perjantai 12. helmikuuta 2021

Hernari uuniin ja laskiaismäkeen


Laskiainen perinneruokineen on taas täällä.

Erikoinen Asiantuntija on aina tehnyt hernekeittonsa uunissa. Se on silti keittoa, vaikka se uunissa kypsennetäänkin. Uunissa se ei pala kattilan pohjaan eikä sitä tarvitse jatkuvasti sekoitella ja vahtia. 

Ohessa ohje, josta riittää isommallekin katraalle nälkäisiä ulkoilijoita:

pussi kotimaisia kuivattuja herneitä  ja pari litraa kylmää vettä liottamiseen

400g vähärasvaista nauta-sika jauhelihaa                       

1 paketti gourmet-pekonia                                              

1 iso punasipuli                                                               

1 tl meiramia                                                                   

1 tl rouhittua mustapippuria                                         

1/2 dl vasikkafondia tai 2 lihaliemikuutiota               

noin 1,5 litraa kuumaa vettä

Liota herneet yön yli runsaassa kylmässä vedessä. Kaada liotusvesi pois ja huuhtele herneet pariin kertaan. Kaada ne kolmen litran uunipataan.

Pilko ja ruskista kevyesti pekonit ja pehmitä pilkottu sipuli samalla pannulla. Paista myös jauheliha. Paistorasvaa ei välttämättä tarvita, jos paistat pekonit ensiksi. Lisää ja sekoita nämä sekä kaikki mausteet herneiden sekaan pataan. Kaada vettä päälle niin paljon, että herneet peittyvät. Sekoita. 

Kypsennä uunissa 150C asteessa noin kolme tuntia. Tarkista pari kertaa kypsymisen aikana, sekoita ja lisää kuumaa vettä tarvittaessa. Lisää suolaa vasta lautaselle. 

Miten sinä valmistat hernekeiton? Vai luotatko vielä vaan siihen Jalostajan purkkiversioon?  

Kuvat: Pixabay




4 kommenttia:

  1. Usein olen tehnyt hernekeiton itse, ja kun tykkään savuluista,+luomuporkkanaa, niin palvikaupasta käyn sitä hakemassa, mistään muualta savuluita ei saa, se liha oikeastaan jää syömättä, mutta hernekeitto savun makuisena on hyvää, (lihat+luut menee ketuille sitten kun keitto loppuu.)
    Uunissa en ole kyllä tehnyt.
    Laskiaispullat teen jo tänään.
    Huomenna -2 astetta, sopiva sää mennä hiihtämään.
    Hyvää viikonloppua ja laskiaista!

    (ai niin, viherkasvi kuvat tulee kohta)
    Onhan mulla varalta jalostajan hernekeitto purkkeja, ne kun säilyy aika kauan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Täytyykin kokeilla noita savuluita. Kokeile sinäkin uunissa valmistamista. ;)

      Poista
  2. En ole koskaan valmistanut hernekeittoa uunissa, mutta pitäisi varmaan kokeilla. Minun hernekeittooni tulee myös porkkananpalojanoiden sinun mainitsemiesi aineksien lisäksi.
    Laskiaispullat mantelimassalla ostetaan meillä kaupasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Joskus olen minäkin laittanut pieniä porkkananpaloja hernariin. Täytyykin ensi kerralla laittaa taas. Kokeile sinä hernarin valmistamista uunissa. ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi!