keskiviikko 10. helmikuuta 2021

Kun taas on aika auringon Jag tror på sommaren




”Ihmisten mielet lannistaa talvella pakkassää. Reippaankin miehen astuntaa huopanen hiljentää. Tuntuu kuin vuotta kymmenen jatkunut talvi ois.”

Pitkässä koronavuodessa matkustusrajoituksineen on löydettävä jotain hyvääkin. Ja nyt ei puhuta ilmastonmuutoksesta. 

Matkat aurinkorannoille ovat jääneet väliin. Se ei tee hyvää mielelle. Sen sijaan iho, koko kroppa ja jopa loppuelämä saattaa kiittää. 



Auringon ultraviolettisäteilystä UVC-säteet ovat haitallisimpia, mutta ne pysähtyvät otsonikerrokseen. Suurin osa (95 prosenttia) säteilystä on UVB-säteitä, jotka aiheuttavat ihon punoitusta ja palamista. Rusketus on ihon tapa suojautua säteilyltä. Loput säteilystä on UVA-säteitä, jotka tunkeutuvat syvemmälle ihoon ja saavat aikaan ihon ennenaikaista vanhenemista.

Paras tapa suojautua palamiselta on peittävä vaatetus ja leveälieriset päähineet. Aurinkosuojavoiteet auttavat, jos niiden suojakerroin on vähintään 30 ja voidetta lisätään useita kertoja päivässä, varsinkin jos välillä käydään uimassa. 

Terveyskirjasto.fi:

 ”Ihon palamista auringossa on vältettävä etenkin nuorena. Runsasluomisen, auringossa helposti punoittavan henkilön on syytä välttää auringon UV-säteilyä myös aikuisena. Solariumin kosmeettista käyttöä ei suositella lainkaan alle 18-vuotiaille eikä riskiryhmiin kuuluville. 

Iho suojataan auringolta lieripäähineellä ja vaatetuksella. Keskipäivän aurinkoa on hyvä välttää. Aurinkosuojavoidetta (suojakerroin 50) käytetään niille alueille, joita vaatteet eivät suojaa. Silmät ja silmäluomet suojataan aurinkolaseilla. Iho on hyvä tarkistaa (omaseuranta) kotona pari kertaa vuodessa.” 



Toistuvat ihon palamiset auringonvalossa varsinkin alle 15-vuotiaana altistavat erityisesti melanoomalle. Koko elämän aikainen auringonvalon määrä puolestaan altistaa tyvi- ja okasolusyövälle. Myös solarium on todettu haitalliseksi iholle. Jos on alle 35-vuotiaana ottanut runsaasti solariumia, nousee melanoomariski 70 prosenttia.

Säteilyn määrää mitataan ja ilmoitetaan UV-indeksillä. Suomessakin indeksi saattaa olla jo keväällä tasolla 3, mikä edellyttää suojautumista. Suurin mitattu UV-indeksi Suomessa on ollut 7. Boliviassa on mitattu maailmanennätys 43. Lumi, vesi ja hiekka heijastavat auringon säteilyä. Keväisellä hangella säteilyn määrä voi olla 80 prosenttia korkeampi kuin se olisi ilman lumen heijastusvaikutusta. 



Ihon palamisherkkyyteen vaikuttavat ihotyyppi ja henkilön ikä sekä monet lääkeaineet. Sellaisia ovat muun muassa tietyt nesteenpoisto- ja psyykenlääkkeet sekä jotkut antibiootit ja aknen hoidossa käytetyt lääkkeet. 

Aurinkoa ei siis tarvitse pelätä kuin ruttoa, mutta sopiva varovaisuus on paikallaan. 

”Kun taas on aika auringon, niin uskon, siinä taikaa on. Nähdessäs vihdoin peipposen heität taas turkin pois.”

Laulun Jag tror på sommaren alkuperäiset ruotsinkieliset sanat on tehnyt Stig Olin. Suomeksi sanat on kääntänyt Jukka Virtanen.

Miten sinä suojaudut UV-säteiltä? Palaako ihosi herkästi?

Lähteet:

- Tekniikan Maailma -lehti nro 14/2020. 

- www.terveyskirjasto.fi (Duodecim-lääkärikirja)

Kuvat: Pixabay

 Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 


6 kommenttia:

  1. En tiedä onko tuo auringon ottaminen myös jokin perintötekijä, minä otan paljon aurinkoa ulkona, heti kun kevät aurinko alkaa lämmittää, minuun tarttuu hyvin aurinko, iho on sellainen, enempi hyödyn mielestäni niistä vitamiineista ja kauniista rusketuksesta, kuin ajattelisin syöpä riskiä.
    Minun kaksi setää olivat ihan hulluja auringon ottajia, ero oli kuin yöllä ja päivällä, jos vaimo laitettiin samaan kuvaan, toisella vaimolla oli villasukat jalassa,ei pienintäkään rusketusta, ja sedät oli kuin suoraan afriikasta ruskeaksi paahtuneena, ei he koskaan saaneet auringosta syöpää tms. pistosta.
    Nyt kun ulkona täytyy käydä, niin olen huomannut että aurinko jo hieman lämmittää, pysähdyn ja jään hetkeksi palvomaan sitä, miten se tuntuu kasvoissa niin ihanan lämpimältä, ei tarvitse mennä Espanjaan asti, minun Espanjani on itse kyhätty soppi/maja puitten ja pensaitten suojissa, jonne ei kukaan näe, ei osaa tulla, siellä minulla on kirja ja evästä mukana, ja tietysti aurinkorasvaa, kamera tietysti myös, vuosien varrella siellä olen saanut hyviä otoksia linnuista.Voitte vain arvata miten paljon odotan kesää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. No arvataan kyllä, että odotat kovasti kesää. Mietittiinkin tässä työkaverin kanssa ulkona kävellessä, että joko se aurinko yhtään lämmittäisi, jos menisi tuulensuojaiselle seinustalle mustassa takissa.

      Poista
  2. Kyllä auringonotolla on riskinsä. Minä olen aikuisiällä vähän karttanut aurinkoa ja ruskettumista. Paahteessa on mielestäni tukala olla. Melanooma tarvitsee auringon säteilyä kehittyäkseen, siksi auringonotolla on riskinsä, jotka pitäisi ottaa vakavasti. Epäilen, että itsensä paahtajilla on myös palamiskokemuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Juu en minäkään välitä ihan suorassa paahteessa olemisesta enkä varta vasten grillaa nahkaani. Kohtuus siinäkin on parasta. Kyllä aurinkoa saa riittävästi kun oleilee ulkona muuten vaan.

      Poista
  3. Nuorena tuli aina luettua auringossa. Ilman tekemistä en osannut lojua.
    Nykyisin luen mieluummin varjossa, mutta puutarhan askareissa viihdyn auringossakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Tuleeko sitä aurinkoa sitten iän mukana "kiintiö" täyteen, kun en myöskään tunne tarvetta sitä ottamalla ottaa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!