torstai 12. joulukuuta 2019

Aikansa kutakin sano pässi...


Oletko jo hankkinut ensi vuotta varten uuden paperisen taskukalenterin tai jopa almanakan? Vai tarvitaanko sitä ollenkaan enää nykyään, kun sähköiset kalenterit ovat käytössä kännyköissä, tableteissa ja tietokoneilla? 



Ensimmäinen tunnettu almanakka on painettu vuonna 1448. Ensimmäisessä almanakassa oli vain tieto paaston alkamisesta sekä tarkka selonteko kuun syntymisistä ja täydenkuun ajoista. Painoalasta 2/3 osan veivät ohjeet siitä, milloin ja mihin osaan kroppaa pitää milloinkin kohdistaa suoneniskentää ja kuppauttamista. 



Myöhemmin tuli tärkeäksi merkitä almanakkaan kuun ja kiertotähtien asennot maahan nähden. Niistä voitiin ennustaa tulevia tapahtumia ja säätä sekä valita kutakin työtä ja tehtävää varten sopiva päivä. Siihen tarkoitukseen laaditun taulukon mukaan voitiin valita päivä milloin oli hyvä muun muassa tehdä seuraa, harjoittaa ystävyyttä, valmistaa häitä, maksaa velkaa, teettää vaatteita, ajaa partaa, kiusata muita, vierottaa lapsia, leikata oriin harjaa, mennä myllyyn, välttää herroja, tavata herroja, metsästää, kalastaa, ottaa lääkettä, iskeä suonta, ostaa, myydä, ajaa asiaa ja niin edelleen. (Osa porukasta taitaa vieläkin katsoa almanakkaa näiden edellä mainittujen toimien osalta. Tai jättää katsomatta.) Vielä vuonna 1713 almanakassa oli ”Hywän saunan ja cuppaamisen ajan mercki.” Sellaisena päivänä tähdet vaikuttivat edullisesti ihmisen nesteisiin. 

Eläinradan tähdistön merkit ovat vieläkin almanakassa, vaikka maa on jo todettu pyöreäksi ja havaittu, että aurinko ei kierräkään maata. Niiden pohjalta laaditaan horoskoopit, joiden avulla yritetään raottaa tulevaisuutta. 


Läpi vuosisatojen on almanakassa julkaistu myös sääennustuksia ja kiistelty siitä. Kun eivät ne kuitenkaan pidä paikkaansa. Niiden poistaminen romahdutti almanakkojen myynnin ja niinpä ne jossain vaiheessa päätettiin ottaa taas takaisin julkaisuun. Päätöstä perusteltiin: ”Maailma tahtoo, että sitä petetään, siis petettäköön sitä.” Pitkän vatuloimisen jälkeen sääennustukset jäivät pois meidän almanakastamme vasta vuonna 1887.

Vanha kansa silti edelleen mielellään ennustaa säätä almanakan tähtimerkeistä: pillitähti, tuurupää, kylmän tähti, karmastuoli, lehtiäinen, jukorauta. Henkilönimet ovat almanakassa olleet jo 1480 - luvulla ja se onkin niitä harvoja asioita, mikä tuon ajan opuksesta on enää tänä päivänä hyödyllinen. 
Kun Suomi oli erotettu Ruotsista, almanakkaoikeudet siirtyivät Ruotsin tiedeakatemialta vuonna 1810 Turun yliopistolle ja edelleen Helsingin yliopistolle. Nimipäivistä puheenollen, vuoden 2020 kalenteriin on tulossa aika paljonkin lisää nimipäiviä. 





Uudet naistennimet (20): Adele (16.12.), Aida (22.4.), Bertta (24.8.), Cecilia (22.11.), Daniela (11.12.), Elle (10.2.), Erin (7.11.), Fiona (2.3.), Iita (14.9.), Inna (29.8.), Jasmiina (9.7.), Lila (20.5.), Luna (16.10), Malla (14.3.), Meea (27.4.), Minka (11.4.), Minni (26.5.), Neela (20.4.), Selina (23.3.), Unna (2.12.)

Uudet miestennimet (15): Andreas (30.11.), Edvin (9.3.), Elia (9.4.), Eliel (9.4.), Felix (6.9.), Niila (6.12.), Nikolas (6.12.), Oskar (1.12.), Oula (29.7.), Petja (29.6.), Petrus (29.6.), Rene (16.7.), Teo (9.11.), Venni (17.8.), Viktor (22.3.)

Vuoden 2020 kalenteriin tulee myös kaksi uutta virallista merkkipäivää.

Lapsen oikeuksien päivä 20.11.

Lapsen oikeuksien päivälle tulee lipunkuva eli se on nyt katsottu vakiintuneeksi liputuspäiväksi.

Suomen luonnon päivä, elokuun viimeinen lauantai

Elokuun viimeiselle lauantaille merkitään Suomen luonnon päivä, ilman lipunkuvaa.


Alussa almanakka oli siis astrologinen terveysopas, nykyään luotettava minuutintarkka tietolähde muun muassa taivaankappaleiden liikkeistä. Kuka niitä sitten tarvitseekaan. Ehkä vieläkin ainakin vihdan/vastan teko ja osittain jotkut kasvin kasvatukseen liittyvät toimet ajoitetaan kuun kierron mukaan. Muistanko kuulleeni oikein, että ikkunoidenkin pesu pitäisi ajoittaa kasvavan kuun aikaan, jotta ikkunoista tulisi kirkkaat? Pitääköhän se almanakka sittenkin käydä ostamassa?

Lähteet:
Kustaa Vilkunan vuotuinen ajantieto
Helsingin yliopiston almanakkatoimisto


Kuvien ja tekstin luvaton kopiointi on kielletty.

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä mainiosta katsauksesta; esiin tuli monia uusia termejä ja historiatietoa almanakasta! Pitääkin katsoa, koska on seuraava "cuppaamisen ajan mercki"! ;-D Yst.terv. Acca

    VastaaPoista
  2. Kiitos Acca kommentistasi. Kannattaa tarkistaa tuo mercki, jotta osaa olla oikeaan aikaan liikkeellä. :DD

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!