Virsiäkin voi soittaa ja laulaa jazzin tyyliin sovitettuna.
Jazzahtavaa virsilaulua on sopivampaa kuunnella yhden solistin esittämänä. Ennen en olekaan ollut kuuntelemassa konserttia, jossa yksi solisti laulaa virsiä. Ja vielä jazzvirsiä.
Kävimme 29.6.2022 Tuusulan kirkossa kuuntelemassa Kesäillan musiikkia -konserttisarjaan liittyvää Jazzvirsiä Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan -nimistä konserttia.
Solistina oli valovoimaiseksi ja lämpimän karismaattiseksi luonnehdittu laulaja-lauluntekijä Eva Vikman. Hän on noussut viime vuosina esille jazziskelmägenren raikkaana ja sävykkäänä tulkitsijana.
Hän on julkaissut musiikkiaan oman levymerkkinsä alla, vuonna 2020 esikoisalbuminsa ”Iltaa, hyvää iltaa”, vuonna 2021 kaksi coveria ja vielä tänä vuonna on tulossa jälleen uutta, omaa musiikkia.
Eva Vikman on menestynyt useissa valtakunnallisissa, korkeatasoisissa kilpailuissa sekä laulajana että lauluntekijänä.
Konsertin jazzsovitukset virsistä oli tehnyt Lassi Kouvo, joka on maan työllistetyimpiä jazzpianisteja. Hän on valmistunut pop/jazzmusiikkipedagogiksi Metropolia ammattikorkeakoulusta ja täydentänyt opintojaan klassisen musiikin osalta Lahden konservatoriossa.
Lisäksi Lassi Kouvo on soittanut Suomen tärkeimmillä jazzfestivaaleilla ja -klubeilla. Hän on saanut Suomen perinnejazz ry:n myöntämän stipendin Suomen jazzkulttuurin eteen tehdystä työstä. Konsertissa Lassi Kouvo soitti flyygeliä.
Janne Saarinen soitti konsertissa saksofonia ja oboeta sekä englannintorvea. Hän on myös Metropolia ammattikorkeakoulusta valmistunut freelance-muusikoksi. Janne on soittanut muun muassa Suomen jazzkentällä paikkansa vakiinnuttaneessa Sointu Jazz Orchestrassa.
Konsertissa kuultiin yhteensä 14 virttä, yksi hengellinen laulu sekä lisänä yksi Evan itsensä tekemä kappale.
Kaikki virret olivat monelle ennestään tuttuja, kauniita ja rakkaita. Itseäni koskettivat eniten virsi numero 396 Käyn kohti sinua sekä 517 Herra, kädelläsi, jotka mielestäni olivat myös kaksi parasta konsertissa esitetyistä jazzsovituksina. Ensin mainittu virsi on tunnettu siitä, että kyseistä melodiaa soitti Titanic-laivan orkesteri sen uppoamisen hetkillä.
Lapsuudesta tutut Suojelusenkeli/Maankorvessa kulkevi lapsosen tie sekä Ystävä sä lapsien saivat erityisesti silmänurkan kostumaan.
Oli todella virkistävä kokemus käydä kuuntelemassa välillä vähän erilaista musiikkia Tuusulan kauniissa puukirkossa, joka on otettu käyttöön vuonna 1734. Se on varhaisimpia säilyneitä ristikirkkoja Suomessa.
Kirkkoa on kunnostettu ja uudistettu vuosisatojen aikana moneen otteeseen. Penkit ovat alkuperäiset, mutta nekin kunnostetut. Kirkon ulkopuolella on Suomen kauneimmaksi mainittu sankarihautausmaa.
Tuusulan kirkko on kesäisin suosittu vihkikirkko. Nuorempi tyttäremme vihittiin siellä avioliittoon kolmisen vuotta sitten.
Eva Vikman on yksi viidestä kummilapsestamme ja olemme hänestä hyvin ylpeitä sekä hänen musiikillisten ansioidensa että hänen viehättävän persoonansa vuoksi. Eva on harrastanut ja opiskellut musiikkia, laulua ja lauluntekoa jo pitkään. Yleisölle esiintyminen on ollut hänelle tuttua jo pienestä pitäen. Musikaalisuuden lahjan ja intohimon hän lienee perinyt isältään Eerolta.
Lähteenä on käytetty konsertin ohjelmavihkosta sekä Tuusulan kirkon esitettä.
Postauksen alussa oleva kuva on Mikko Meriläisen ottama. Kuvassa Eva turkoosissa esiintymisasussaan ja hänen takanaan Janne Saarinen. Flyygelin ääressä istuu Lassi Kouvo.
Ei kaupallista yhteistyötä.
Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
Olisipa ollut mielenkiintoista kuulla, kirkoissa muutenkin on hyvä akustiikka, ja varsinkin valtionkirkkoon ihmisillä on matalampi kynnys tulla.
VastaaPoistaLapsena tuli käytyä pyhäkoulussa, siellä opin juuri nuo lasten laulut ja koulussahan ne virretkin opittiin, silloin arvostettiin, kuten suvivirsikin,
lauletaanko se enää koulujen päätyttyä, vai onko sekin kiellettyjen listalla ?
Virret on aika vanhojakin, jopa 1800 luvulta, miksi niiden sanoituksia piti muuttaa, vanhat ihmiset osaa ulkoa vanhat virret, ei he enää opettele uusia.
(jostain syystä tuli ed.anonyymisenä kommentti.)