torstai 28. syyskuuta 2023

Hyveellistä elämää


Olen löytänyt uudelleen vanhan, terveellisen herkun, joka sopii keliakiavatsalleni: talkkunan. Sitä on tullut syötyä joskus lapsena, mutta se on päässyt myöhemmin unohtumaan.

Törmäsin talkkunaan vähän sattumalta, kun olimme tulossa kotiin Ateneumin Edelfelt -näyttelystä ja poikkesimme Mäntsälän Juustoportin myymälään. 

Siellä oli myynnissä hollolalaisen Kinnarin tilan talkkunaa, joka on tehty pelkästä kaurasta, muita viljoja ei ole siinä mukana. Ne eivät kävisikään keliaakikolle.

Kaura ei luultavasti ole 100% puhdasta kauraa, mikä tarkoittaisi sitä, että kyseisellä tilalla kaura olisi ainoa viljeltävä vilja ja niin ollen puimurit, kuivurit ja muut viljan käsittelylaitteet eivät olisi ”saastuneet” muista viljoista. Sellaisia tiloja taitaa olla aika vähän. 

Talkkunahyveeseen vispaan 2x2dl soijakermaa (Alpro whipping), joka ei sisällä eläinrasvoja. Sekaan laitan 1 3/4 dl kidesokeria, 1/2 ruokalusikallista vaniljakreemijauhetta sekä 1 tl vaniljasokeria. Nämä vispataan vaahdoksi ja lisätään 2 prk mahdollisimman vähärasvaista rahkaa. Laktoositonta löytyy 0,2%:na ja laktoosillista jopa 0,1%:na. Meillä käytetään laktoositonta.

Sitten lisätään 2 dl niitä talkkunajauhoja sekä mitä tahansa marjoja, mistä tykkää, esim. mustikoita tai puolukoita n. 200g tai itselle mieleinen määrä. Ostan puolukat ja mustikat kaupan pakastealtaasta, siksi tuo määrä on muista poiketen ilmoitettu grammoina. Pieni pussillinen painaa 200g. 

Omasta mielestäni puolukoista tulee paras hyve. Viimeksi laitoin karpaloita, kun puolukat olivatkin loppuneet. Vaniljakreemistä tulee hyveeseen kiva rakenne, ”struktuuri”, eikä rahkasta erottuva hera jää astian pohjalle lillumaan, vaan pysyy hyveessä mukana. Se on nimittäin parasta vasta seuraavana päivänä, kun se on jääkaapissa ollut yön yli tekeytymässä ja maut tasaantumassa. Pakastemarjatkin ovat ehtineet sulaa ja talkkunan maku tulee paremmin esiin, kun se on kunnolla imenyt kosteutta. 

Kinnarin tilan talkkunajauhoja löysin paikallisesta Prismastakin, ei tarvinnut lähteä Mäntsälästä asti hakemaan. Ja kyllähän tähän tietysti sopii mitkä tahansa muutkin talkkunajauhot. Monissa on mukana myös ohraa tai hernettä. 

Tämä talkkunalöytö oli hyväksi keliaakikon ravitsemukselle, kun pidän kuitenkin eniten perinteisistä kotimaisista viljoista. Kyllähän gluteenitonta leipää yritetään tehdä vaikka mistä tef-jauhoista ja tattarijauhoista, mutta eivät ne kotimaisia viljoja voita. Ainakaan maussa.

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman kirjoittajan lupaa on kielletty. 

Ei kaupallista yhteistyötä. 

3 kommenttia:

 1. Vaikuttaa herkulliselta reseptiltä. Ja hienoa, että olet löytänyt kauratalkkunaa. Muistan jotenkin, että lapsuuden kodissa talkkuna oli tummaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erikoiset Asiantuntijat1. lokakuuta 2023 klo 21.48

   Minä taas muistan, että talkkuna olisi ollut ihan valkoista. Tämä talkkuna on kuitenkin sellaista viljan väristä. Ja sen unohdin mainita postauksessa, että siitä saa niitä kuituja, joita keliaakikon ruokavaliosta helposti jää puuttumaan, ellei erityisesti panosta asiaan.

   Poista
 2. Minä tykkään puuroista, niin ostin tässä Gluteeniton ruisjauhoja, ja tein siitä puolukkapuuron.Marjoista erik. tykkään puolukoista, tänä syksynä niitä sai runsaasti. Talkkuna on kyllä terveellistä, joskus olen sitä syönyt, mutta ehtii mennä vanhaksi.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!