Isäntä parhaillaan käyttää leikkuria ja jälki on tämän näköistä. Haukkuli toimii tapansa mukaan työnjohtajana ja virallisena valvojana.
Kyllä me osa lehdistä haravoidaan kuitenkin kompostiin väliaineeksi talven varalle. Sikäli kuin lehdet nyt pysyvät lehtikompostorissa jäätymättä. Niidenkin kompostoitumisprosessi ehtii päästä käyntiin ja ne pysyvät sen avulla jonkin aikaa lämpiminä ja jäätymättä. Koivun lehdet ovat sopivan ohuita, pehmeitä ja ilmavia tähän tarkoitukseen. Joiltain paikoilta etupihan puolelta saatetaan haravoida vähän ihan yleisen tavan ja siisteyden vuoksi.
Oheisessa kuvassa on kolme pylväshaapaa ja tähän mennessä niistä pudonneet lehdet. Suurin osa niiden lehdistä on vielä vihreitä ja puissa kiinni.
Loput pylväshaapojen lehdistä haravoidaan pois ja säilötään tontille toiseen paikkaan. Ne ovat niin kovia, paksuja ja sileitä, ettei niistä ole kompostiin ainakaan kokonaisina. Silputtuina ehkä olisikin, mutta se ei ole niin hyvä väliaine kuin koivunlehti, juuri sen paksuuden ja kovuuden vuoksi.
Silputun ja haravoimattoman "lehtihunnun" raja. Silputut lehdet häviävät melkein näkymättömiin jo nyt.
Siitä lähtien kun kompostori hankittiin joskus 15 vuotta sitten, ollaan sulan maan aikaan kompostoitu keittiöstä tulevat biojätteet soveltuvin osin. Mitään kananluita sinne ei kannata laittaa. Jos sen tekee, niin niitä löytää kukkapenkistä vielä vuosienkin päästä, mikä on melko iljettävää. Myös kananmunan kuoret kannattaa pilkkoa mahdollisimman pieniksi vaikka talouspaperiarkin sisällä.
Vuoden 2019 keväästä alkaen on meillä kompostointia jatkettu läpi vuoden. Viime talvi oli niin leuto, ettei ollut mitään ongelmaa saada pysymään kompostia sulana. Ja mitäpä siitä, vaikka jäätyisikin. Kyllä se siitä sitten keväällä sulaa. Kompostori sijaitsee lisäksi takapihalla, joten runsaslumisena talvena sinne pitäisi kolata polku tai mennä hiihtäen viemään biojätteitä.
Kuvat: Erikoiset Asiatuntijat, Pixabay
Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
Itse henk.koht. mielellään haravoin, koska saan siinä liikuntaa haravoidessa ja kottikärrin kans edes takaisin kävely, ja raitista ilmaa, aurinkoa vitamiinia talveksi, aamulla kun menin ulos, oli koko vihertävä alue värikkäitä lehtiä, ja kun aamu aurinko vielä paistoi siihen, niin oli kaunis näky, vaahterissa on vielä paljon lehtiä, myös vihreitä.
VastaaPoistaTuossa oli sana biojäte, eilen uutisissa oli että:"Miksi ihmiset laittaa ruokaa roskiin, kun se pitäisi laittaa biojätteeseen!", voi hyvänen aika, ei biojäte astiat ole yleisessä käytössä, niitä on jos on joissakin kerrostalojen pihoilla muiden roskalaatikoitten kans, palvelutaloissa, ne on yksityisiä, jonka vuokranantaja maksaa, tai omistus asunnoissa jokainen maksaa jätehuoltomaksun, ei se ole mikään ilmainen säiliö, joita laitetaan minne tahaansa.
Minulla tuohon biojätteeseen on oma ratkaisu, mut en nyt kerrosiitä, kun sivutin vähän aihetta.
Jos joku tietää onko biojätteet yleisessä käytössä, niin mielellään oikaisen väitteeni.
Kiitos kommentistasi. Kyllähän ne biojäteastiat ovat aina kyseisen taloyhtiön käyttöön tarkoitettuja. Omakotiasujan ei tarvitse semmosta miettiä kun biojätteet voi kyörätä omalla tontilla olevaan kompostoriin. Sekajäteastian tyhjennysväliä saisi jätehuoltoyhtiön kanssa sopimalla harvennettua sillä perusteella, että käyttäisi kettiöjätteiden hävittämiseen omaa kompostoria. Muutama vuosi sitten perehdyin aiheeseen ja ainakin silloin piti (olisi pitänyt) olla todistetusti hankkinut pihalleen ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetun lämpökompostorin. Meidän kompostori ei ole sellainen, mutta kompostoidaan siinä silti ympäri vuoden. Kaatopaikkajäte tyhjennetään normaalein tyhjennysvälein , 2 viikkoa.
PoistaTäällä samat touhut. En haravoi, vaan silppuan leikkurilla.
VastaaPoistaEi haravoida meilläkään! Biohakkaavalla leikkurilla vaan yli!
VastaaPoistaMeilläkään ei enää haravoida lehtiä.
VastaaPoistaJoskus haravoitiin, kun piti keksiä lapsille pientä puuhaa lisätaskurahojen tienaamiseksi esim. syyslomalla.
Kompostori on miehen uretaanilevyistä itse rakentama. Sen paksut seinät pitävät sisällön sulana ja madot hengissä pakkastalvenakin.