keskiviikko 18. syyskuuta 2019

Taiteen tiirailua

Tarjolla tänään ja syyskuun loppuun saakka kattilallinen ARTsoppaa. 


            Maistuis varmaan sullekin!

Näyttelyssä on esillä lehtoreiden Minna Asplundin ja Tommi Veijalaisen töitä.


'Matkalla menestykseen' sarjakuvien ympäröimänä, vasemmalla 'Harbour', oikealla 'Captain', äärimmäisenä oikealla 'Woman in hat'


'Diversity' - viestii, että erilaisenakin olet arvokas

Taiteilijan käsi

Yksinkertaista, moninkertaista

'Monday morning' and so on

Lumoava 'Tiirailua'


Kahden  kollegan kokoama yhteisnäyttely, joka pysyy eheänä taiteen eri ilmaisumuodoista huolimatta. Teoksissa on läsnä on luonto, huumori, karu arki. Monikerroksinen grafiikka, yhden viivan taituruus ja sarjakuvataide yhdistettynä valokuvaan. Miksaus toimii! Teoksista löytyy elämän ihme, läsnäolo ja luonnon lahja sitä katsovalle.

'Tiirailua'-teoksen äärellä voi yhtä aikaa rauhoittua ja hengästyä. Kuvasta löytyy luonnon rauha ja voima ja keskiössä lintu, joka tyynenä vastaanottaa ne molemmat. Lähteäkö vai jäädä - loputon, ikiainen pohdinta.

Sarjakuvista napatut ruudut toimivat irrotettuina kokonaisuudestaan. Kuvat eivät kaipaa seuraava ruutua. Ainoastaan 'Empty' ei auennut tyhjentävästi. Tarkoituksella? Ehkäpä niin. Kuvan on mahdollisesti tarkoituskin pyöräyttää katsojan ratas liikkeelle ja jättää se käyntiin, pohtimaan.

Erikoinen taiteen tarkkailija ei edes yritä avata lukijalle näiden kahden erilaisen, monivaiheisen tekniikan saloja. Työt on nähtävä ja koettava itse. Tekniikan ymmärtämisellä ei loppujen lopuksi olekaan merkitystä katsojalle silloin, kun saa vain nautiskella lopputuloksesta.

Näyttely on koottu kekseliäästi pienin oheisrekvisiitoin. Kiinnostavaa oli nähdä ja kuulla pieni avaus monimutkaisesta ja insinöörin tarkkuutta vaativasta grafiikan työstöstä. Kuinka pienestä on kiinni onnistunut lopputulos, kuinka helposti monen tunnin työ voi mennä hukkaan.

Tämä näyttely tarjosi kattilallisen onnistuneita sattumia.


Minna Asplund ja 'Tiirailua'


Erikoiset kysymyksemme Minnalle

1.Miten löysit tämän taiteenlajin ja kuinka kauan olet sitä harrastanut?
Olen aina ihaillut grafiikoita. Erityisesti oikein vanhoja, kuivaneulalla tehtyjä, taidokkaita teoksia. Aloitin muistaakseni 2003.


2. Mikä tässä taiteenlajissa on parasta?
Minulle toimii se, että käytetyt tekniikat eivät ole liian vaikeita. Kun ne hallitsee, on mahdollista kiinnittää huomiota myös tulkintaan.


3. Maailman kaunein taideteos?
Akseli Gallen-Kallela: Lemminkäisen äiti.


4.Millä taiteen aikakaudella haluaisit elää?
Kansallisromantiikka.


5. Mitä seuraavaksi taiteen saralla?
Parhaat työt ovat tulossa.


6.Mitä muuta taiteenlajia voisit tehdä omasi sijasta tai ohessa?
Korumuotoilua. En sijasta, mutta ohessa, jos aikaa olisi.


7.Missä maassa haluaisit asua, jos et asuisi Suomessa?
Ruotsissa.


8.Mihin haluaisit matkustaa?
Uuteen Seelantiin.


9.Mikä omassa taiteenlajissasi on helpointa ja mikä vaikeinta?
Helpointa ja vaikeinta on sama asia, eli tekniikat. Ne ovat kohtuullisen helppoja, mutta helppoja myös mennä pieleen. On oltava joka hetki hereillä ja valppaana prosessin aikana.


10.Miten uuden teoksen tuottamisen prosessi alkaa?
Inspiraatio iskee esim. isännän ottamasta valokuvasta tai ihan vaikka puutarhassa kävelyllä ja kauniita kukkia katsomalla. Yleensä heti tulee mieleen, mitä tekniikoita voisi "näkymässään" käyttää.




Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!