perjantai 19. maaliskuuta 2021

Kun on aikuinen

 


Lapsena ajattelin, että kun kasvan aikuiseksi, en pelkää mitään enkä ketään. Mitä vielä. Aika on näyttänyt, että pelon kohteet ovat vain muuttuneet. Sängynalusmöröistä on tullut mielenmörköjä, jotka saavat voimansa pimeässä samalla lailla kuin lapsuuden pelon kohteetkin. Yöllä kaikki tuntuu kamalammalta kuin päivänvalossa ja ihmisten keskellä. Yöllä yksin valvoessa pelot muuttuvat helposti kauhunsekaisiksi.

Aikuisen pelot ovat konkreettisia ja todellisia. Lapsena mörön karkoitukseen riitti, kun sai yöllä kipaista äidin viereen nukkumaan. Pelko kertoo huolesta, tapahtuneista asioista tai itseä tai läheisiä uhkaavista. Pelot saavat voimansa epätietoisuudesta tai asioista, joihin ei voi itse vaikuttaa. Pelko voi ottaa ihmisestä ylivallan.

Tietämättömyys lisää pelkoa. Pelon suuruutta ja voimaa voi yrittää taltuttaa hankkimalla tietoa asiasta, joka pelottaa. Nymma kysyi minulta tänään, pelottaako korona minua? Ei minua korona pelota, tauti itsessään. Mutta se, mitä se voi saada aikaan ihmisille, lapsille ja omille läheisilleni. Se kyllä vähän pelottaa.

Lapsena on oikeus saada turvaa ja huolenpitoa. Lapsella on alkuun vähän velvollisuuksia, mutta kun tulee ikää, vastuita ja velvollisuuksia asetetaan lisää pienille harteille. Se on tärkeää, koska aikuisena elämä on täynnä vastuuta ja velvollisuuksia. Vasta näiden jälkeen tulee oikeuksia. Kun hoitaa ensin vaateet, voi vaatia oikeuksia itselleen. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, mutta tänä päivänä kuulostaa välillä siltä, että ihmiset ovat unohtaneet vanhat hyveet, esimerkiksi yhteen hiileen puhaltamisen, vaatiessaan itselleen kaikki-mulle-heti -tyyliin oikeuksiaan. Sitten ei kuitenkaan siedetä toisten oikeuksia esimerkiksi sanan- tai mielipiteenvapauteen, vaan ollaan itse aina oikeassa ja vaaditaan muilta siihen hyväksyntää.

Tänä aikana, kun kaikkia koskettava pandemia jyllää meillä ja maailmalla, tulee muistaa, että meillä kaikilla on silti samat oikeudet ja velvollisuudet toisiimme ja itseemme nähden. On etuoikeus kuulua joukkoon, joka huolehtii velvollisuuksistaan ja kantaa vastuunsa. Aikuisten tehtävä on opastaa lapsia ymmärtämään tämä velvollisuuksien ja oikeuksien viidakko.

Pelon siementä ei pidä kylvää vaikeinakaan aikoina, vaan yrittää rakentaa luottamusta siihen, että ihminen hoitaa tämänkin asian kuntoon. Möröt katoavat, kun uskaltaa luottaa ihmisiin, jotka tekevät parhaansa pelon kohteena olevien asioiden tiimoilta. 

Minun sänkyni alla on pieniä mörköjä silloin tällöin muistuttamassa siitä, että mikään elämässä ei itsestään selvää ja ihmisten, siis minunkin, tulee kantaa korteni yhteiseen kekoon. Aikuisena voi yrittää käsitellä pelkoja järjen kanssa ja tehdä voitavansa pelon valjastamiseksi siedettävään muotoon. Pelko on ihmisen luonnollinen tunne ja on kautta aikojen edistänyt ihmisen eloonjäämistä. Pelätessään ihminen välttää riskejä, pakenee paikalta vaaran uhatessa ja oppii suojautumaan. Pelko pitää ihmisen tarkkana ja virkeänä - vai oletko joskus onnistunut nukahtamaan peloissasi? Yltiöpäinen rohkeus ja pelottomuus, joka uhmaa omia suojaavia pelkoja saattaa johtaa onnettomuuksiin.

Jokaisen ihmisen tulisi saada elää ilman suuria, elämää haittaavia pelkoja. Mutta pelotonta elämää ei ole, ei edes aikuisena.

 

Kuva: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.


6 kommenttia:

  1. Ajankohtaista asiaa. Viimeaikoina kaikkia keskusteluja ystävien kanssa on värittänyt pelko pandemian saamasta suunnasta ja rokotusten turvallisuudesta ja/tai saatavuudesta. Itse olen luottavaisin mielin tulevaisuuden suhteen. Enkä varmaan ole ainoa. Olemmehan maailman onnellisin kansa jo neljäntenä vuotena peräkkäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Kun korona-asia pelottaa, pitäisi vain yrittää luottaa niihin, jotka asian tiimoilta tekevät päätöksiä ja töitä kaikkien parhaaksi.
      Tieto lisää tässäkin jossain määrin tuskaa. Kun kaikkea kuulemaansa tietoa (josta osa väärää tai väritettyä) ei aina pysty suodattamaan.
      Kyllä Suomessa ja suomalaisilla keskimäärin on tosiaan asiat hyvin, kuten sanoitkin. Minäkin uskon, että ihminen kyllä ratkoo tämän korona-asian.

      Poista
  2. Olipas hyvin ajateltu kirjoitus. Minä pelkään koronaa, läheiset ja itse eivät ole turvassa, vaikka asutaan täällä metsän keskellä. Pelkoni ei kuitenkaan jähmetä minua vaan elän melko tavallista elämää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Pelosta huolimatta voi tosiaan elää suht normaalia elämää. Silloin pelko ei hallitse, vaan ohjaa, esimerkiksi käyttämään maskia ja noudattamasn ohjeistuksia.
      Hyvää pian alkavaa viikkoa!

      Poista
  3. pelko on ollut mun elämässäni tuttu asia, lapsuudessa pelko oli läsnä koko ajan, silloin pelkäsin kaikkea, suurin pelko oli isä, kodin ilkeä vuokraemäntä, pimeässä kulkeminen, ukonilmat, koulumatkat, koulupäivät,
    seinän takainen aikuinen poika, joka kyttäsi minua joka päivä...
    Sitten tuli elämässäni jakso jolloin en pelännyt mitään, en osannut pelätä, saatoin liikkua yksin yöllä kaupungissa, en pelännyt humalaista joka tuli vastaan, en auton kyydissä, kun kuski ajoi hurjaa vauhtia jäisellä pimeällä tiellä, lapsuusajan pelot vaihtuivat voimavaroiksi, nyt pelkään vain lastenpuolesta, se on kaikkein pahin pelko, ettei heille tapahtuisi mitään pahaa, ja pysyisivät terveenä,
    minusta ei enää ole väliä, vaikka en itsesuojelu vaistoani ole silti kadottanut.
    Yhden vuoden media on luonut ihmisiin korona pelkoa,kuolemanpelkoa, uutisia tulee kahdelta kanavalta monta kertaa päivässä, ei uutista jossa ei näytettäisi neulan pistoja, rokotteet jotka voivat aiheuttaa sivuoireita, sitten ihmetellään miksi ihmiset voi huonosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Onpa ikävää kuulla, että sinä olet joutunut lapsena pelkäämään niin monia asioita ja vieläpä omaa isää ja muita lähellä olevia ihmisiä.
      Olisiko tuo nuoruusaikainen pelottomuus ollut jonkinlainen vastareaktio lapsuusajan peloille? Joskus sitä nuorena kokee vapautta eikä osaakaan pelätä, vaikka joskus kyllä pitäisi.
      Omien lastemne puolesta on koko ajan jonkinlainen varuillaolo päällä. Ettei heille vain satu mitään. Se on peloista pahin.
      Medialla on kyllä iso vaikutus ihmisten käyttäytymiseen ja nyt tosiaan korona-aikana tietoa tulee joka tuutista ja jatkuva asiasta puhuminen saattaa toisia rauhoittaa ja toisia pelottaa.
      Hyvää pian alkavaa uutta viikkoa sinulle!

      Poista

Kiitos kommentistasi!