maanantai 10. toukokuuta 2021

Pysy pystyssä


Kaatuminen on liikenneonnettomuuden jälkeen yleisin tapaturmainen kuolinsyy koko maailmassa. Kaatumisista johtuvat vakavat loukkaantumiset ja kuolemat ovat lisääntymässä, jopa nuorilla ihmisillä. Julkisella paikalla kaatumisen moni kokee nolonakin. Automaattisesti tulee vilkuiltua ympärilleen: näkikö joku?

 


Mikään muu eläinlaji maapallolla ei ole valinnut pystyasentoa liikkumistavakseen. Ihmiskeho on epävakaa, sen painopiste sijaitsee lantion korkeudella ja hieman nilkkojen etupuolella. Aivot ja keho tekevät kovasti yhteistyötä pitääkseen kropan pystyssä. Lihaksista, silmistä ja sisäkorvan tasapainoelimistä kerätään tietoa, jonka avulla vartalon ja jalkojen lihakset säätävät asentoamme. 



Lihasliikkeiden säätelyssä pikkuaivot ovat tärkeässä roolissa. Pikkuaivot osallistuvat myös ajattelun ja tunnetilojen hienosäätöön. Tämä voi selittää, miksi vaikeaa kognitiivista tehtävää suorittaessa on hankalaa tasapainotella ja päinvastoin. Itse olen huomannut, että erityistä keskittymistä vaativaa tehtävää suorittaessaan tulee laskettua se sähköpöytä mieluummin istuma-asentoon. 



Miten tasapainoaan sitten voisi parantaa? Jalkateriä ja varpaita kannattaa voimistaa esimerkiksi poimimalla varpaiden avulla esineitä lattialta, vaikkapa kyniä tai pieniä palloja. Paljain jaloin käveleminen on jalkaterien lihaksille myös terveellistä. Pyöräily ja muu liikkuminen ulkona ja varsinkin epätasaisessa maastossa on hyvää harjoitusta. Sivuttain kävelemistä ja ristiin astumista voi myös tehdä sekä yhdellä jalalla seisomista joko silmät auki tai kiinni. Vaativampaan harjoitteluun sopii vaikkapa seisominen tasapainolaudalla ja tasapainottelu puunrunkojen päällä.

Kuntopyörällä tai juoksumatolla harjoittelu tai uiminen eivät valitettavasti kehitä tasapainoa. Itse pidän pyöräilystä sekä ulkona että kuntopyörällä. Jälkimmäisestä varsinkin, koska siihen ei vaikuta sää eikä vuodenaika, tuulensuunta eikä lämpötila. Ei tarvitse käyttää kypärää eikä pelätä kaatumista. Muista liikkujista ei ole haittaa eikä tarvitse kiihdyttää saadakseen jonkun edellä ajavan kiinni. Eikä tarvitse kokea sitäkään häpeää, että joku mummo polkaisee ohi yksivaihteisellaan. 

Lähde: Tiede-lehti nro 4/2021

Kuvat: Pixabay 

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!