lauantai 15. elokuuta 2020

Loppukesän lempituoksuja


Kevääseen ja alkukesään kuuluu monia ihania tuoksuja. Kuten lumen alta paljastuvan mullan tuoksu tai ensimmäisen ruohonleikkuun jälkeen tuoksuva nurmi. 
Kielo, tuomi ja syreeni ovat ensimmäisiä voimakkaasti tuoksuvia kukkijoita. Koivusta tehty vihta tuoksuu ihanasti juhannuksen aikaan yhtäaikaa juhannusruusun kanssa. Sitten puhkeavat kukkaan pionit. Yhtä tuoksujen juhlaa keskikesään saakka.

Niityillä ja kedoilla keskikesällä kukkivat kukat eivät juurikaan ihmisnenään tuoksu, mutta pihalla ja puutarhassa voi olla muitakin kuin kukista peräisin olevia ihania tuoksuja.

Yksi lempituoksuistani on auringossa kuivuneen pyykin tuoksu. Siitä tulee mieleen lämmin tuoksumuisto, joka vie lapsuuteen. Vähän samanlainen kuin auringon tuoksu iholla, rannalla vietetyn päivän päätteeksi. Iho tuoksuu hiekalta, uimavedeltä ja ruskettuneelta.

Toinen loppukesän lempituoksuni on rohtosuopayrtin huumaava, saippuainen, puhdas aromi. Se leijalee ilmassa ihanasti ja itse kukka hohtaa kauniisti herkän vaaleanpunaisena.

Kypsyvien omenoiden tuoksu houkuttelee paikalle ampiaisetkin. Niin ihana on niiden mehukas tuoksu. Liljat kukkivat keskikesästä alkaen ainakin elokuun loppuun. Lempililjani "Pink Perfection" aloittaa kukintansa elokuun puolessa välissä ja tuoksuu pökerryttävän ihanalta, hienolta ja hienostuneelta. Nuuskin aina nenänpääni ruskeaksi liljan siitepölystä.

Ilmassa leijailevaan lämpiävän saunan piipusta nousevaan savuntuoksuun ei kyllästy koskaan. Se enteilee rentoutumishetkeä ja saunan kiukaalle löylyveden sekaan lisättyä koivuntuoksuista löylyntuoksua.


Huvitus-omena

Rohtosuopayrtti

Pink Perfection -lilja



Mitkä ovat sinun loppukesän lempituoksujasi?



Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat ja Pixabay

Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

2 kommenttia:

  1. Ensinnäkin olen nenäni kanssa joka paikassa, ja hajuja on ihana haistella! Pakkasella uuninlämmitys tuo ulos minun lapsuusmuiston, vastaleikattu ruoho, savusaunan pukuhuone, tietty kasvovoide tietyllä ihon ph:lla tuo muiston mummosta, pullantuoksu rappukäytävässä tuo turvallisuuden tunteen... en voi oikeastaan nimetä lempituoksua, niitä on niin paljon!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Ihania tuoksumuistoja ja lempituoksuja sinullakin. Jännä juttu muuten se, että ihmiset selkeästi jakautuvat tuoksuista pitäviin ja tuoksuttomien kannattajiin. Enkä tarkoita nyt tuoksuille yliherkkiä. Oma äitini ei esimerkiksi pitänyt kielon tuoksusta, minusta se on yksi ihanimmista.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!