Eläinten käyttäytymistieteen tohtori, tietokirjailija ja tiedetoimittaja Helena Telkänranta todellakin tuntuu tietävän mistä kirjoittaa. Kirjassaan Millaista on olla eläin? lukijakin tuntee melkein pääsevänsä eläinten pään sisälle tuntemaan ja kokemaan miten aistit ja minkälaiset vaistot eläimiä ohjaavat.
Kirja pohjautuu tieteelliseen tutkimukseen ja näitäkin prosesseja avataan teoksessa, mutta maallikollekin täysin ymmärrettävässä muodossa, onhan tähän kirjaan tarttuvalla sama mielenkiinnon kohde kuin kirjoittajallakin - eläinten käyttäytyminen.
Koin monta ahaa-elämystä osioissa, joissa kerrottiin koirista ja niiden käyttäytymisestä. Sain myös monta uutta vinkkiä miten toimia koiran kouluttamisessa, vaikka takana on jo neljän koiran emännyys. Myös lapsuusajan lemmikkieni (hamsterit ja undulaatit) käyttäytymiseen tuli näin jälkikäteen oivalluksia.
Kirjassa käsiteltiin sekä kesyjen että luonnonvaraisten eläinten käyttäytymistä. Mitkä eläimet kokevat tunteita, minkälaisia aisteja eläimillä on sekä miten yksinkertaisina pitänämämme eläimet voivat oppia monimutkaisia asioita. Yllätyksiä löytyi esimerkiksi kalojen ja lintujen maailmasta. Ja myöskin se oli yllättävä uusi tieto, mitkä eläimet ovat ihmisapinoiden jälkeen läheisintä sukua meille ihmisille. Tiedätkö sinä? Jos et, yritä arvata. Vastaus löytyy sivun alalaidasta.
Suosittelen tätä kirjaa luettavaksi tai kuunneltavaksi, löytyy ainakin BookBeatin valikoimista. Lukijana Krista Putkonen-Örn, jonka ääni sopi mielestäni oikein hyvin tähän teokseen.
Tämä teos on julkaistu vuonna 2015 huomioitu Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla, Lauri Jäntin palkinnolla sekä Tieto Finlandia -ehdokkuudella.
Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat / BookBeat ja Pixabay
Vastaus: päästäinen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!