perjantai 23. huhtikuuta 2021

Mitä tuuli tuo tullessaan

 




Kevättuuli.

Suomen tuulet ovat suurimmaksi osaksi peräisin länsi-etelä-sektorilta. Useimmiten meillä tuulee lounaasta. Kun tuulee pohjoisesta, sen kyllä tuntee poskillaan, ihan luissa ja ytimissä asti. Voi sitä iloa ja riemua keväällä, kun tuulee ensimmäisen kerran lämpimästi etelästä. Sen nimittäin tuntee myös - lämmin tuuli hyväilee kasvoja. Tuulen mukanaan tuoma ilma on leutoa ja lempeää.

Kevättuuli tuo mukanaan lintujen parvet. Sata- ja tuhatpäiset muuttajat kulkevat myötätuulen mukana. Lähtömaassa ne hyppäävät oikeaan suuntaan menossa olevan tuulijunan kyytiin ja matkaavat kohti kesäkotejaan. 


🎶 "Nyt tuulet nuo viestin jo toivat, 

mä purtehen astua saan.

Kun laineiden laulelot soivat,

käyn merta mä samoamaan." 🎶


Tämä vanha skotlantilainen merimieslaulu, jonka on suomentanut Maija Konttinen (1873-1949) oli yksi lempilaulujani pikkukoululaisena. Mietinkin nyt, minkä viestin tuulet toivat merimiehille, josta he sitten tiesivät, että on aika lähteä. Oliko tuuli kenties kääntynyt puhaltamaan etelästä ja toi mukanaan jotakin tuttuja tuoksuja vai jotain muuta.




Kevättuuli tuo Suomeenkin lintujen lisäksi myös perhosia. Esimerkiksi amiraaliperhonen kuuluu muuttaviin perhosiin. Tosin - yksi perhonen tekee elämässään vain yhden matkan. Joko etelästä Suomeen tai täältä etelään. Jotkut perhoset tuuli vain tempaa mukaansa ja kuljettaa ne milloin minnekin. Tunnetuin muuttoperhonen on Amerikan ja Meksikon välillä vaeltava monarkkiperhonen.

Kevättuuli tuoksuu erityiseltä. Tuulen nostattama sulavan lumen ja sen alta paljastuvan mullan tuoksu on ihan omanlaisensa. Siinä on jotakin kirpeää ja mehevää yhtä aikaa.




Kevättuuli saa luvan riepotella hiuksia. Ei suututa yhtään, vaikka se vie hupun päästä ihan kuin leikillään. Kevättuulen nostattamat pienet hiekkapyörteet, jotka kuljettavat mukanaan ruskeita nahistuneita puiden lehtiä on yksi keväinen ilmiö.

Iki-ihanaa Kaj Chydeniuksen säveltämää ja Kaarina Helakisan sanoittamaa Lounatuulen laulua on ihan varmasti innoittanut juuri kevättuuli.

Kuuntele vaikka itse: Lounatuulen laulu


Aiemmin kirjoittelin talvituulesta:

Mitä tunnen kun tuulee?



Lähde: Luontoportin verkkolehti

Kuvat: Pixabay


Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

4 kommenttia:

  1. Tuo laulu on kuulunut minunkin koulunkäyntini laulutunteihin, ihan kyllästymiseenkin asti :)
    Kun ollaan mökillä, niin meille mieluisin tuuli on pohjoistuuli, sillä se on ainoa tuuli joka mökillä ei tunnu kun mökin takana oleva metsä suojaa siltä. Kaikki muut tuulet tulevat suoraan mereltä ja tekevät siten mökkiympäristön kylmemmiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi.
      Samoilta koululauluajoilta muistui mieleeni toinen skotlantilainen laulu: Loch Lomond 🎶
      Se oli myös yksi lempilaulujaistani.
      Tuuliolosuhteet on kyllä tärkeitä ottaa Ahvenanmaalla on meri kaikkialla ympärillä ja tuuliolotkin erilaiset. Muistelen aikaa, kun asuin lähellä merta, tuuli puhalteli useammin kuin täällä sisämaassa. Vaikka nykyisin on jotenkin tuulisempaa ylipäätään.

      Poista
  2. Tutut laulut, lounatuulen laulu on kaunis herkkä.Tänään ei ollut lempeä lounatuuli, vaan raaka kylmä lumisateinen, en kestä näitä kylmiä ilmoja, kun tykkäisi olla ulkona.
    Täällä tuulee lähes aina, kun on meri lähellä,mahtava meri, rakastan merta, sitä vain haluaa tuijottaa tunti tolkulla, silloin kun Ruotsin laivoilla tuli käytyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meren ja järvenkin aaltojen katselussa on jotain rauhoittavaa (paitsi jos myrskyää, ka sekin on hienoa katseltavaa).
      Samanlaisia rauhoittavia juttuja on takkatulen loimotus ja puiden lehtien havina ja sateen ropina.
      Onpa aikaa kun on tullut käytyä Ruotsin risteilyllä. Ne oli kovasti muodissa ainakin 1980- ja 1990-luvuilla. Buffet-pöytä 😋😋😋

      Poista

Kiitos kommentistasi!