perjantai 5. kesäkuuta 2020

Makuasia



Kesä lähestyy ja jäätelökioskit ilmaantuvat katukuvaan. Joka sesongille ilmestyy uusia  makuhoukutuksia, omaan suuhun maistuvia ja vähemmän miellyttäviä. Tarjontaa on joka lähtöön ja varmasti löytyy herkku jos toinenkin jokaiselle jäätelönsyöjälle.

Jäätelöä on tarjolla tikun päässä, tuutissa, keksin välissä, purnukassa ja paketissa. On pikkuisia puikkoja ja jättimäisiä jättiksiä. Ja sitten vielä mehujäät, sorbetit ja vege-tarjonta.

Kun olin lapsi, makuina olivat lähinnä vanilja, mansikka ja suklaa. Tikusta tai tuutista nuoltiin herkku parempiin suihin tai lapikoitiin puisella tikulla desin vetoisesta pahvisesta purnukasta, joskus muovisestakin. Muovikippo jäi sitten pyörimään nurkkiin, kunnes äiti vaivihkaa siivosi sen pihan perälle.

Pinna-nimistä appelsiinimehujäätä suklaakuorrutteella maistoin aikanaan yhden ainoan kerran. Kaakaoisen suklaan ja tymäkän appelsiinin maku jääkylmänä tarjoiltuna iski ikeniin ja makuhermoihin sellaisella voimalla, että kerta riitti.

Samoiten kävi kaikkien suklaajäätelöiden kanssa. Syöminen tyrehtyi suunnilleen yhteen kertaan per maisteltu suklaajäätelö.

Hämmästyinkin nyt suuresti, kun Yhteishyvän mukaan suklaajäätelö on suomalaisten herkkua, kun peilaan sitä omiin makumuistoihin.

Minun suussani suklaa takertuu kitalakeen ja jättää tunkkaisen tunteen suuhun. Suklaajäätelö ei maistu raikkaalta, vaan samalta kuin mättäisi lusikalla kaakaojauhetta suuhunsa.

Mutta, makuasia tämäkin, josta ei sovi kiistellä. En ole niin suklaan perään muutenkaan. Mutta jännityksellä odotan tämän kesän jäätelöiden uutuusmakuja ja sopivaa hetkeä jäätelötötterön maisteluun.

Mikä on sinun suosikkimakusi?


Lähde: Yhteishyvä 3/20
Ei kaupallista yhteistyötä jutussa mainittujen tuottajien tai tahojen kanssa.

Kuva: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvan ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

6 kommenttia:

  1. Olen suklaan suurkuluttaja, joten jäätelö tuplasuklaalla ja mieluiten vielä pähkinöillä vie kieleni mennessään. Toinen lempparini on mangojäätelö, josta on kuulemma vegaaninenkin versio. Kunhan tulee helle, niin se on kokeilulistallani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Se onkin muuten varmaan niin, kun pitää suklaasta, niin se maistuu jäätelössäkin. Mangojätski kuulostaa maisteltavalta 🍦🍧🍨

      Poista
  2. Meillä juuri pysähtyi jätskiauto juuri talon eteen, joten täydensin varastot helleaaltoa varten!

    Mukavata viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Meillä päin ei muuten jätskiauto enää käykään! Onko sama vanha soittoääni?

      Poista
  3. Jäätelöä tulee syötyä oikeastaan vain kesällä! Joka kesä on irtojäätelö tötterö saatava ja se on sitten se mangomelooni..Voi nam mitä herkkua:) Täällä odotellaan tänään tulevaa jäätelöautoa, lupasin nuorimmaiselle että ostoksille mennään ja ostetaan hellepäiviä varten varastoon kesäherkkuja:) Leppoisaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Hyvää viikonlopun jatkoa myös sinne! Hellemekkopäivää ja jäätelötötteröä täälläkin odotellaan 💛 Ensi viikolla jo saattaisi onnistua 🌞

      Poista

Kiitos kommentistasi!