torstai 5. toukokuuta 2022

Onnela




Vieraskynä on taas sauhunnut ja tuottanut postauksen onnellisuudesta, mikä on aina ajankohtainen aihe. 

Kansojen onnellisuutta on tutkittu monilla mittareilla. Suomi on niissä sijoittunut maailman onnellisimmaksi maaksi. Mikä mahdollistaa sen?

Kun suomi täytti 100 vuotta vuonna 2017, täytin itsekin vuosia ja sain lahjaksi kirjan Suomi 100 vuotta. Siinä oli 100 menestystarinaa eri aloilla toimivista yrityksistä. Johdantopuheessa entinen päämisteri Esko Aho totesi näin:

Suuret valtiot turvautuvat moukariin ja pienet valtiot kirurgiseen veitseen. Eli salaisuus on koulutuksessa. Suomi on hyvin erikoinen valtio, koska täällä koulutus on opiskelijalle ilmaista. Se mahdollistaa kouluttautumisen niin korkealle kuin mahdollista riippumatta siitä, mihin yhteiskunnan luokkaan kuulut. Suomi on kuuluisa peruskoulustaan. Meistä tullaan kaukaa ottamaan mallia. Lisäksi ilmainen kouluateria on ollut suuri tuki koululaisten perheille. 



Suuria tekijöitä onnellisuudessa ovat tasa-arvo sekä sosiaali- ja terveydenhuolto. Tosin hoitoon pääseminen on vaikeutunut, kun väestö vanhenee ja kustannukset nousevat korkealle.  

Eräs merkittävä seikka on palkkojen kehitys, jossa vakituiset kuukausitulot tarjoavat turvapuskuria sekä mahdollistavat oman talouden suunnittelua tulevaisuutta ajatellen. Vakaat rahamarkkinat ovat myös merkittävässä asemassa. 

Kaikki nämä tekijät mahdollistavat saavuttamaan onnen tunteen. 



Sympaattisuus ja empatian kokeminen hyvien ihmissuhteiden kautta tarjoavat muun muassa perheen jäsenten välistä harmoniaa, kun saa kokea rakkautta ja arvostusta läheisiltä ihmisiltä. 



Mitkä ovat sitten yhteiskuntamme kipupisteitä? Mainitsen muutaman. Yksinäisyys. Terveydenhuolto. Nuorten syrjäytyminen, jonka seurauksena päihteiden käyttö voi lisääntyä. Näiden haasteiden solmukohtia moni kuntapoliitikko yrittää ratkaista ja siten helpottaa pääsyä mukaan rakentamaan yhteiskuntaamme, katsomatta mihin rotuun tai luokkaan kukin kuuluu. 



Onnelan salaisuus on hyvinvointivaltio, jonka ansiosta jokainen kansalainen saa elää vapaana ja turvassa näkemättä puutetta. Toimeentulo on silloin turvattu, kun elämän kriisit koettelevat. 

Vietimme hiljattain kansallista veteraanipäivää. Sotiemme veteraanien ansiosta saamme elää vapaina kansalaisina. 



Jo Rooman valtakunnassa oli se käsitys, että yksimielisestä isänmaasta tulee vapaita kansalaisia.

Kohtasin eräänä päivänä Katajanokalla kansanedustaja Osmo Soininvaaran, kun olin menossa työpalaveriin Kuljimme saman matkan. Rohkenin kysyä häneltä, onko hänestä kivaa tehdä politiikkaa, kun olen ymmärtänyt,  että se on kilpailua ja juonittelua. Hän vastasi ystävällisesti ja myöntyvästi. Hänen ajatuksensa ovat huomionarvoisia sosiaalipolitiikassa. Erityisesti energian, maan sekä kiinteistöjen verotuksesta sekä hänen käsityksensä työajan lyhentymisestä. Viisipäiväinen työviikko ja neljän kuukauden pituinen loma. Näitä aiheita käsitellään kirjassa Vauraus ja aika (2007).

Huomion arvoista on muun muassa kansalaispalkka, erityisesti kiinteä palkka työttömille. Sitä on kokeiltu, mutta käsittääkseni sen menestyksestä ei ole tarkkaa tietoa. 

Hänen käsityksensä on, ettei sosiaaliturvaa ole tehty suurta työttymyyttä ajatellen, eikä yhteiskuntamme rakenteet kestä sitä.

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!