sunnuntai 10. syyskuuta 2023

Mökkipäiväkirja 2023 osa 1


Tulimme Isännän ja Haukkulin kanssa viettämään pidennettyä viikonloppua taas kerran Mikkelin kupeeseen Lomarenkaan vuokramökille. Tällä samalla mökillä olemme olleet ainakin kerran aikaisemmin. Tästä asiasta on käyty "debattia", koska minun mielestäni täällä ollaan oltu kahdesti aikaisemmin, Isännän mielestä vain kerran. 

Yritän kaivella todisteita muistin sopukoista, näistä blogin postauksista sekä kännykän valokuvista. Se haittapuoli valokuvien siivouksessa on, että sillä hetkellä turhina pitämiään valokuvia tulee poistettua ja niillä saattaisi joskus myöhemmin olla merkitystä. 

Tämä on pieni asia, mutta vaivaa vähän koko ajan. Tämän vuoksi elämässä yleensä ja varsinkin mökkielämässä kannattaisi pitää päiväkirjaa. Tätä tapaa olen tuputtanut jälkikasvullekin, mutta ei se kolmikymppisiin oikein tunnu nappaavan. Jos minullekin olisi siinä iässä joku kuusikymppinen ehdottanut päiväkirjan pitämistä, niin tuskin olisin yhtynyt ajatukseen.

Eihän sitä tarvitse teinityyliin pitää tai joka päivä avata koko sydäntään päiväkirjalle, vaan kirjoittaa lyhyesti muistiin tapahtumia ja asioita, joilla sillä hetkellä arvelee olevan merkitystä myöhemmin. Jos ei koskaan olekaan, niin "so what?".

Tätä tarkoitusta varten Isäntä osti minulle Ateneumin museokaupasta taannoisella käynnillämme pienen, kompaktin muistikirjan, jossa on tilaa viideksi vuodeksi kirjoittaa asioita muistiin. Aloitin sen täyttämisen elokuun alusta. Nyt varsinkin, kun lastenlapsia on siunaantunut jo kaksi, on mukava kirjoittaa muistiin asioita heidänkin edesottamuksistaan. 

Perikunta voi sitten hautajaisissani selata sieltä erilaisia elämäntapahtumakäänteitä muistopuheeseen. 

Jatkan nyt siis ilman päiväkirjaa alussa mainitun problematiikan selvittelemistä. Sitä vaikeuttaa jo muistin hataroituminen sekä minulla että Isännällä ja se, että toinen muistaa toisia asioita ja toinen toisia.

Siitä ollaan yhtä mieltä, että tämän saman mökkiyrittäjän toisella mökillä ja samalla ensimmäistä kertaa näillä hoodeilla oltiin juuri silloin, kun korona puhkesi Suomessa. Eli suurin piirtein 13. maaliskuuta vuonna 2020.

Täällä ei parin päivän oleskelun aikana ehdi paljoakaan tehdä. Ensimmäinen sukkapari Ukrainan sotilaille alkoi syntymään kuitenkin jo.Mökillä on wifi-yhteys, mutta se on hetkittäin tuskastuttavan hidas. Ainakin kotiyhteyteen verrattuna, jonka pitää olla nopeampi, jotta pystyy etätöitä tekemään ja tv:stä katsomaan netin suoratoistoa. Saa nähdä, kuinka sujuu ensimmäisen pesäpallon finaaliottelun katsominen Ruutu+:sta. Sitä on kovasti odotettu. (Ei sujunut, Isäntä katsoi sen tabletiltaan puhelimen kautta.)


Selasin kaikki valokuvat sekä postaukset tästä blogista, joiden otsikossa on sana "Mökkipäiväkirja". Ja ikävä kyllä, nyt on varmaan annettava periksi siinä, että tällä nimenomaisella mökillä ollaan oltu vain kerran aikaisemmin. Ei voi mitään. Ehkä olen vaan nähnyt unta. 

Vuosien mittaan olemme käyneet vuokramökeillä vähintään kerran vuodessa, joskus kaksikin. Blogin pitämistä edeltävät mökkilomajutut eivät tietenkään ole päässeet mukaan, mutta enimmäkseen olemme käyneet Mikkelin seudulla. Yksi mökki vuonna 2006 oli varsin lähellä Mikkelin keskustaa. Kesän 2022 mökkiloma vietettiin Ruovedellä. Itä-Suomi ja erityisesti Mikkelin seutu on ollut meille mieluisinta aluetta. Mutta ei Länsi-Suomessakaan mitään vikaa ole.

Näiden lisäksi olemme mökkeilleet ainakin Kaavilla, Uukuniemellä, Kuusamossa, Enonkoskella, Mäntyharjulla, Rantasalmella, Haukivuorella, Pertunmaalla, Nilsiässä ja Kolilla. Jotkut vanhimmat reissut saattavat olla niiltä ajoilta, kun työnantajalla oli vielä omistuksessaan mökkejä ja niitä vuokrattiin henkilökunnalle.  Kuusamossa kapusimme Rukatunturin laelle juhannusaattona keskiyöllä katsomaan aurinkoa.Näistä edellämainituista ainakin, Koli, Nilsiä, Rantasalmi ja Kuusamo olivat niitä työnantajan mökkejä. Sesongin ulkopuolella eli kesällä niihin oli helpompi varata lomaviikko. Tämä tapahtui joskus 1990-luvulla kun maailma näytti vielä toisenlaiselta. Sittemmin työnantaja on luopunut näistä lomamökeistä, koska se ei monen muun asian ohessa liity ydinliiketoimintaan.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat ja Isäntä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.

Ei kaupallista yhteistyötä.

2 kommenttia:

  1. Tepä olette innokkaita mökkeilijöitä. Hyvä idea tuo vuokraus. Omasta mökistä pitäisi pitää niin hyvää huolta, ettei lukuisat työt enää rentouttaisi. Olen pahoillani, että mies voitti keskustelun mökkikerrasta.

    VastaaPoista
  2. Samankaltaiseen huolettomuuteen perustuu myös löyhästi asuntovaunuilu: helppo vaihtaa maisemaa, eikä tarvitse stressata siivouksistakaan kauheadti, kun "talon puolesta" hoituu suihkut, saunat, vessat ja keittotilatkin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!