Hänen esikoisensa ei kauaa viihtynyt löylyssä, vaan ilmoitti lähtevänsä "tuusuun".
Meillä on kotona käyty sen jälkeen aina tuusussa. Tämä tuusu-asia porautui nuoremman tyttäremme mieleen niin syvälle, että hän hankki itselleen puolisonkin Tuusulasta (vitsi). Molemmat vävyt meillä tietävät, mihin päin pitää suunnistaa silloin, kun lähtee tuusuun.
Tähän santtariin laitoin seuraavanlaisia aineksia:
400g naudan vähärasvaista jauhelihaa
n. 10 kpl gluteenittomia lasagnelevyjä
1 sipuli
1 solovalkosipuli
100g juustoraastetta, esim punaleima-emmentalia
1prk Koskenlaskija Ruoka, maustamaton
7,5 dl laktoositonta maitojuomaa
2 rkl gluteenittomia jauhoja
1prk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl voita
suolaa
mustapippuria
yrttisekoitusta
basilikaa
umamia
n. 5 dl kuumaa vettä
Jauhelihakastike:
Ruskista jauheliha, pilko sipulit ja kuullota ne pannulla, lisää mausteet ja tomaattisäilykkeet sekä kuuma vesi.
Juustokastike:
Sulata voi kattilassa, sekoita siihen jauhot, lisää maito, koskenlaskija ja kuumenna. Sekoita juustoraaste sekaan siten, että se vähän ehtii sulaa.
Laita voideltuun uunivuokaan pohjalle ensin vähän jauhelihakastiketta ja sen jälkeen kerroksittain lasagnelevyjä ja molempia kastikkeita vuoron perään siten, että päällimmäiseksi tulee juustokastike. Lasagnelevyjä tuli kolmeen kerrokseen ja pilkoin ne palasiksi, niin pehmenevät nopeammin. Ruoka pitää olla uuniin mennessään tosi löysää.
Ripauksen muskottia olisin voinut tähän laittaa, mutta sitä ei nyt sattunut olemaan. Yrttimausteita saa laittaa aika reilusti. Muskotti sinälläänhän on myrkyllistä, mutta ei niin pieninä määrinä kuin sitä mausteena käytetään.
Paista aluksi 175 asteessa puoli tuntia ja puolessa välissä pienennä paistolämpötila 150 asteeseen. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, laita sen päälle siivu leivinpaperia paistamisen loppuajaksi.
Itsekseni pohdin, että lasagnelevyt voisivat pehmetä mukavasti ennen paistamista, jos tekisi tämän paistokuntoon ja paistaisikin vasta seuraavana päivänä. Sitä voisi kokeilla ensi kerralla. Tosin gluteenittomat levyt ovat ohuempia kuin tavalliset ja niiden paloitteleminen auttaa siinä, etteivät ne jää valmiiseen ruokaan sitkeiksi kerroksiksi. Joissain ohjeissa on myös neuvottu keittämään lasagnelevyjä ennen vuokaan laittamista. Sitä vähän oudoksun, enkä ole koskaan niin tehnyt.
Muutaman vuoden ajan kerkisin tehdä santtaria liian vähillä kastikkeilla ja paloittelematta niitä levyjä, jolloin ruoka varsinkin seuraavana päivänä oli tosi kuivaa. On se muutenkin vasta uunista otettuna parhaimmillaan, päinvastoin kuin monet muut ruoat, jotka vain paranevat kun niitä lämmitetään uudelleen, kuten esimerkiksi kaalilaatikko.
Kuva santtarista otettuna hetkeä ennen kuin syöjät ja syöjätär käyvät siihen kiinni.
Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat.
Ei kaupallista yhteistyötä.
Kylläpäs sattui, meilläkin syödään tänään "santtaria".
VastaaPoistaTeillä sanottiin traktorista hiukan yksinkertaisempi versio kuin meillä aikoinaan. Nimittäin pienenä tyttäremme kutsui traktoria nimellä "kakkiaiji". Yksi lause jonka hän sanoi kuului näin: "Nihhäpuna kakkiaiji". Epäselväksi jäi mitä hän oikein sillä tarkoitti, vihreäpunaista traktoria?
Kiitos kommentistasi. Saattoi hyvinkin olla vihreäpunainen traktori kyseessä. Meillä kirjoitetaan myös kauppalistaan vieläkin "tomppia". Ja välillä nähdään kotkoja maantiellä tai pellolla. Hyvää viikonloppua!
Poista