tiistai 7. syyskuuta 2021

Kaikkien aikojen tattipasta

 


Viimein löysin herkkutatteja. Somessa tutut ja vieraat hehkuttivat tattisaaliitaan ja minä olin löytänyt yhden vaivaisen tatin. 

Sitten sain ystävältäni hyvän vinkin mennä vanhaan kuusimetsään. Mietin mökkiympäristöä. Melkein kaikki kuusikot on mennävuosina hakattu, mutta yksi sammalpeitteinen ikikuusikko kyllä löytyisi ja vielä melko läheltä. Sieltä ei oikein koskaan ole löytynyt minkään lajin sieniä, mutta aina kannattaa kääntää viimeinenkin kivi, kuten sanotaan.

Jo vain - tatti poikineen sieltä löytyikin. Ja niin suloisia ja puhtoisia, pulleajalkaisia. Keräsin vain päivän tarpeen verran ja jätin vielä usean verkkojalkaisen mättäälle kehittymään.

Tänään sitten söimme helposti valmistuvaa ja herkullista tattipastaa.

Tarvitaan (kahdelle):

- noin 7 -8 pienehköä napakkaa (herkku)tattia
- 1 sipuli
- 1- 2 valkosipulin kynttä
- 2 dl kuohukermaa
- 1 pkt kuutioitua pekonia
- nokare voita
- suolaa tai Herbamarea
- haluamaasi pastaa, meillä gnoccheja, n. 4 dl



Tee näin:

- laita pastat kiehumaan keitto-ohjeen mukaan suolalla maustettuun veteen

- puhdista tatit ja siivuta kuumalle pannulle, haihduta neste

- lisää pekonit, pilkotut sipulit ja murskatut valkosipulit, paista sen verran, että sipulit kuullottuvat ja pekoni kypsyy

- lisää kerma, kiehauta nopeasti, lisää Herbamarea tai suolaa

- kaada pastan keitinvesi pois ja valuta pastat, laita takaisin kattilaan ja lisää nokare voita, sekoita

- lisää tattisoosi pastakattilaan, sekoita, lusikoi lautaselle, syö ja nauti 😋


Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

6 kommenttia:

  1. Nyt on tosiaan herkkutatteja paljon. Useamman korillisen olen jo saanut metsästä, ja nimenomaan kuusikosta. Tattipastaohjeesi on mainio, ja teen melkein samalla ohjeella, jätän vain pekonin ja sipulin pois ja lisään runsaasti persiljaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      En olekaan koskaan kokeillut tätä persiljalla höystettynä. Vaan nytpä kokeilen 😋

      Poista
  2. Pitää käydä sienessä itsekkin joten kiitos ohjeesta. Tein muuten sitä "kaikkien aikojen uunimakkara "ruuan ja täytyy sanoa että siinä oli jo makua 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Tulikin hyvä sienisyksy, vaikka luulin, että kuiva kesä olisi verottanut satoa.
      Kiva, kun testasit Kaikkien aikojen uunimakkaraa. Makkarasta on moneksi 😋

      Poista
  3. Nyt olikin pitemmän aikaa kuivakausi, kävin metsässä mut en löytänyt yhtään tattia, enkä muitakaan sieniä, tänään hiukan satoi, oikeastaan en välitä nyt sienistä, puolukkaa on nyt paljon metsässä, ja niitä on ollut kiva poimia, sitä mulla on aika paljon, ostin tänään toisen pakastimen, kun pikku pakastin on ihan täynnä,toiseen marjat ja toiseen ruoka tavaraa, pitää ennakoida jo joulua, tehdä laatikot ja kinkku pakkaseen, nää kuukaudet menee niin nopeasti,
    marraskuussa olen yleensä jo jotain laittanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Minäkään en ensin meinannut löytää tatteja millään, mutta sitten sain vinkin mennä vanhaan kuusimetsään ja sieltähän niitä alkoi löytymään. Ja puolukoita kuulemma on mättäät punaisenaan!
      Aika menee nykyään niin nopsaan, että kohta ollaan taas joulussa. Ensimmäiset joulukalenterimainoksetkin on jo nähty mainoslehdessä. On kyllä melko aikaista joulumainoksille!

      Poista

Kiitos kommentistasi!