torstai 22. huhtikuuta 2021

Roskakoridiagnooseja


Muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan? 

Tämä ihminen muuttuu ainakin koko ajan vaan terveemmäksi. Tapahtui nimittäin niin, että jouduin pariin otteeseen erikoislääkärin vastaanotolle muutaman vuoden takaisen vaivan uusiuduttua. 

Tavatessamme hän kyseli, onko muita sairauksia ja juuri kun sain henkäistyä, että ”Fibromyalgia”, niin hän totesi välittömästi, että  fibromyalgia on vain roskakoridiagnoosi. Ja huitaisi kädellään. 



”Fibromyalgiadiagnoosin saa, kun ei mitään järkevämpää keksitä.”  Muutuin yhdellä istumalla terveemmäksi. Fibrodiagnoosi oli reumatologin antama. 

Voi siinä olla perääkin. Olen nimittäin saanut fibrokivut lähes häviämään ruokavaliomuutoksilla ja suolistomikrobiston tilaa parantamalla probioottivalmisteen avulla. 

Jospa onkin niin, että epäterveellisen ruoan kuona-aineet kertyvät elimistöön ja lihaksiin ja saavat aikaan sekalaisia kiputiloja. Viime syksystä saakka olen vähentänyt sokeria, maitotuotteita, punaista lihaa, perunaa, riisiä ja pastaa.

Kun olosuhteiden pakosta olen nyt muutaman viikon ajan joutunut käyttämään kolmea viimeksi mainittua vähän enemmän, fibrokivut ovat osittain palanneet.

Toisella tapaamiskerralla tuli lääkärin kanssa puheeksi migreeni, josta olen kärsinyt yli 30 vuotta, käyttänyt migreenikohtauksiin täsmälääkettä ja syönyt jo vuosien ajan beetasalpaajia estolääkkeenä. Useimmiten migreenin täsmälääke auttaa, joskus parempi cocktail on ibuprofeeni ja parasetamoli, joskus Panacodilla ”terästettynä”. Välillä ei auta mikään niistä. 

Minun migreenini on auratonta tyyppiä. En siis katsele mitään sahalaitakuvioita tai valopilkkuja ennen päänsäryn alkamista. Minun ”aurani” on ihan tolkuton väsymys, joka alkaa noin vuorokautta ennen säryn alkamista. 

Toinen aura on heikentynyt näöntarkkuus. Sitä tapahtuu välillä ilman migreeniäkin. Varmaan silmänpaine vaihtelee sen verran, että se vaikuttaa näöntarkkuuteen, vai mikä mahtaa olla syynä. 


Auraton migreenikin on roskakoridiagnoosi. Ainoa oikea migreeni on aurallinen migreeni. Auraton migreeni on vain tavallista päänsärkyä ja siihen on sata ja yksi syytä. Esimerkiksi verenpaine, kallon sisäinen paine, stressi ja PMS-oireet. Voihan siihen syödä migreenilääkkeitä ja estolääkkeitä, jos haluaa ja jos niistä on apua.

Minun tapauksessani estolääkitys beetasalpaajilla on siis turha. Taas yksi sairaus ja lääkitys vähemmän, kun irrottaudun beetasalpaajista. Kävin aikoinaan neurologilla tutkittavana migreenistä ja toiselta lääkäriltä sain siihen akupunktiohoitoa. 

Ei sitten jääkään jäljelle muuta kuin keliakia. Ja tämä toinen, jota nyt hoidetaan. Lääkäri lupasi, että se saadaan kyllä kuntoon. Koko ajan terveys vaan kohenee. Menen toukokuussa taas hänen luokseen käymään. Silloin toivottavasti ei ole muuta jäljellä kuin keliakia, joka on elinikäinen riesa. Voi kun sekin olisi roskakoridiagnoosi. 


Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 


4 kommenttia:

  1. Se lääkäri halveksi fibroa ehkä siksi, että se on toiminnallinen, eli psykosomaattinen sairaus. Mieli vaikuttaa kehoon. Ikävä että sinulla on migreeni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Migreeni alkaa osittain iän myötä helpottaa. Sen esiintyvyyteen kyllä vaikuttaa tietokoneruudun tuijotuksen määrä. Jotkut lääkärit suhtautuvat tosiaan fibroon tuolla tavalla. Sitä itsekin ihmettelen, kun kävin sitä varten reumatologilla, jonka mielestä diagnoosi oli selvä muutamassa minuutissa. Muutamalla kysymyksellä ja kropan tiettyjen pisteiden painelulla hän selvitti asian.

      Poista
  2. Apua, aika paljon on ruoka-aineita, joita sinun tulisi karttaa, jotta voisit hyvin.
    Et mainitse minkään ruoka-aineen laukaisevan migreeniä. Minulla sen laukaisevat rasvaiset juustot ja punaviini. Migreeni on onneksi vanhempana aina vain harvinaisempi vieras.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Migreeniä ei minulla laukaise mikään yksittäinen ruoka-aine. Sen sijaan se, jos mitä tahansa on liikaa tai liian vähän. Jos nukun liikaa (no semmosta ei ole vuosiin päässyt käymään) tai liian vähän, syön liikaa tai varsinkin jos syön liian vähän ja harvoin, väsyn liikaa, tuijotan ruutua liikaa, kuten usein työn vuoksi tapahtuu yms.Vanhempana on minullakin migreeni vähentynyt, mutta pidän silti täsmälääkereseptin voimassa ja lääkettä aina mukana. Ihmettelen itsekin tuon ruokavaliomuutoksen vaikutusta fibrokipuihin. Sattumoisin meillä on ainakin toistaiseksi käytössä työpaikan lähellä lounaspaikka, jossa on niin hyvät valikoimat seisovassa pöydässä, ettei ole välttämätöntä syödä perunaa, pastaa eikä riisiä. Ne voi korvat paahdetuilla tai höyrytetyillä kasviksilla. Jälkiruoat siellä onkin useimmiten gluteenipitoisia, niin eipä tarvitse niitä syödä. Postauksen luettelosta jäi pois vielä kotimaiset viljat keliakian vuoksi. Paljosta täytyy kieltäytyä, mutta se on sen arvoista, kun ei tarvitse joka ilta syödä 1g Panadolia fibrokipuihin ja välillä yölläkin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!