lauantai 2. tammikuuta 2021

Jouluherkuista parhaimmat


Vielä saa kirjoittaa jouluherkuista, koska vasta paha Nuutti (13.1.2021 joulun pois viepi!

Tein joulun alla muutaman tutun henkilön parissa galluppia parhaista jouluruoista. Työkaverin kanssa olimme yhtä mieltä siitä, että paras osa joulupöytää ovat kylmät kalat ja erityisesti kylmäsavulohi. Olimme samaa mieltä myös siitä, että top kolmoseen kuuluu edellisen lisäksi kinkku ja rosolli. Oikeastaan mitään muuta ei tarvitsisikaan.

Pikkelöityä punasipulia valmistin ensimmäistä kertaa jouluaattona Nytten ohjeella, joka julkaistiin jokin aika sitten blogissamme. Miten hyvää ja helppo valmistaa! 

https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2020/11/kaikkien-aikojen-marinoidut-punasipulit.html

Toinen (minulle) uudempi ruoka on punajuuriaurajuustovuoka, jonka ohjeita löytyy runsaasti netistä. Nettikeskusteluissa moni kokee punajuurien keittämisen hitaaksi ja työlääksi, mutta tähän ruokaan voi laittaa punajuuren raakana, kun tekee siitä raastetta tai hyvin ohuita ja pieniä viipaleita. Etikkapunajuurta tähän ei pidä käyttää. 

Kaupan (Prisma) vihannespakasteista löytyy myös paistovalmis punajuurigratiini, josta tämän voi valmistaa. Minulla oli molempia, sekä pussi punajuurigratiinia että raakaa punajuurta pieneksi viipaloituna. Ruoka vaan paranee, kun sitä lämmitetään uudelleen. 

Tänä jouluna tein niin ikään Nytteltä saamallani ohjeella lanttuporkkanalaatikkoa. Kyseiset juurekset kypsensin höyryttämällä, jolloin arvokkaat vitamiinit säilyvät niissä paremmin. Kypsyminen höyryssä tapahtui yllättävän nopeasti. 



Laatikkoruokina meillä kelpuutetaan Saarioisten äitien tekemät laatikot ilman minkäänlaista tuunausta ja alkuperäisastiassa eli foliossa. Uuniin vaan kuumenemaan ja uunista pöytään. Suosituin on porkkanalaatikko. 

Olen sen verran laiska, etten todellakaan tee kaikkia jouluruokia itse. Suurimman osan ostan kaupasta valmiina. Atrian sienisalaatti oli nyt kyllä suuri pettymys. Se oli mautonta. Kastike oli kermavaahdon oloista, mutta tuskin se sitä oli, varmaankin jotain kasvirasvavalmistetta. 

Joulupäivänä sitten kauppaan, purkki metsäsieniä ja creme fraichea mukaan ja kotiin hieraisemaan niistä uusi sienisalaatti. Creme fraichen ”viskositeetti” on tähän tarkoitukseen liian löysä. Salaatista tuli muuten hyvää, mutta vetistä. Olisi pitänyt sittenkin laittaa siihen smetanaa. Tai sitten toinen vaihtoehto on puristaa liotetuista sienistä liika vesi pois vaikka keittiöpyyhkeeseen. Sen olen joskus tehnytkin, kun olen oikein kunnolla äitynyt säätämään sienisalaatin kanssa. Se auttaa vetisyyteen.

Jälkkäriksi tuli vuosien ajan tehtyä luumurahkaa tai -kiisseliä kunnes keksin tehdä piparijälkiruokaa. Sen ohje löytyy myös blogistamme. Yksinkertaisuudessaan se on tällainen: 2dl vispikermaa, 1/2 prk appelsiinimarmeladia (Rainbow), 2prk rahkaa, 3/4 dl sokeria, jos käytät maustettuja rahkoja. Jos käytät maustamatonta rahkaa, niin laita sokeria vähän enemmän. Makurahkoina voi käyttää vaikka sitruuna- ja/tai piparkakkurahkaa. Tai yhden purkin kumpaakin. Tai vaan toista ja toisen purkin maustamatonta. Alkuperäinen postaus ja resepti löytyy blogiarkistosta blogin etusivun vasemmasta reunasta viime vuoden joulukuun kohdalta. 




Lisäksi voi laittaa ripauksen kanelia ja vanilliinisokeria. Kerma vispataan vaahdoksi ja sekoitetaan siihen sokerit, mausteet ja rahkat. Rahkaa kulhon pohjalle ja sitten kerroksittain pipareita ja appelsiinimarmeladia. Pinnalle piparit koristeeksi. Piparirahka on parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun se on jääkaapissa kunnolla ehtinyt tekeytyä ja piparit pehmentyä. 



Joulukakku oli tänä vuonna Yhteishyvän ohjeella tehty jouluinen prinsessakakku. Ohje löytyy netistä Yhteishyvän sivuilta. Se oli helppo tehdä ja kätevä kasata elmukelmulla vuorattuun lasikulhoon. Päälle kermavaahtoa ja sokerimassasta piparkakkumuotilla otettuja tähtiä, sydämiä ja pipareita. Ehkä se olisi kaivannut vähän jotain väriä pintaan. 

Samalla tavalla voi tehdä prinsessakakun jollain muulla täytteellä tai vaikka useammalla erilaisella. Tässä mallissa ei tarvitse ahdistua siitä, meneekö sokerimassa hajalle kaulimisvaiheessa vai ei. Ottaisin kuitenkin mahdollisimman pienellä muotilla sokerimassasta nuo kakun päälle tulevat ”piparit”. Ainakin suurimman osan. 



Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat ja Pixabay

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.



7 kommenttia:

  1. Eka kertaa tein tänä jouluna graavilohta, se on mun herkkua, sitä tuli aika paljon,joten laitoin pakkaseen, säilyy vähän kauemmin, tai teen lohilaatikon tässä kuussa.Perinteisen täytekakun teen joka joulu, luumuhillo/puolukkahillo/rahka-viili sekoitusta väliin, kermavaahto tietysti,nuo kermarahkat sopii hyvin täyttäriin, täytekakkuun päälle karpalomehu liivatteeseen ja karpalon marjoja.Marjoja pitäisi käyttää kun niitä on pakkasessa,mustikkakiisseli riisipuuron kanssa on taivaallisen hyvää välillä, ja smuutiet piristävä aamujuoma.
    Jokohan kohta huomaa että päivä on jatkunut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Tuo puolukkahillo pitääkin laittaa muistiin. On varmaan hyvä yhdistelmä luumuhillon kanssa ja sopii joulukakkuun. Minusta päivän pidentyminen on jo havaittavissa. Aurinko laskee jo melkein vartin myöhemmin kuin talvipäivänseisauspäivänä. Hyvää alkanutta vuotta sinulle!

      Poista
  2. Ihania herkkuja. Mukava lukea niistä näin joulun jälkeenkin. Koska minä en ole nyt töissä, tein jouluruoat itse. Nautin kiireettömästä puuhastelusta. Kaupan ja itse tehtyjen laatikoiden välillä ei ole suurta eroa. Vain rosollia itse tehtynä ei voita mikään. Niin raikasta ja hyvää. Huomasin lukiessani postaustasi, etten muistanut tänä vuonna tehdä sienisalaattia lainkaan. Ensi vuonna sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Samaa mieltä, itse tehty rosolli on parasta. Sitä on vaan vaikea tehdä niin vähän kuin muutaman hengen parilla-kolmella aterialla menee. Joskus olen tehnyt itse ja sitä on tullut tehtyä ihan liikaa. Senisalaattia en enää osta kaupasta, aion ensi vuonna tehdä taas sen itse. Sen kanssa säätäminen on tarkkaa, vaikka onkin yksinkertaiset aineet. Pitää olla sopivasti suolaa, sopivasti sipulia eikä saa olla liian vetistä. Hyvä keino saada liika vesi pois sienistä on todellakin puristaa sieniä puhtaan keittiöpyyhkeen välissä.

      Poista
  3. Sienisalaatissa on minulla ollut se ongelma, että kaupasta ostetut sienet ovat niin suolaisia, että niitä saa liottaa, vaihtaa vettä ja liottaa! Moneen kertaan!! Silti suolaa on minusta liikaa. Mä teen ihan kermavaahtoon, sipulia ja pieneksi silputut sienet. Mä laitan sienet metallisihtiin ja painelen puunuijalla nestettä pois. Lopuksi vielä moninkertaisella talouspaperilla. Rakastan sienisalaattia leivänpäällä, siksi se ei saa olla vetistä ollenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Samaa mieltä, sieniä saa liottaa tosi kauan ja vaihtaa vettä moneen kertaan. Tätä vastausta kirjoittaessani syön leipää, jonka päällä on itse tehtyä sienisalaattia... Laitoin siihen nyt vähän valkopippuria ja purkin Creme Fraichea ja puolikkaan punasipulin.

      Poista
    2. Lisäyksenä vielä vinkki suolasienten käsittelyyn. Suolan voi "irrottaa" sienistä myös kiehauttamalla muutaman minuutin ajan väljässä vedessä ja sitten huuhtelu kylmässä vedessä.

      Poista

Kiitos kommentistasi!