torstai 16. syyskuuta 2021

Elämän tarkoitus


Frank Martela: Elämän tarkoitus. Suuntana merkityksellinen elämä. Englanninkielisestä käsikirjoituksesta suomentanut Laura Jänisniemi. Gummerus 2020.

Kirjoittaja on vuonna 1981 syntynyt filosofian ja valtiotieteiden tohtori, diplomi-insinööri, filosofi, inhimillisen kokemusmaailman tukija ja hyvinvoinnin psykologian dosentti. Hänen kutsumuksenaan on pyrkiä luomaan uusia oivalluksia, jotka vahvistavat ihmisten kykyä elää hyvä elämä.

Miksi olemme usein tyytymättömiä siihen, mitä meillä on ja on ollut elämässä? Mikä on elämän tarkoitus ja miten sen voi edes määritellä? Onko sitä loppujen lopuksi ollenkaan? Sitä samaa on mietitty suunnilleen ajanlaskumme alusta alkaen ja varmaan aikaisemminkin. 

Onko olemassa Jumalaa tai mitään muutakaan yliluonnollista? Keskiajalla alkoi ateismi saada jalansijaa. Sitä ennen ei Jumalan olemassaoloa kukaan kyseenalaistanut. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä enemmän Jumalan olemassaolo kyseenalaistetaan. Jos ateisti olisi esittänyt kysymyksensä ennen keskiaikaa, olisi häntä pidetty päästään seonneena. Niin selvää Jumalan olemassaolo oli silloin. Kaikki uskoivat Jumalaan, ei ollut muuta vaihtoehtoa. 

Nyt jos menisi kysymään joltain kadunmieheltä tai -naiselta (tai -henkilöltä), että "Uskotko sähköön?", olisi se yhtä outo kysymys kuin ennen ateismin alkuun pääsyä olisi kysytty: ”Uskotko Jumalaan?”, sillä kaikki uskoivat. Kaikkihan sähköön "uskovat". Tai lähinnä sen olemassaoloon.

Elämän tarkoitus ja merkitys ovat kaksi eri asiaa. Elämästä pitää tehdä merkityksellistä siten, että on itse merkityksellinen muille, tärkeinä pitämilleen ihmisille. Tässä on Martelan kirjan lähes koko juoni. Koska olemme merkityksellisiä niille, joiden elämään meillä on myönteinen vaikutus, sen ansiosta omakin elämämme täyttyy merkityksellisyydestä.

On myös tärkeää saada mahdollisuus tehdä asioita, jotka kokee omikseen ja joilla on yhteys omaan itseen. Yhteys toisiin ihmisiin ei yksistään riitä. Mahdollisimman runsaan materian tavoittelu saattaa joistakin tuntua elämän tarkoitukselta ja antavan sille merkityksen. On kuitenkin useissa maissa tutkittu, että mitä suuremmat tulot ja omaisuus on, sitä vähemmän ihminen kokee onnellisuutta. Kaikissa maissa ja kulttuureissa onnellisuuden tavoittelu ei edes ole elämän tarkoitus vaan se on suorastaan paheksuttavaa.

Tämän kirjan kanssa kävi vähän niin kuin vuosia sitten erään omaan ammattiin liittyvän kirjan kanssa. Ensimmäisellä lukukerralla se tuntui melko kuivalta enkä ymmärtänyt puoliakaan mistä puhuttiin. Toisella lukukerralla siitä alkoi löytyä koko ajan jotain uutta. Kolmannella lukukerralla se tuntui jo liian yksinkertaiselta ja tylsältä.

Martelan kirjaa olen nyt lukemassa toista kertaa, eli löydän siitä uutta koko ajan. Takakannessa sanotaankin: kirja "on muheva sekoitus filosofisia oivalluksia ja käytännön ohjeita. Se on kiehtovaa luettavaa jokaiselle, joka haluaa selvittää merkityksellisen elämän salaisuuden." Saatan silti lukea kirjan vielä kolmannenkin kerran. Joka kerralla sen lukeminen on aina vaan hitaampaa, kun pitää pysähtyä miettimään lukemaansa.

Kuva: Gummerus

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen tai muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.



3 kommenttia:

  1. Entä jos joku on erakko? Onko ihmisen elämä merkityksetön ilman sosiaalisia suhteita?

    Kiitos kirjan esittelystä. Voi olla, että kansien välistä löytyy vastaus kysymykseeni.

    VastaaPoista
  2. Kokemusmaailman tutkija ei ole ilmeisestikkään kokemut Hengellistä heräämistä, eli hän on etsijän paikalla, eikö kirjailija ole vielä löytänyt elämän tarkoitusta, ehkä hän kirjoitti kirjan siksi että se täyttäisi sen tyhjän aukon.?
    Niinkuin Stephen Hawkings " kaiken teoria" joka etsi Jumalaa mustasta aukosta, mutta Jumala ei ollut kaukana hänestä, hän ei vain avannut sydäntään.

    Ihmisten tyytymättömyys ja mikään materiaali, rahakaan ei täytä sisäistä tyhjyyttä, sisäisen rauhan, onnellisuuden ja tyhjyyden vain ja yksinkertaisesti Jumala voi täyttää, koska se kaipaus on meissä,ateisteissakin, jos ei usko että Jumala on olemassa, miksi ihminen sit tekee jostain materiaalista itselleen Jumalan ?
    Miksi Suomen kansa on kääntänyt selkänsä Jumalalle ?
    miten se on mahdollista,jos Jumalaa ei ole,?
    Kun joku kertoisi sen minulle.
    *Mä varmaan kokisin tuon kirjan kuivaksi luettavaksi.





    Sadat tuhannet ihmiset ei voi olla väärässä, koska heillä on vahva kokemus Jumalasta, esim. täys alkoholisti, huume kierteessä oleva, peliriippuvuus,vapautuu 100% kun löytää Jumalan, vakavasti sairas ihminen parantuu, lukemattomia todellisia kokemuksia on olemassa

    VastaaPoista
  3. Taas esittelet mielenkiintoisen kirjan. Näin arkituntumaltakin yhteys toisiin ihmisiin on tärkeää merkityksellisyyden kokemuksessa. Samoin itselle kehittävät ja merkitykselliset työt. Varmaankin hyvä kirja. Itse tässä elämäntilanteessa en jaksisi lukea. En ehkä muutenkaan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!