torstai 22. lokakuuta 2020

Lemmikkieläimen kuolemasta


Perheemme ensimmäisen koiran, valkoisen länsiylämaanterrierin, poismenosta tuli äskettäin kuluneeksi viisi vuotta. Lemmikkieläimen kuolema on monelle yhtä iso tai vielä pahempi asia kuin jonkun lähipiiriin kuuluvan ihmisen kuolema. Niin oli itsellenikin. Ne, jotka eivät ole itse koskaan omistaneet lemmikkiä ja kokeneet sen poismenoa, eivät luonnollisesti aina osaa ymmärtää, kuinka suuren aukon lemmikki voi lähtiessään omistajansa sydämeen jättää. Menetettyä lemmikkiä ei voi korvata mikään eikä kukaan, kuten ei ihmistäkään. Meille saatiin uudeksi koiraksi Haukkuli tasan 9 kuukautta Pepin poismenon jälkeen. Samalla päivämäärällä 4.7., kun Peppikin oli aikoinaan meille tullut, 14 vuotta myöhemmin vain. Kennelnimi sillä on aika osuva. Suomennettuna ja vähän muunneltuna: Kaiken rakkautesi voit minulle antaa. Se kuvaa juuri hyvin tätä nyt nelivuotiasta seurakoirarotuista kymmenkiloista otusta, joka pienenä oli melkoinen naskalihammas ja riiviö, mutta aikuistuttuaan alkanut jo oppia tavoille.

Peppi-koira tuli perheeseen tytärten ollessa varhaisteini-ikäisiä ja poistui heidän ollessaan jo aikuisia, kotoa poismuuttaneita opiskelijoita. Koiralla oli tärkeä rooli perheessä ja se olikin täysivaltainen perheenjäsen, jonka tarpeet ja toiveet huomioitiin siinä missä muidenkin. Näin jälkeen päin tulee toki mieleen asioita, joita olisi paremminkin voinut hoitaa, mutta ne menevät suureksi osaksi osaamattomuuden ja tietämättömyyden piikkiin.

Viimeistä yhteistä päiväämme en tässä sen enempää halua avata kuin että se oli kansainvälinen Eläinten päivä silloinkin. Koirallemme päädyttiin tutkimusten jälkeen antamaan vapauttava piikki läheisellä eläinlääkäriasemalla, jossa todettiin hitaasti edennyt piilevä sairaus, joka alkoi hankaloittaa sen elämää ratkaisevasti.

Suhtautumistavat ja eläinten asema ovat muuttuneet. Ne ovat luoneet erilaisia käytäntöjä ja normeja asian ympärille. Nyt on jo sopivampaa kokea erilaisia tunteita eläimen kuolemasta ja näyttää niitä julkisestikin. Seurakunnat ovat perustaneet sururyhmiä lemmikkinsä menettäneille. Somessa, esimerkiksi Facebookissa, on ryhmiä, joissa voi muistella edesmennyttä lemmikkiään. 

Pienen lemmikin voi haudata oman talonsa tai mökkinsä pihaan. Lemmikin voi myös tuhkauttaa, jolloin se voidaan lähettää krematorioon suoraan eläinlääkäriasemalta. Tuhkat voi sitten ripotella vaikka koiralle mieluisan lenkkipolun varteen tai omalle pihamaalle. Tai säilyttää tuhkauurnassa omassa kodissaan. Lemmikin tuhkaa ei tietenkään ole pakko ottaa itselleen, vaan lemmikin voi antaa krematoriolle joukkotuhkaukseen, jolloin isompi joukko lemmikkejä tuhkataan kerralla ja tuhka hävitetään asianmukaisin tavoin.

Pepin poismenoon oli varauduttu sen verran, että oli päädytty tuhkaukseen jo etukäteen. En voisi ajatella vaihtoehtoa, että se olisi haudattuna jossakin pihapiirissämme. Sama koskisi tuhkan ripottelua pihamaalle, joka sekin oli välillä harkinnassa. Sille olisi ollut hyvä paikkakin ruusupensaan kulmauksessa, jossa keväisin valkovuokot kukkivat juuri Pepin syntymäpäivän aikaan. Koirakin oli valkoinen. Joku muuhan tässäkin talossa asuu meidän jälkeemme ja koiran hauta olisi ikuisesti täällä, tosin uusi asukas ei välttämättä olisi siitä lainkaan tietoinen. Myöskään lemmikkien hautausmaa muutaman kilometrin päässä ei tuntunut hyvältä ajatukselta. 

Tilasimme Pepin tuhkan krematoriosta pienessä keraamisessa uurnassa, jonka kansi on suljettu "pysyvästi" jo krematoriossa. Tarkoitus ei siis ole ripotella tuhkaa mihinkään. Siihen on kiinnitetty pieni laatta, johon on kaiverrettu koiran nimi sekä syntymä- ja kuolinpäivä. Uurna on ollut siitä lähtien vitriinin ylähyllyllä koiran viimeisen pannan, valokuvan ja lempilelun vieressä. Hyllyllä on myös pieni muovinen kannellinen purkki, jonka sisällä on valkoinen karvakiehkura Pepin turkista. Leikkasin sen mukaani eläinlääkäriasemalla, kun olin antanut koirani jo niin sanotulle sateenkaarisillalle.



Suomen ensimmäinen lemmikkien hautausmaa on perustettu Helsinkiin jo vuonna 1924. Vasta 1970-luvulla ne alkoivat yleistyä muuallakin Suomessa. Eurooppalaissa suurkaupungeissa tapa haudata lemmikki erityiselle lemmikkihautausmaalle on ollut käytössä jo 1800-luvulla. Hautausmaille on haudattu kaikkia pieneläimiä, joskus jopa hevosia. Hevosta ja varsinkaan hevosta ei saa lainsäädännön mukaan haudata ihan mihin ja miten tahansa. Se on niin suuri eläin, että hajotessaan se aiheuttaisi terveydellistä vaaraa pohjavesistölle ja sen kautta ihmisille ja eläimille. Sen voi toimittaa kaatopaikalle, erityiseen käsittelylaitokseen tai haudata omalle maalle tietyin edellytyksin. Kukapa sitä nyt rakkaan lemmikkihevosensa maallisia jäännöksiä haluaisikaan kaatopaikalle rahdata. 

Lemmikkien hautausmaalla muistomerkkeinä voi olla hautaustoimistosta hankittu ja kaiverrettu hautakivi tai jokin itse tehty muistomerkki. Lemmikin haudalle tuodaan usein myös sille mieluisia esineitä tai sen panta tai valokuva. Hautausmailla pidetään siivoustalkoita ja koristellaan hautoja pyhäinpäivän ja joulun aikaan. Yhteisöllisyys auttaa selviytymään lemmikin menettämisen aiheuttamasta surusta, jota ei välttämättä ole helppo näyttää tässä ihmiskeskeisessä maailmassa.

Lemmikkien hautausmailla nähdään myös uskonnollisia symboleita. Risti perhekoiran haudalla ei ole mikään harvinaisuus. Tämä viittaisi käsitykseen, että eläimelläkin on sielu. Onko sillä? Ainakin koira oppii erottamaan oikean väärästä, kuten useimmat ihmisetkin oppivat tekemään, eivät tosin kaikki. Pääsevätkö eläimet taivaaseen? Tapaammeko me Pepin kanssa vielä? Eläimethän ovat synnittömiä, mutta niitä ei ole kastettu kristinuskoon, kuten osa ihmisistä. Eläinten taivaaseen pääseminen ei ole siis yksinkertainen kysymys. Enkelipatsaat lemmikkienkin haudoilla edustavat ajatusta kuolleiden ja elävien välisestä yhteydenpidosta. Enkeleiden uskotaan välittävän viestejä taivaan ja maan välillä sekä huolehtimaan elävistä.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat, Nora Schuurman, Pixabay

Lähde: teologia.fi

Kuvien ja tekstin kopiominen ja käyttäminen ilman lupaa on kielletty.









11 kommenttia:

  1. Tiedän tuon tunteen, ja aihe on minulle taas niin nappiin, meillä oli 11½ vuotta silkkiterrieri tyttö, se sairastui sokeritautiin ja sokeutui, oli niin kova paikka että vei vuosia ennenkuin toivuin siitä, 10 vuotta oltiin ilman koiraa, ja kun pääsin eläkkeelle halusin ottaa silkin, mutta poikakoiran, joka nyt 31.10 täyttää 3 vuotta. Koiralla ei ole sielua, mutta samalla tavalla sillä on samoja tunteita kuin ihmisillä.
    Kun me paljon puhutaan Ransulle, niin sekin puhuu omalla tavallaan meille, pyytää leikkimään, pyytää herkkua, pyytää ulos, on iloinen kun tullaan kaupalta, oltuaan yksin,jos toinen on kauankin pois, se ikävöi, pitää pientä ulinaa,ja odottaa oven edessä milloin isäntä tulee, kun tyttäret joskus käy, niin sen riemulla ei oo rajoja kun näkee heidät, Ransulla on myös tyttökaveri toinen silkki, kun he tapaavat joskus, niin ne sanoo toisilleen jotain, ja häntä heiluu vilkaasti, Ransu näkee myös unta, varmaan niinkuin ihminenkin.
    Kai se koira suruakin tuntee, ne vain on tunne tasolla, mitään omaatuntoa ei koirilla ole, eikä ne taivaaseen pääse, niiden elämä loppuu siihen, mutta saahan sitä uskoa jos se jotakin ihmistä lohduttaa.
    Meillä oli n.40v.sitten pieni sekarotuinen koira,joka jäi junan alle kun asuimme lähellä rataa, sitten otimme pienikokoisen sekarotuisen, mutta sitä ei voitu pitää koska se hyökkäsi ihmisten kimppuun purren, ehkä monirotu teki siitä luonne häiriöisen, tämä Ransu koiramme on viimeinen, ja jos se elää vielä 12 vuotta,olemme silloin 80 vuotiaita, jos itse elämme sinne asti, nyt jo on mietitty kuka ottais Ransumme, sekin pitäisi varmistaa että saisi hyvän kodin. Yks ihminen sanoi että isännän kuoltua, heidän koira ikävöi niin kovin että heidän piti päästää koira siitä ikävästä, ei voineet katsella kun se ikävöi.
    Tyttärellä on koirasuden lisäksi 2 itämaista kissaa, yksi kuoli jo, ja hän tuhkautti sen, on nyt purkissa.
    Itse en pidä niin tärkeänä että tuhkauttaisin, mutta koirien hautausmaat on söpöjä ja joillekkin tärkeitä.
    Hevosesta sen verran, täällä maalla yksi hevonen sairastui syöpään, he hautasivat sen omalle maalle,ja ympyröivät koivuilla haudan ja laittoivat pienen mökin haudan päälle, nyt koivut on jo aika isoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Voi miten sydäntäsärkeviä tarinoita kerroit koiristasi. Toivotaan, että saatte Ransun kanssa pitkän yhteisen elämän. Hevosen hautaaminen kertomallasi tavalla oli hieno ele. Voi ajatella rakkaan hevosen jatkavan elämäänsä koivuissa ja niiden lehdissä uudestaan joka kesä.

      Poista
  2. En nyt sotkisi kristinuskoa tai kastamista millään tavalla tähän asiaan. Itse haluan uskoa, että energia ei kuole vaan muuttaa vain muotoaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Minustakin on outoa, että eläimen haudalle viedään uskonnollisia symboleita tai enkelipatsaita. Mutta jokainen tekee niin kuin hyväksi tuntee.

      Poista
  3. Aivan totta tuo, että lemmikin kuolemaa voi surra enemmän kuin jonkun ihmisen. Meillä oli koira Claudi vain kaksi vuotta, ja sitten hän kuoli tapaturmaisesti hevostallilla hevosen potkuun. Suru oli aivan käsittämätön. Emme ole ottaneet uutta koiraa, se kun ei ikään kuin ei
    olisi oikein Claudia kohtaan (?). Mikään ei korvaa Claudia. Meillä on takapihan metsän reunassa rakkaittemme hautausmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Olipa surullinen kohtalo Claudialla. Uuden koiran ottamisen suhteen minäkin ajattelin ensin noin, mutta se osoittauti kuitenkin hyväksi ratkaisuksi. Uusi ei voi korvata vanhaa, mutta kyllä se koiran mentävän aukon sydämessä täyttää. :)

      Poista
  4. Voi että kun saa aina itkeä näitä lukiessa ja ajatellessa. Nenäkin valuu jo! Vaikka se menettäminen on tuskaa, niin silti niitä aina ottaa. Minä olen menettänyt jo useita kymmeniä eläimiä (hiiret mukaan lukien), mutta kyllä isommat kavio- ja tassunjäljen jättäneet ovat ne kovimmat palat purra vielä vuosien jälkeenkin. Rakkaus <3

    VastaaPoista
  5. Voi apua! Meidän La Bella Serzonella jouduttiin keuhkoihin levinneen syövän takia laittamaan ikuiseen uneen vuonna 2014. Hän oli 18-vuotias kuwaitilaiskoira, sieltä erämaasta. Sellainen kaanaankoiran näköinen.

    Asuin jo Sveitsissä, kun vieläkin heräsin "koissun tassujen rapinaan parketilla", eikä se ole vieläkään loppunut. Ikävä on suunnaton.

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommentistasi! Voi rakkaus! Ymmärrän hyvin. La Bella Serzonella eli pitkän ja varmasti hyvän elämän.

    VastaaPoista
  7. Kiitos tästä tekstistä.

    Itse uskon vakaasti, että näemme rakkaat lemmikkimme seuraavassa ulottuvuudessa 🤍🤍🤍.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!