sunnuntai 24. toukokuuta 2020

Hymypoika


Hymypoika - uutuuskirja Dome Karukoskesta, kotimaisen elokuvan kansainvälistymisestä sekä Hollywood-elokuvateollisuuden toiminnasta.

On mielenkiintoista alkaa lukemaan kirjaa julkisuuden henkilöstä, jonka kasvot tunnistaa ja tietää suunnilleen, mitä hän on tehnyt työkseen, mutta ei tiedä ennestään hänestä henkilönä mitään.

Olen nähnyt viisi hänen ohjaamaansa elokuvaa sen enempää kiinnittämättä ohjaajan nimeen huomiota ja kuullut joistain toisista.

Domen ohjaamat elokuvat ovat:
Tyttö sinä olet tähti
Tummien perhosten koti
Napapiirin sankarit
Mielensäpahoittaja
Kielletty hedelmä
Leijonasydän
Tom of Finland
Tolkien

Koulukiusatuksi joutuminen useimmiten vammauttaa ihmisen lopuksi iäkseen ainakin henkisesti, joskus fyysisestikin. Monen kiusatun elämänvalintoihin se on vaikuttanut tavalla tai toisella. Dome Karukoski oli koulukiusattu ja on silti tai ehkä jopa siksi pärjännyt elämässä ja saavuttanut suurempaa menestystä kuin moni muu tunnettu suomalainen. Domen muutenkin tavanomaiseen verrattuna poikkeuksellinen lapsuus ja nuoruus osittain ulkomailla vietettynä ja ilman isän läsnäoloa on vaikuttanut hänen elämässään varmasti paljonkin. Kirjassa kerrotaan, että Domen kohtaama koulukiusaaminen oli lähinnä henkistä laatua. Fyysisesti ei kimppuun käyty.

Elokuvateollisuus on ihan oma lajinsa ja kirjassa kerrotaan siitä tietenkin hyvin laajasti. Piirit ovat pienet ja pärjätäkseen ei riitä, että on hyvä, pitää olla erinomainen tai mieluummin paras. Oli sitten kyse ohjaamisesta, leikkaamisesta, lavastuksesta, tuottamisesta tai näyttelemisestä. Ja mitä kaikkia muita osa-alueita siihen kuuluukaan. Homma on lisäksi paitsi kovaa työtä, myös epävarmaa ja vaatii tietenkin omanlaistaan taiteellista osaamista. Näin mistäänmitääntietämättömän näkökulmasta elokuvan ohjaaminen vaikuttaa mielenkiintoiselta, toisaalta ahdistavalta ja stressaavaltakin.

Parhaiten tämä kirja nappaa niille lukijoille, joita kiinnostaa elokuvan tekemiseen liittyvä kerronta, varsinkin kotimaisen elokuvan. Karukoski kuvailee myös paljon Hollywoodin raadollisuutta ja amerikkalaisten toisenlaista tyyliä ihan kaikessa. Alkaen jo siitä, että rahaa on USAssa käytettävissä ihan eri tavalla kuin täällä Suomessa pussinperällä. Sen Karukoski toteaa ihan suoraan, ettei aio muuttaa pois Suomesta. Se on kiva kuulla. Että on joku menestynyt ja lahjakas ihminen, jonka elämää ei pelkästään raha ohjaile.

Enempää en kirjasta tässä kerro, lukekaa itse. Kirja on painettu ohuehkolle paperille, joten siinä on paljon enemmän lukemista kuin sivumäärän (345) perusteella voisi luulla. Pidin kirjasta, mutta tämä ei silti minun mielestäni kuulu niihin, jonka välttämättä haluaisin lukea toiseen kertaan. Vaikka kirjan nimi on Hymypoika, enemmän siinä kerrotaan Hymypojan tekemisistä ja aikaansaannoksista kuin Hymypojasta itsestään.

Kuva: Erikoiset Asiantuntijat / kansikuva.
Ei kaupallista yhteistyötä.
Kuvan ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen luvatta on kielletty.
Blogin ja postauksen linkkejä saa jakaa.




2 kommenttia:

  1. Mainiota, olen kirjaston varausjonossa kuudentena. Olen nähnyt vain kaksi Karukosken elokuvaa. Karukosken persoona kiinnostaa sekä miten tekijät ovat kirjan kirjoittaneet.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi. Aika paljon kirjassa tosiaan kerrotaan elokuvien tekemisestä ja muusta siihen liittyvästä maailmasta.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!