tiistai 14. syyskuuta 2021

Koskealaskevan porohenkilön uunilohi



Tänään piti tehdä perheelle lounaaksi uunilohta aikaisemman ohjeen mukaan, johon on linkki alla:

Uunilohta koskenlaskijan makuun

Edellä mainitusta postauksesta ovat valitettavasti jääneet pois ne valmistusvaiheisiin liittyvät kuvat. Mutta uunilohta nyt osaa varmaan jokainen tehdä ilman niitä kuviakin.

Koskenlaskijan Ruoka Maustamaton -purkki oli tuotu kaupasta ja Paprika-Koskenlaskijan puuttuessa kaupan hyllystä sen sai korvata Savuporo-Koskenlaskija. Lohta olikin pakastimessa pari sopivaa palaa.

Ja kuivattua tilliä maustekaapissa, koska se ajaa kypsennettävissä ruuissa ihan saman asian kuin tuorekin tilli, voisi melkein sanoa, että kuivattu on parempaa. Myös kevätsipulin varsia oli vielä viime keväältä pieni pussillinen pakkasessa.

Mausteena käytin sitruunapippurin sijasta Salpausselän Kalan valmistamaa kalamaustetta. (Merisuola, sipuli, paprika, valkosipuli, mustapippuri, kurkuma, korianteri, chili, sarviapila, kumina, basilika, persilja, tilli, glukoosi, perunatärkkelys, aromi).




Poro-Koskenlaskijasta sulatin 3/4 osaa koko paketista tilkkaan (1 1/2 dl) laktoositonta maitoa. Se kannattaa sulatella hiljaisella lämmöllä ja mieluummin teflon -pohjaisessa kattilassa.

Koskenlaskija Ruoka Maustamaton meinasi päätyä kokonaan erilaiseen paistokseen. Pöydällä tuoksuivat Järvisen omenatilan kotimaiset omenat ja yhtäkkiä alkoi kauheasti tehdä mieli omenapiirakkaa. 



Siihen olisi löytynyt muut aineet, mutta ei mitään rahkaa eikä kermaviiliä tms. Ajattelin tehdä kokeilevaa kulinarismia ja laittaa omenapiirakan päälle Koskenlaskija Ruoka Maustamatonta, parilla lusikallisella sokeria ja ehkä ripauksella vaniljasokeria makeutettuna. Ehkä omenien alle olisi voinut laittaa vielä Bonnen trooppista hedelmäsosetta, jota oli jääkaapissa vähän purkin pohjalla viimeisen mansikkakakun jäljiltä. 

Järki kuitenkin voitti ja säästin toiseen kertaan sen Koskenlaskija Ruoka Maustamattoman, koska toinen jälkiruoka oli jo valmiina. Lähin kauppa on kilometrin päässä ja parin kilometrin päässä toinen kauppa, joka on auki 24/7 ja viiden kilometrin päässä vielä toinen 24/7. Niin että omenapiirakan ainekset voisi hakea noista vaikka paljain jaloin juosten, jos tarve on riittävän kova.



Niinpä tuunasin alkuperäisestä ohjeesta tämän Koskealaskevan porohenkilön uunilohen. Alkuperäiseen ohjeeseen tuli muutoksena siis vain toisenlainen viritys Koskenlaskijasta sekä maustaminen. Ja porotilallisissa on sekä miehiä että naisia. Eli ei voida puhua vain poromiehistä. Muutenkin nämä ”sukupuoliasiat” ovat nykyään hyvin tulenarkoja asioita. 



N. 1kg lohta tai kirjolohta

1 1/2 dl maitoa

3/4 pkt Koskenlaskija Savuporo -sulatejuustoa

ruohosipulia tai kevätsipulin varsia

1-2 rkl sitruunamehua

kalamaustetta

tilliä

Paista 175C uunissa 45 min. 


Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä.





3 kommenttia:

  1. Uskon, että tuli hyvää. Näyttää herkulliselta.
    Meillä on kaupat kaukana, joten lähes aina "sävellän ja sovellan" eli käytän niitä raaka-aineita, joita kaapeista löytyy.

    VastaaPoista
  2. Näitä ruokaohjeita on tullut tehtyä joita laitatte, taas hyvä ohje, kala kun on ensisijaisena ruokavaliossani, koskenlaskijaa on tullut ostettua, sitä oli jo silloin kun olin lapsi, ja on pitänyt pintansa vieläkin, tulee muuten hyvä juustokeitto siitä.
    Tuota aion tehdä seuraavalla kerralla kun lohi on tarjouksessa.
    Selkeät ohjeet-kiitos !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Kerro sitten, mitä tykkäsit. Ja muunnellahan aina voi oman suun mukaiseksi. Minun mielestäni lohi ja yleensäkin kala tulee parhaimman makuiseksi uunissa erilaisilla pinnoitteilla tehtynä. Ja merilohi on parempaa kuin kirjolohi. Mutta niin sanotusti kuivalla maalla kasvatetut kirjolohet jättävät pienemmän hiilijalanjäljen vai pitäisikö sanoa hiilievänjäljen kuin merialtaissa tai järvialtaissa kasvatetut. Tiedä sitten, mikä pitää paikkansa. Voisin kyllä uskoa sen, kun kalatiskin myyjä sanoi toiselle asiakkaalle merilohesta, että "se on kasvanut puhtaissa merivesissä" (norjalainen lohi). Merivesissähän on raskasmetalleja ja ties mitä myrkkyjäämiä rahtilaivoista, mutta ei välttämättä niin pohjoisella merellä kuin Norjan edustalla verrattuna Itämereen.

      Poista

Kiitos kommentistasi!