lauantai 8. kesäkuuta 2019

Potentiaalinen paloittelumurhaaja (syy sun hymyyn selvisi, Mona Lisa)



Käteni kipeytyi ja lopulta piti varata aika lääkärille.

Nykyaikaisena ihmisenä lähdin tekemään aikavarausta nettiin.

Oma kalenteri esille ja varaamaan aikaa. Ensimmäinen mahdollinen oman kalenterin aika ja sama aika vapaana Tohtori Oudolle (nimi annettu jälkikäteen). Mikä mätsi. No, jospa menisin hieman myöhemmin saman päivän aikana – ja kas, toinenkin vapaa aika löytyi helposti, saman lääkärin kalenteriin. Kolmas tsekkaus ajalle työpäivän loppuun – tadaa, samaisella tohtorilla vapaata tuolloinkin. Lukitsin viimeisen ajan, se oli kuitenkin huomiselle ja saattaisi ehtiä mennä, jos ei pidä kiirettä.

Aamusella tuli mieleen muutostarve ajanvarauksen suhteen ja kurkkasin, josko muita aikoja olisi vielä vapaana.  Ja olihan siellä. Ne samat kaksi aikaa samalle lääkärille kuin eilenkin sen minun varaamani lisäksi. Vaihdoin viimeisen aikani keskimmäiseen vapaaseen ja lähdin aamupäiväksi töihin.


Onkohan tämä käsi nyt niin kovin kipeä kuitenkaan? Mietin. Onkohan sen nyt kuitenkaan lääkärissä käynnin väärtti. Jotenkin tuli semmoinen vanhan kansan etiäinen. Hanhi kulki haudan päällä vaimikäsenytoli. No, eipä mitään – pian olikin aika lähteä tapaamaan tohtoria.

Matkalla tuli mieleen jostain syystä Leonardo da Vinci, aikansa nero, jonka kuolemasta tuli kuluneeksi tänä vuonna 500 vuotta.  Tunnetuimman teoksensa Mona Lisan ohella hän kehitti ainakin lentokoneen ja laskuvarjon, aurinkovoimalan, polkupyörän ja sukellusveneen. Hän oli monilahjakkuus, muun muassa matemaatikko, arkkitehti, kasvitieteilijä, muusikko ja mikä nyt minua tässä eniten kiinnosti, niin anatomi, jota erityisesti kiinnosti ihmisen anatomia. Tuohon aikaan ei ollut käytössä röntgenlaitetta saati ultraääni- tai magneettikuvatutkimusta, joten luuston tutkiminen ja kuvantaminen täytyi hoitaa toisella tapaa. Aikalaisen paavin määräys oli, että Leonardo sai tehdä anatomisia tutkimuksiaan vain eläinten ruhoilla, mutta tämä ei luonnollisesti tyydyttänyt mestarin halua tutkia ihmisen anatomiaa. Leonardo ratkaisi ongelman hiippailemalla öiseen aikaan lähimpään kalmistoon ja kaivoi auki hautoja, joista varasti laitapuolen kulkijoiden ruumiin osia kalvaakseen niistä luuston esille. Näiden tutkimusten perusteella hän teki lukuisia piirroksia, jotka ovatkin ensimmäiset tarkat kuvat ihmisen anatomiasta.

Näissä aatoksissa saavuin perille lääkärikeskukseen. Näppärästi ilmoittauduin tekstiviestillä ja siirryin odottamaan viestin osoittaman huoneen ovelle. Outoa, mutta totta – käytävällä oli vain tämä yksi vastaanottohuone, huoneen edustalla vain yksi tuoli ja vuoroaan odotti vain yksi potilas, minä.

Tarkasti varattuna aikana ovi avautui. Pieni, ohuthiuksinen ja silmiä isosti suurentavia laseja kantava mies sanoi minun nimeni ja automaattisesti ja enempiä ajattelematta astuin sisään huoneeseen.

-No mikäs, kysyi hän ja katsoi oudosti sivuttain. Mieleni teki kääntyä tuolillani ja vastata hänelle sivuttain, mutta pysyin paikallani.
-Tämä käsi on kipeä, sain sanottua.
-No jopas, sanoi hän ja ojensi sormiaan, joissa oli tasaiseksi leikatut kynnet, joka kynnessä puoli milliä ranskalaista valkoista. Kädet olivat viileän nihkeät, minkä havaitsin heti, kun hän oli saanut käteni käsiinsä. Lääkärin kosketuksesi tutkinta oli hintelää ja hentoa.
-No ei kai tässä. Otetaan kuva, ja katsotaan luustoa hieman tarkemmin tai... hän jatkoi.
-Mitä tai...ihmettelin mielessäni.

Lääkärin toinen käsi hamusi kohti valkoista lääkäritakin taskua toisen käden pitäessä kiinni kädestäni ja tässä vaiheessa ote selvästi tiukentui. Käsi taskussaan ja toinen käsi kädessäni hän yhtäkkiä jähmettyi, kuin harkitsemaan, onko tämä sen arvoista. Että kalvaisi skalpellilla luustoni esille tarkempaa tutkimusta varten ja sen jälkeen hävittäisi ruumiini pieniksi lihanpaloiksi pilkottuna kantamalla sen ulos huoneestaan selvästi asiaa varten varatussa, naulakossa riippuvassa isossa repussa.

Tässä vaiheessa sydämeni pamppaili niin, että tuskin olisin enää pystynyt pakenemaan paikalta, kun hän viimein sai hamuttua taskunsa pohjalta kaipaamansa pastillin, jonka livautti vaivihkaa suuhunsa. Mentolia – jotta ruumiinnesteiden tuoksu ei tuntuisi niin voimakkaana. Apua!

Yhtäkkiä olin vapaa. Tohtori Outo hääräsi tietokoneensa ääressä kirjoittaen minulle lähetettä jatkotutkimuksiin. Hän päätti viime hetkillä kuitenkin säästää minut.

-Tapaamme sitten uudestaan tutkimuksen jälkeen, hän sanoi. Voit varata ajan helposti netistä, hän sanoi. Tiedetään. Ja aikoja löytyy. Enkä enää yhtään ihmettele.

Takaisin töihin kävellessäni taisin hymyillä kuin sen Leonardon kuuluisimman maalauksen nainen. Tiedä häntä, josko hänen hymynsä salaisuus olikin sama kuin minun, vapautuminen viime hetkellä hirvittävästä kohtalosta. Soulmeits <3


Kuva: Pixabay


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!