perjantai 8. marraskuuta 2019

Klassikkomakuja: Vihreitä kuulia





Vihreitä kuulia -nimiset marmeladiherkut esiintyivät alkuun nimellä Päärynäherkut, kun niitä päästiin ensimmäisen kerran maistelemaan vuonna 1908. Karl Fazer oli tuonut marmeladin reseptin reissatessaan Venäjän herkkutehtailla.

Viime vuosiin saakka marmeladi on nautittu marmeladina, mutta sittemmin tästä vihreästä herkusta on kehitetty makuelämys jos toinenkin.

Suuren huomion sai toissa joulun aikaan ilmaantunut tortturesepti Vihreitä kuulia -täytteellä. Resepti on hyvin yksinkertainen. Luumumarmeladin sijaan puolikas Vihreä kuula. Erikoisen Asiantuntijan suuhun moinen torttu tuntui liian makealta. Kokeiltiin siis, vaan ei päässyt jatkoon.

Nettiä selatessa löytyy ohjetta ainakin Vihreitä kuulia -kakuille, -pipareille ja -kiisselille.

Kaupan karkkihyllyä kierrellessäni osui silmään tulevan joulun mahdollinen hitti, Vihreitä kuulia -suklaakonvehdit. Samaa mallia kuin Fazerin Siniset -konvehdit pitkulaisessa lootassa. Ei lähtenyt vielä maisteluun, mutta palataan asiaan lähempänä joulua.

Alkusyksystä piti kyllä päästä maistelemaan Vihreitä kuulia -jäätelöä.
Kaunis ja raikas vihreävalkoinen väri, mutta maku oli jotenkin liiankin makea Erikoisen Asiantuntijan ilmeisesti happamassa suussa. Tuli vahva makumuisto 1970-luvun kuumista kesistä uimarannalla ja rantakioskista haetusta Pauligin Topsy Päärynä -tuutista. Ihanan nostalginen hetki jäätelön parissa. Mutta siitäkin huolimatta, tuomio on armoton: ei jatkoon tämäkään Vihreitä kuulia -tuote. Pysyn vanhassa kannassani - marmeladit marmeladeina.

Vihreitä kuulia -marmeladit ovat mainio vieminen kyläillessä. Ne eivät sisällä laktoosia, gluteenia, liivatetta eivätkä säilöntäaineita (riittävä määrä sokeria säilöö). Ne sopivat herkuiksi myös vegaaneille.


Maisteluhetkeen panostettiin marmeladia muistuttavin pallokynttilöin sekä 70-luvun klassikkojäätelökulhoin.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä Fazer / Paulig / Erikoiset Asiantuntijat
l

2 kommenttia:


  1. Pidän myös vihreistä kuulista - mutta - sinihomejuuston kanssa! Taivaallista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Uskaltaakohan tuota kokeillakaan! Jää pian koukkuun - maistuu nimittäin sinihomejuusto Erikoiselle Asiantuntijallekin. No, eikö mitä, kokeiluun menee!

      Poista

Kiitos kommentistasi!