Miksei murkina maistu, mikä muonassa mättää
(Erikoisten Asiantuntijoiden pohdinta
lukijakysymykseen)
Ruoka ja haukkuminen - lapset
Lämmin ateria suomalaisissa kouluissa on etu,
jota on tultu kaukaakin katsomaan ja ihmettelemään. Ja tästä edusta meillä on
saatu nauttia jo useiden sukupolvien ajan. Vuotta 1948 pidetään koululaisille
suunnatun maksuttoman kouluruokailun alkamisvuotena (Edu.fi). On harmillista,
että osa koululaisista ja vanhemmistakaan eivät arvosta sitä. Kouluruoka
kuitenkin tuotetaan ammattitaitoisesti ja äärimmäisen niukoilla määrärahoilla.
Kysyjä tarkoitti kuitenkin luultavasti
kotiruoan haukkumista ja kaipasi Erikoisten
Asiantuntijoiden kannanottoa siihen. Asiantuntijat ovat pohtineetkin
vastausta huolellisesti.
Näemme silmissämme tilanteen, jossa aterioiden
suunnitteluun ja toteutukseen kaiken mielikuvituksensa, aikansa ja budjetin
käyttänyt äiti tai isä saa toistuvasti kuunnella kouluikäistensä suusta moittimista.
Tässä kuten monessa muussakin voisi olla apua
vertaistuesta. Lapsethan ottavat mielellään mallia toisista ikätovereistaan,
mieluummin hiukan itseään vanhemmista. Toisen lapsen kertomana sama asia menee
perille paljon paremmin. Se sama asia, jota äiti tai isä on koittanut tolkuttaa
päivä/ateria toisensa jälkeen, aukeaa ihan toisella tavalla. Tämä sama muuten
pätee sivumennen sanoen usein mieheen. Vaimon sanomana (mitä tahansa) asiaa ei
oteta kuuleviin korviin. Mutta kun sen saman kertoo
työkaveri/pelikaveri/koulukaveri/sisko tai sen veli/ anoppi, niin johan idea
onkin yhtäkkiä hyvä ja aivan uusi. Mutta takaisin asiaan. Onko vanhimman
lapsenne kavereissa joku, jolle maistuu ns. kaikki eikä turhaan nirsoile
mistään? Olisiko mahdollista kutsua tätä kaveria useammin teille leikkimään ja
ruokailemaan ”malliksi”? Eihän tässä pääse syyttämään isäntäperhettä
minkäänlaisesta hyväksikäytöstä?
Toinen keino voisi olla, että käännetään
kaikki tähänastiset käytännöt aterioinnin suhteen päälaelleen. Siis vain yhden
kerran tai sovitusti yhden kerran kuussa tai viikossa. Lapset saavat
suunnitella ja laittaa aterian ihan itse tai korkeintaan aikuisen avustuksella.
Ravitsemus, kustannukset, valmistusaika, kaikki on otettava huomioon kuten
normaalistikin aterioita suunniteltaessa. Reseptin valinnasta ja
kaupassakäynnistä lähtien lapset mukaan. Ja sitten hihat heilumaan.
Kun ateria on valmis ja nautittu, annetaan
palautetta. Toivottavasti palaute on pääasiassa positiivista, mutta
kehityskohteistakin on herkullinen tilanne keskustella. Sitten voidaan vielä
keskustella tavasta, millä palautetta annetaan toisen henkilön toiminnasta. Nyt
olemme siis asian ytimessä.
Voisitte myös katsoa yhdessä television
kokkiohjelmia ja kehittää omaan perheeseen sopivan ”kokkisodan” soveltuvin
osin. Voisi aloittaa vaikka mieluisimmasta päästä ja kilpailuttaa lapsia siinä,
kuka saa aikaan hienoimman jäätelöannoksen. Eikä sen tarvitse olla mikään
artesaaniannos. Koristeiden valinnan suhteen voi käyttää lasten asiantuntemusta
ja mielikuvitusta hyväksi.
Kun Erikoiset Asiantuntijat lähtivät tätä
aihetta pohtimaan, nousi mieleen myös ruuan kritisoiminen aikuisten taholta.
Useimmat työssäkäyvät nauttivat henkilöstöruokailun edusta, jossa työnantaja
tarjoaa mahdollisuuden lounastaa joko omissa tiloissaan tai sovituissa
lounasravintoloissa verottajan määrittelemällä omavastuulla. Tämän saavutetun
edun matka on alkanut teollistumisen myötä, kun väki siirtyi työskentelemään
teollisuuden pariin ja siitä versonnut työväenliike alkoi ajaa työntekijöiden
etuja. Työväenliikkeen aikaansaannosta oli aikanaan vuonna 1917 laki työajasta,
kahdeksan tunnin työpäivästä ja siihen sijoittuvista tauoista, nimenomaan
mahdollisuuteen syödä työpäivän aikana.
Alkuun työläiset söivät omia eväitään, mutta pian työnantaja alkoi
panostaa työntekijöihinsä tarjoamalla heille työpäivän aikana lämpimän aterian.
Hyvin sujui 1990-luvulle saakka, jolloin ateriaetuun tuli suuria muutoksia ja työpaikkojen
ilmaiset lounaat jäivät historiaan.
Erikoisilla Asiantuntijoilla itsellään on
mahdollisuus työpaikoillaan nauttia henkilöstöruokailun eduista usein eri
vaihtoehdoin. Ruokapöydän ääressä kuulee kaikenlaista.
Ruoka ja haukkuminen – aikuiset
”Minkälaista ruokaa sinä olisit itse tänään
tarjoillut? tekisi mielemme kysyä, kun naapuripöydästä kuuluu ainainen ja tuttu
valitus työpaikan yhteydessä olevassa lounasruokalassa. Lautanen on mätetty
kukkuroilleen ja lounastauon lopuksi huomaamme, että kaikki tuli kuitenkin
syötyä. Päätteeksi tuli vielä haettua jälkiruokaa, joka oli joko liian makeaa,
mautonta, vetistä tai ylipäätään kehnoa. Tämäkin kuppi vedettiin kuitenkin
tyhjäksi. ”Tarjoatko mahdollisesti kotonakin esimerkiksi lomillasi päivittäin
arkilounaan yhteydessä jälkiruokaa alkusalaatista puhumattakaan?” tekisi mieli
jatkaa kysymyksiä. Mutta syöjätär meni jo, huomenna sama aika ja paikka –
palataan sitten ehkä asiaan.
Että meitä jurppii kuunnella moista ja monesta
pöydästä. Jos pöytäkaveriksi osuu moinen maukuja, jäämme sanattomiksi
vellipöksyiksi. Vaikeneminen vaikuttaa myöntymiseltä ja sallii moisen rallin
jatkua. Miksi kehuminen ja puolustaminen on tässä(kin) asiassa niin kovin
vaikeaa, vaikka olisimme itse tyytyväisiä ja enemmänkin. Vanha fakta on, että
kaikki ruoka ei ole oman maun mukaista ja joku annos voi aiheuttaa pettymyksen
olematta silti laadullisesti huono. Omissa kotikeittiöissäkin pukkaa tulemaan
joskus priimaa ja joskus sekundaa ja suurimmaksi osaksi sellaista keskivertoa
perusmurkinaa.
Ilmiö on havaintojemme mukaan mennyt pahempaan
suuntaan. Onko niin, että vanha väittämä siitä, että kun asiat ovat elämässä
hyvin, täytyy kaivamalla kaivaa löytääkseen moitittavaa. Tai onko ruuan
moittiminen helppo ja vaivaton puheenaihe. Vai – onko jostakin ihan muusta
asiasta paha olla ja kun sitä ei saada kuntoon, moititaan sitä mitä voidaan.
Ruokaa, säätä, työnantajaa, anoppia.
Kaikkein harmillisinta on, kun
lounasravintolan henkilökunta joutuu kuulemaan ikävät sanat. Jotka on
tarkoitettukin kuultaviksi, muttei annettu fiksusti oikean palautteen muodossa.
Turha arvostelu nimittäin ihan varmasti satuttaa henkilökuntaa. Oikea palaute jää antamatta, koska sellaiseen
ei ihan oikeasti voi löytyä perusteita joka päivä eikä edes joka viikko. Ja
asiallinen palaute on aina paikallaan, myös positiivinen.
Eikä se ruuan laatu ole aina pelkästään sen
tekijöistä kiinni. Siihen vaikuttaa myös raaka-aineiden laatu ja saatavuus,
sisäänostajan ammattitaito ja kustannustekijät. Jokainen alalla työskentelevä
ja yhtä lailla kotikeittiössäkin kokkaava osallistuu ruuan valmistamiseen parhaalla taidollaan ja toivoo, että se
maistuu ruokailijalle. Aina ei voi täydellisesti tyydyttää ihan jokaisen
makuhermoja. Niin se vain on.
Jos kerran tai pari kuussa sattuu niin, että
perunat kiehuivat ylikypsiksi ja keitinveteen lorahti liikaa suolaa tai lohi
kuivahti uunissa, niin Erikoiset Asiantuntijat toteavat, että so what!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!