sunnuntai 12. joulukuuta 2021

Ja pidot paranee


Vaikka koronapandemia on kamala ja siihen on maapallolla kuollut jo viisi miljoonaa ihmistä, eli yhden Suomen verran, on siitä jotain hyötyjäkin ollut, jos näin saa ja uskaltaa sanoa. Tietysti joku taho on hyötynyt taloudellisesti, kuten nyt vaikka käsidesin valmistajat. Mutta tässä ei ole kyse siitä.

Koko maailmanlaajuinen ilmiöhän on kahtiajakautuminen, mikä vaan koko ajan lisääntyy. Sen lisääntyminen pitäisi katkaista. Meillä täällä pienessä Suomessa, pussin perällä, Linnan juhlat ovat siitä yksi räikeä esimerkki. Koko maapallon mittakaavassa tällä hetkellä yksi esimerkki on koronarokotusten keskittyminen rikkaisiin maihin ja rokotusten puuttuminen köyhistä maista.

Tulipahan vaan mieleen noita niin sanottuja Linnan juhlia katsellessa, että viime vuotiset ja tämän vuotiset ”Linnan juhlat” ovat olleet paremmat kuin kaikki aikaisemmat yhteensä. Ja siitä voi ”kiittää” koronaa. Vasta presidentti Ahtisaaren aikana linnaan alettiin kutsua suuremmassa määrin sotien veteraaneja ja lottia ja muita tavallisia kansalaisia. Sitä ennen juhlat olivat vaan ”parempien” ihmisten ja sellaisiksi itsensä tuntevien heiniä. Niinistön aikana juhliin on kutsuttu entistä enemmän urheilijoita, taiteen ja kulttuurin edustajia ja presidenttiparin vuoden aikana tapaamia ihmisiä. Siitä huolimatta moni, joka olisi kutsun ansainnut, on jäänyt sitä ilman. 

Viime vuonna ja tänä vuonna juhla on tullut paljon paremmin koskettamaan koko kansaa telkkarin välityksellä ja haastatteluja ja musiikkiesityksiä ovat päässeet seuraamaan ihan kaikki, joilla on tv:tä mahdollisuus katsoa. No, kaikilla ei ole sitäkään mahdollisuutta. Pandemian riehuessa, kun moni tai monen läheinen on kärsinyt taudista tai jopa kuollut siihen, olisikin suorastaan irvokasta juhlia entiseen malliin Linnassa. Meillä Isäntä ei ole vuosiin katsellut tavanomaisia Linnan juhlia. Häntä niin paljon ärsyttää se, kun koko ajan puhutaan "kättelystä". Minua taas ärsyttää se, että kättelyjono on mennyt pelkäksi muotinäytökseksi. Kuka nyt on kenenkin puvun suunnitellut. Ja jos jollain sattuu olemaan yllään puku, jota on ennekin käyttänyt samoissa bileissä, niin siitäpä vasta vatulointia riittää. Tai jos jonkun puku on tehty kierrätysmateriaalista, niin sehän on tietysti hieno asia, mutta siitäkin on Linnan juhlien tv-lähetyksessä tehty jonkinlaista sosiaalipornoa. Tai mitä lie onkaan. En lähtisi itse hienostelemaan jollain sanomalehdestä tehdyllä puvulla. Mieluummin vaikka sitten sitä parempaa Seppälää ihan reilusti.

Toivottavasti tästä Ylen esittämästä versiosta tulee uusi normaali itsenäisyyspäivän juhlinnan suhteen. Tänä vuonna piti kutsua terveydenhuoltohenkilökuntaa juhliin, mutta saatiin sentään kuulla heidän haastattelujaan edes etänä. Jatkossa voitaisiin kuulla ja nähdä enemmänkin niitä ihmisiä, jotka työkseen tätä valtakuntaa pitävät käynnissä tekemättä siitä sen suurempaa numeroa.

 


Suomen itsenäistyminen ja itsenäisenä säilyminen ja siihen liittyvät kertomukset ovat monelle traumaattista mutta opettavaista kuunneltavaa. Tämän vuoden Linnan juhlissa haastateltiin iäkästä sotaveteraania ja lottaa, jotka olivat säilyttäneet positiivisen elämänasenteensa kaikesta kokemastaan ja kaikista henkilökohtaisistakin menetyksistään huolimatta. Heidän juttujaan ja aitoa positiivisuuttaan oli kiva kuunnella.

Olen kertaalleen katsonut kaikki kolme elokuvaversiota Tuntemattomasta sotilaasta. Se riittää. En katso niitä uudestaan enkä halua nähdä muitakaan sotaelokuvia. Ahdistuminen asiasta saattaa kulkea geeneissä, koska isäni taisteli jatkosodassa hyvin nuorena miehenä ja menetti siellä sekä aineettomia että aineellisia asioita elämästään. 

Tulee vielä sekin aika, kun ei ole elossa enää yhtäkään sodan kokenutta kansalaista tai heidän jälkeläistään ensimmäisessä tai toisessa polvessa. Keitä silloin haastatellaan ja kuka muistelee haastatteluissa mitä ja millä tavalla itsenäisyyttä juhlitaan?

Kuvat: Pixabay

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.8 kommenttia:

 1. Tuota virusta en todellakaan haluaisi itselleni, tauti on varmasti pahempi kuin tavallinen flunssa, mutta ajattelen sitä että tämä korona on jonkinlainen ase kyykyttää ihmisiä, lasten hyväksi käyttö, pelottelu, pakottaminen, eriarvoistaminen, epäreilua meininkiä, kuka tietää onko oikeasti kaikki 5 milj.kuollut koronaan, ehkä muu sairaus sen ohella on edesauttanut kuoleman. 5 milj.on pieni määrä verrattuna esim.syöpään johon todella paljon ihmisiä kuolee, ja itseaiheutettaviin sairauksiin, itsemurhat, väkivaltaiset kuolemat...korona passi on naurettava asia, ihmiset turvautuu nyt passiin kuin johonkin jumalaan, että se varjelisi nyt virustaudilta,
  mutta passi onkin opettelua ihmiskunnalle, sen avulla pakotetaan ihmiset maailmanlaajuisiin määräyksiin, ja ne joilla ei ole passia, niiltä viedään oikeudet kaikkeen, eli itsemääräämis oikeutta ei enää ole, et voi ostaa etkä myydä, olet valvonnan alla, olet toisen luokan kansalainen, tämän valvonnan huippu on vielä edessä päin. mutta ei kaukana. Kaikki täytyy tapahtua mitä Raamattuun on kirjoitettu tälle lopunajalle, sinisilmäisyys on se että päättäjät, ihmiskunta, uskovat suuren valheen mikä kohtaa ihmiskuntaa, kun eivät tunne Jumalaa eikä totuutta, mielipiteitä on niin paljon kuin on ihmisiä, mutta jos uskoo ja lukee mitä Raamattuun on kirjoitettu avautuvat silmät näkemään mikä tätä maanpiiriä kohtaa.
  Suomi on saanut nähdä kamalat sodat, minunkin sukua ne kosketti, niin että niitä haavoja on vieläkin näkyvissä.
  Kukaan ei voi sanoa etteikö sotia vieläkin olisi ja tulisi, kun venäjän rajoilla ja lähi-idässä on koko ajan tulenarka tilanne, nykyinen maailma ei tuhoudukkaan vedenpaisumukseen, vaan se on talletettu tulelle, mm. atomipommit on valmistettu sitä varten.
  Mutta itse elän vain päivän kerrallaan, ja otan ilon sieltä mistä sen saan, srk.ta, ystävät, lapset, luonto, turvautuminen Jumalaan, siinä lähes kaikki, vaikka tuskaa koen suomenkin puolesta, mihin se on koko ajan menossa.
  Voin jatkaa tästä vielä...ehkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Koronasta voidaan olla montaa mieltä. Onhan toki paljon enemmän kuollut vuosittain Suomessakin mainitsemistasi syistä. Suuri osa koronaan kuolleista olisi varmaan kuollut "muutenkin" pian. Itse en usko mihinkään salaliittoteorioihin tai että koronapassi olisi kyykyttämistä. Yksilön valinnanvapautta pitää totta kai kunnioittaa, mutta näin pahan taudin edessä sitä voisi edes vähän rajoittaa jos ei ihmisen itsensä vuoksi, niin solidaarisuudesta muita ihmisiä kohtaan. Jos rokotteet ja koronapassi eivät ole hyväksi, niin kysyisinpä niiden vastustajilta yleensä, että onko heillä parempia ehdotuksia taudin leviämisen hillitsemiseksi? Täytyy vaan todellakin toivoa, ettei Suomeen eikä muuallekaan tulisi enää sotia, koska tässä maassa ei ainakaan ole enää ns. talvisodan henkeä, jossa puhallettaisiin yhteen hiileen. Jokainen keskittyy vain omaan napaansa ja sen kaiveluun.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Minulta on mennyt ohi nuo mainitsemiesi kansanedustajien puheet. Ei tule joka kerta katsottua Eduskunnan kyselytuntia. Ilman rokotuksia tilanne olisi varmaan vielä pahempi, niin kuin oli Ruotsissa silloin pandemian alussa. Passi ei estä sairastumista, mutta kyllä sekin varmaan leviämistä vähän hidastaa.

   Poista
 3. Nää mun kirjoitukset on jo aikansa eläneet ja vanhettuneet, olin kirjoittanut tuohon sodan uhasta, minulla on Ukraanalainen ystävä perhe täällä suomessa, heidän vanhempansa ovat siellä sodan jaloissa, ei ole varmaa pääsevätkö he suomeen, ainakaan heitä ei pääse katsomaan sinne,
  usastikkin kävivät kotimaassaan katsomassa heitä.

  Raamattu sanoo että:".. kun te kuulette sotien melskettä ja sanomia sodista, älkää peljätkö, sillä näin täytyy tapahtua, mutta tämä ei ole vielä loppu." Raamattu puhuu selkeästi mihin se sota, jota sanotaan kolmas maailman sota johtaa, Raamatussa ne on Voi huutoja, kaksi Voi huutoa on jo mennyt, kolmas on se sota joka päättyy HarmaGedonille Israeliin (ilmestyskirja), Israel on kautta aikojen yritetty poistaa maailman kartalta, kerran kaikki menevät sota varusteineen Israeliin, alkaen juuri pohjoisesta maasta venäjältä, ja sinne Israelin kukkuloille kaikki tuhoutuvat. Iran haluaa etu päässä tuhota Israelin, mutta Israel on ja pysyy,
  koska se maa on Jumalan silmäterä.
  Tää ei ole mitään salaliitto teoriaa, vaan suoraan Raamatun lehdiltä, eikä mun tarkoitus ole peloitella, ajan merkit on niin selvät, ja tämä Raamatun kohta kuvaa niin tätä aikaa, kun nämä merkit näkyy niin kansoilla maan päällä on ahdistus ja epätoivo.
  Tottakai kun tietää niin itsekkin olen välillä ahdistunut lasten ja lastenlasten puolesta, en itseni puolesta, koska kun tuo aika tulee jossain vaiheessa varmasti, ei ehkä me isännän kanssa olla enää täällä.

  VastaaPoista
 4. Koronasta nyt ei puhuta, tartunnat vain,
  jotka on lieviä flunssan tapaisia oireiluja,
  miksi niitä ilmoitetaan,? tää pelottelu yhteiskunta vain jatkuu, ei riitä että tuutin täydeltä tulee uutisia ukrainasta, etenkin vanhemmat ihmiset jotka on nähneet kaksikin sotaa, tietävät mitä se on.
  anoppi 92v., joka päivä soittaa pojalleen, ja puhuu ja puhuu, no se ehkä helpottaa, koitetaan rauhoitella että ei murehtisi ja hätäilisi, ja sanotaan että "ei ne tänne tule." samoin tätini 90v, 2x joutunut lähtemään sotaa pakoon kodista lapsena, päivät pitkät istuu ja ahdistuu tv;n äärellä, sanoin että ei nyt kannata katsoa uutisia, kuka nyt auttaa näitä hätääntyneitä mummoja ? hoitajatko jotka nyt istuvat kotona tv:n ääressä,kun eivät haluneet ottaa rokotetta, onko kellään huoli nyt vanhuksista ja hoitajista. Alkakaas hallitus nyt huolehtia näistä yksinäisistä vanhuksista, onhan ne on olleet tärkeitä viimeiset 2 vuotta, ja lopettakaa se erimielisyys keskenänne.
  Hyvää laskiaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei koronasta puhuttaisi, alkaisi polemiikki siitä, että miksei siitä puhuta mitään, halutaanko jotain tietoa pimittää? Kyse on kuitenkin hengenvaarallisesta, herkästi tarttuvasta tartuntataudista. Hyvää laskiaista myös!

   Poista
 5. Aivan käsittämätöntä tää touhu, en tiedä itkenkö vai nauranko,
  todella säälittävää, ja ihmishengillä leikkimistä, ensin oltiin hallituksen taholta tekemässä lakeja pakkorokotuksista, poikkeuslaista, toimittiin kaikkien mahdollisten lakien ja säädösten vastaisesti,
  ensin hoitajat oli niin arvostettuja raskaassa työssä, luvattiin koronalisäkin.
  Mutta nyt voi surkeutta, nyt hallitus ei ole kuulevinaan, no lindenin pitää keksiä uusi laki että itse säilyttää paikkansa sijaisena.
  Melkein kuin sotaa ilman verta, mutta ihmisiä voi kuolla leikkausjonoihin,
  mitä vielä Salminen sanoi että terveydenhuolto on typerä ja tehoton järjestelmä.
  Minähän olisin saanut olla työssä, koska en kuulunut liittoon loppu työvuosina.
  Jossain kohtaa mainitsinkin että hallitus ei tiedä miten raskasta työtä hoitoala on, etenkin se oli 2 viim.vuotta,
  tutustuuko he hoitajien työhön, mitä he istuu siellä, moni siellä ei edes puhu mitään, kun se ei kuulu heille..
  pakko purkaa, meillä on tehoton eduskunta ja hallitus.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!