sunnuntai 19. heinäkuuta 2020

Kirottu kauneus



Cecilia Samartin on Kuubassa vuonna 1961 syntynyt kirjailija. Cecilian perhe joutui pakenemaan Castron hallintoa Yhdysvaltoihin hänen ollessaan alle yhden vuoden ikäinen. Koulutukseltaan hän on psykoterapeutti.

Kirottu kauneus on hänen seitsemäs suomennettu romaaninsa. Tutustuin hänen tuotantoonsa juuri tämän seitsemännen romaanin parissa ja aion tämän lukukokemuksen myötä tarttua myös hänen aiempiin romaaneihinsa.

Kyseessä on ihmiskauppaan ja siihen liittyvien tositarinoiden tausta-aineistoihin nojaava fiktiivinen romaani. Aihe on rankka, mutta kirja imaisee mukaansa myös toiveikkuuden, päähenkilöiden kehittyvän ystävyyden sekä selviytymisen myötä. Kirja on kirjoitettu elävästi, jopa kevyesti rajusta aiheestaan huolimatta, mikä ei kevennä lukukokemusta eikä väheksy tosielämässä tapahtuvia ihmiskauppaan liittyviä asioita. Ihmisiä huijataan työn ja rahan perässä ja heitä katoaa edelleen seksiorjiksi, mikä täältä omasta turvallisesta katsantokannasta oli silmiä avaavaa. Tiedän edelleen ihmiskaupasta hyvin vähän, enkä haluakaan tietää jokaista yksityiskohtaa. Mitä voisin edes tehdä - tämän asian äärellä tuntee itsensä hyvin pieneksi.

Ihmiskauppa on bisnestä, jossa käytetään rahaa ja valtaa, alistetaan, unohdetaan ihmisarvo. Rikastutaan seksiteollisuudella, jossa tuote on toinen ihminen. Kaappauksen kohteeksi joutuvat useimmiten vähävaraisten perheiden nuoret, joiden vanhemmilla ei ole mahdollisuutta käynnistää etsintöjä tai luvata huimia löytöpalkkioita. Vähävaraisia nuoria on myös helpompaa houkutella rahan perään. Rahan, joka lopulta ei koskaan sujahda työläisen omaan taskuun.

Kirjaa lukiessa koin jonkinlaista ahdistusta, mutta ajattelin, että kestän tämän kokemuksen kyllä. Minähän vain luen. Tyttöjen äitinä, myös pojan, en voinut olla näkemättä lasteni kasvoja mielessäni kirjaa lukiessani.

Suosittelen luettavaksi, vaikkapa muistutukseksi siitä, että maailma ei ole aina kaunis eikä kaikille hyvä. Myös kaikesta huolimatta sen lämpimän toiveikkuuden vuoksi.

Ihmiskaupasta ja -oikeuksista voit lukea lisää esimerkiksi seuraavilta sivustoilta: Ihmiskauppa, Syrjintä, Ihmisoikeudet



Kuva: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvan ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!