torstai 29. heinäkuuta 2021

Kiistaton todiste

 

Peter James: Kiistaton todiste

Kuuntelin kirjan BookBeatin valikoimista Toni Kamulan lukemana. Hänen lukutyylinsä ja äänensä sopi mielestäni tämän tarinan tulkiksi erinomaisesti. Tutuksi hänen äänensä on tullut minulle ainakin Stephen Kingin kirjoittamista ja äänikirjoina kuuntelemistani kirjoista.

Trillerimäisen tarinan polkaisee käyntiin puhelu, joka jää pyörimään päähenkilö Ross Hunterin mieleen. Ja ennenkuin ehtii Jeesusta sanoa, hän on tempautunut mukaan selvittämään luultavasti jollain tavalla koko ihmiskuntaa kiehtovaa tai ainakin kiinnostavaa kysymystä: Onko Jumala olemassa?

Kirjassa tällaisia todisteita lähdetään etsimään. Mitä ne ovat - en paljasta, mutta arvattavasti painoarvoltaan aika mahtavaa ja kiistatonta tavaraa tuon aineiston täytyy olla. 

Kirja on fiktiivinen jännitysromaani, mutta Jumalan olemassaoloa pohditaan monin todenperäisin tavoin. On historiallista ja tieteellistä näkökulmaa, myös uskoon perustuvaa. Itseänikin tämä ratkaisematon arvoitus kiinnostaa - sillä sellaisena sitä pidän ja siksi suhtaudun avoimin mielin tietyin varauksin Jumalan olemassaoloon.

Jeesus varmasti eli maan päällä, jos ei Jumalan poikana, niin kuitenkin todellisena henkilönä. En kiellä jumalallista syntyperääkään. Kas, kun en voi kumpaakaan teoriaa todeksi väittää. Ken uskoo, uskokoon. Joka ei usko, uskoo myös olevansa oikeassa. Kumpikaan ei voi väittää varmasti tietävänsä. Kirjassakin mainittiin hyvin tästä ajatuksesta jotenkin näin: Uskovat kysyvät miksi, tieteilijät miten?

Kirjan sivuilla päähenkilö pohti moraalia, jota minäkin siitä innostuin miettimään. Olen jo pitkään kallistunut ajattelemaan Raamattua vain vertauskuvallisena teoksena, jossa Jumalasta puhuttaessa puhutaankin ihmisen omatunnosta, moraalikäsityksistä eli siitä mitä ihminen pohjimmiltaan on. Tekojensa ja ajatustensa summa.

Mutta takaisin tarinaan. Mitä tapahtuisi erilaisille tahoille, jos kiistaton todiste Jumalan olemassa olosta todella löytyisi. Ketkä hyötyisivät, kun toiset ilmeisesti häviäisivät toisten voittaessa. Minkälainen maailmankuvamme olisi siitä eteenpäin. Löytäisivätkö kansakunnat toistensa luo, olisiko maanpäällinen paratiisi taas täällä - jos on koskaan ollutkaan. Enpä usko, että mitään autuutta kestäisi kovin pitkään - ihminen keksisi taas ennemmin tai myöhemmin jotain erimielisyyttä, kun tasaista ja tyyntä aikaa olisi eletty riittävän pitkään. Kirjassakin tämä kiistattoman todisteen etsintä sai aikaan monenmoista sotkua, jopa veristä.

Kirjan ja Toni Kamulan seurassa viihdyin erinomaisesti 20 tuntia ja 14 minuuttia. Kuuntelin kirjaa pääosin ulkoillessani ja kukkapenkkejä hoitaessani. Jos jokin on ihme, niin puutarhan kukkameri, joka vuosi toisensa jälkeen nousee maasta kaikessa väriloistossaan. Jos jokin on jumalallista niin luonnossa kaiken syntymä ja juuri tämä kasvun ihme! Samalla tälle kaikelle löytyy tieteellinen selitys. Kummassakin teoriassa on omat aukkopaikkansa.


Samoja teemoja pohdin aiemmin:

Kun mikään ei ole varmaa, on kaikki mahdolista


Tieto vs.usko




Kuva: Erikoiset Asiantuntijat / BookBeat

Kuvan ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

4 kommenttia:

  1. Raamattua ei voi tieteellä ja järjellä selittääkään, se täytyy henkilökohtaisesti kokea niin sen voi elää todeksi omassa elämässä, niinkuin hyvin pitää paikkansa tämä " 1kor.2: "Luonnolliselle ihmiselle Raamattu on hullutus, eikä hän voi sitä ymmärtää, koska se on tutkisteltava hengellisesti", itse ymmärrän hyvin Raamattua, sieltä olen löytänyt vastauksia elämääni, sinne kirjoitetut ennusteet on toteutuneet, ja koko ajan toteutuu, ei ole mitään uutta, kaikki on kirjoitettu sinne mitä tarvitsemme tietää.
    Naurettavaa on tuo kun etsitään kuusta elämää, tai jostain planeetalta, kun Raamatusta löytyy vastaus siihenkin, ei turhaan Raamattu sano että kaikki on hullutusta tässä maailmassa, ja "Jos joku teidän joukossanne luulee olevansa viisas tässä maailmassa, tulkoon hän tyhmäksi että hänestä tulisi viisas"1kor.3
    eli maailman ihmiset pitää uskovia ihmisiä tyhminä ja hulluinakin ymmärtämättömyydessään, heidän pitäisi ensin tulla uskoviksi että heistä tulisi viisaita, loppujen lopuksi Raamattu on elävä ja ajankohtainen, minua varmaan pidettäisi hulluna jos kertoisin niitä näkyjä joita olen saanut nähdä, ne vahvistaa minua Jumalan, Jeesuksen ja Raamatun todellisuudesta.
    Olisi enempikin kirjoittamista...
    Asiasta toiseen:Aamulla ajattelin hakea Munkkis kaupasta (tv,stä tuttu) Suomen parhaan taivaallisen hyvän munkin, mutta he avaakin vasta klo.13 aukioloajat on miten sattuu, ihmisiä oli paljon tullut paikalle pitkältäkin matkalta, eivät olleet katsoneet Facebookin ilmoittelua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Usko on hyvin henkilökohtainen asia ja toisen ihmisen vakaumusta tulee kunnioittaa, vaikka oma olisi erilainen. Minusta on mielenkiintoista kuulla erilaisia näkökantoja ja mielipiteitä tästäkin asiasta.
      Ihmiset saattavat olla hyvin julmia tuomitsemaan toisen hengellisiä kokemuksia. Henkilökohtaiseen uskoon ja näkemykseen uskonasioista ei pitäisi olla nokan koputtamista. No, me tiedämne minkälaisessa maailmassa elämme!

      Poista
  2. Kiitos kirjavihjeestä. Luen parhaillaan Clare Mackintoshin Panttivanki-nimistä kirjaa ja se on tosi mukaansatempaava. Onneksi olen vasta alle puolenvälin niin että riittää lukemista vielä pitkälti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin!
      Olen lukenut kaikki Clare Mackintoshin suomennetut jännärit paitsi en tätä mainitsemaasi. Jänniä hetkiä tiedossa, kunhan saan tuon kirjan käsiini!
      Tällä Peter Jamesilla on näitä yksittäisiä kirjoja ja sitten Roy Grace -dekkarisarja, johon kuuluu useita osia.

      Poista

Kiitos kommentistasi!