Äkkilähtöjä menneisyyteen, Seija Aunila & Jukka-Pekka Heiskanen, Atena Kustannus Oy, 2021.
Yle Historian Instagram-tilistä on koostettu kirja. Vanhoista lehtileikkeistä ja valokuvista kasattu Äkkilähtöjä menneisyyteen 175 välähdystä ajasta, jota ei enää ole on hyvää mieltä tuova kirja aikamatkustusta rakastaville.
Samat asiat näyttävät pyörineen ihmisten mielissä silloin kuin nykyäänkin. Parinmuodostus ja eroaminen, kulttuuririennot ja muut harrastukset, kadonneet esineet ja eläimet ja karanneet puolisot, terveys ja hyvinvointi, ruoka, erikoistarjoukset, työpaikat, kiitokset, erehdysten oikaisut ja jyrkät kiellot.
Vanhoissa valokuvissa on myös aina oma viehätyksensä. Ne eivät ole mitään tusinaräpsyjä, vaan harvinaisia otoksia. Jotenkin eniten puhuttelee kuva, jossa lääkintöneuvos Johan August Florin on vuonna 1887 pyöräilemässä kahden tyttärensä, Hjördiksen ja Lisin kanssa Tikkurilan maisemissa. Pyörät ovat sitä mallia, jossa takapyörät ovat moninkertaisesti etupyöriä isommat ja takapyöriä on kaksi. Satula on niiden välissä. Tytärten pyöräilyasuun kuuluu hame, neuletakki pitsikauluksella ja lippalakki, molemmilla samanlaiset tamineet. Mahtavatkohan olla ihan uudetkin vielä. Tyttäret ovat kuin suoraan Meidän Perhe -lehden jutusta. Partasuinen isä ei niinkään. Hänen olemuksensa sopisi paremmin ET-lehteen.
Kirjan alkupuolella on hääkuva vuodelta 1909, jossa poseeraavat herra ja rouva Soppi Lappeenrannasta. Jos oltiin 1980-luvulla vakavailmeisiä hääkuvissa, niin nämä ovat pistäneet paljon pahemmaksi. Morsian ei varsinaisesti tunnu elävän unelmaansa ja sulhanenkin näyttäisi ajattelevan, että "Näillä korteilla mennään." Minkähän vuoksi vanhoissa valokuvissa ihmiset vaikuttavatkin usein ikäistään huomattavasti vanhemmilta. Tässä kuvassa sulhanen näyttää ehkä 35-40 -vuotiaalta ja morsian 25-vuotiaalta. Tai ehkä he ovatkin juuri sen ikäisiä.
Ohessa muutama esimerkki parhaista paloista:
Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat
Ei kaupallista yhteistyötä.
Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
Meilläkin on noita vanhoja valokuvia kummankin vanhemmista ja muista sukulaisista, kuvia heinäpellolta, hääkuvia ynm..mielestäni ne ovat kyllä kauniita, niissä on jotain nostalgisuutta, sen aikainen elämä näkyy melkein kasvoista, miten voi 40-50 v. olla niin vanhan näköinen kuin nykyisin saman ikäinen näyttää nuorekkaalta, hyvinvoivalta,
VastaaPoistaurheilulliselta, olisiko syy siinä kun ennen tehtiin paljon töitä, oli karjaa hyvin monessa taloudessa, oli heinätyöt, ne ei olleet koneelliset, lehmätkin käsin lypsettiin, oli metsä ja muut raskaat työt, valokuvissa heidän vaatetus oli kuin ryysyrannan joosepilla,
ei millään pahalla, mutta ei silloin oltu muodin mukaisia, tai shoppailtu vaate kaupoissa, kun niitä ei paljon tainnut ollakkaan.
Minulla on valokuva n.70 vuoden takaa, jossa äiti on 10v. ja siinä on sisaruksensa ja mummonsa, siihen aikaan oli köyhyyttä paljon, oli sodat, puutetta kaikesta, kasvoista näkee jotain heidän elämästä, kuvissa ei hymyillä, siihen oli kai syytäkin, ihmiset tyytyi osaansa,
toista se on tänään, kun joskus kuuntelen "kansan radiota" sunnunt.klo.12 jälkeen, voi sitä valitusta ja kiroilua, kun mikään ei ole hyvin, ei minkaanlaista kiitollisuutta, vaikka minun mielestäni suomen maassamme on aika hyvin asiat, kyllä osaa arvostaa suomen maata ja kaikkea täällä, kun käy Venäjän puolella, missä ei oikein ole mitään järjestystä vieläkään, en tiedä olisiko mikään muuttunut sen jälkeen kun viimeisen kerran kävin siellä.
No niin Mukavaa viikonloppua teille !
Samaa mieltä, että vanhoissa kuvissa on ihan toisella tavalla tunnelmaa kuin nykyisissä. Valokuvaus on ollut jännä ja totinen paikka, joillekin ehkä pelottavakin. Ei sellaista tehty välttämättä montaa kertaa elämässä.
PoistaSe jatkuva valittaminen alkaa myös käydä hermoille. Siihen törmää joka paikassa. Varmaan koronatilanne lisää ihmisten ahdistusta ja sitä kautta välillisesti tai välittömästi kaikesta valittamista.