keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Me tulemme taas


Hesarin uutisen mukaan punkkien määrä Suomessa on viimeisen 20 vuoden aikana kasvanut. Jokainen koiranomistaja, jonka lemmikki viettää aikaansa muuallakin kuin kotisohvalla, on kyllä tutustunut näihin iljettäviin ötököihin. Omalla asuinalueellani punkkien määrä on lisääntynyt kovasti. Syynä siihen lienevät täällä päin ympäri vuoden liikkuvat peurat. Niiden turkeissahan punkit viihtyvät ja kulkevat paikasta toiseen.

Hesarin jutussa on haastateltu apulaisprofessori Jukka Hytöstä Turun yliopistosta. Hänen mukaansa pitkä ja lämmin talvi saattaa vaikuttaa niin, että punkeilla on kaksi kehitysmuotoa samana vuonna. Normaalisti punkilla on yksi kehitysvaihe vuodessa. Kehitysvaiheita on punkin elämänuralla kolme ja jokaisessa vaiheessa punkki tarvitsee veriateriansa jostakin nisäkkäästä, oli se sitten jyrsijä, peura, koira tai ihminen. Ehkä ne tarttuvat lintuihinkin.

Punkkien levittämien tautien ennustetaan lisääntyvän ilmaston lämmetessä. Bakteerin aiheuttama borrelioosi on yleinen ja siihen tehoaa antibiootti, jos tartunta havaitaan ajoissa. Harvinaisempi on viruksen aiheuttama puutiaisaivotulehdus, jota esiintyy vain tietyillä alueilla, mutta alueet laajenevat vuosittain. Puutiaisaivotulehdukseen on olemassa rokotussarja, jonka näillä tietyillä alueilla saa ilmaiseksi. Muualla se pitää hankkia omakustanteisesti.

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006506993.html

Erikoinen Asiantuntija on ottanut kaikki mahdolliset rokotukset, joista katson olevan hyötyä, niin myös puutiaisaivotulehdusrokotteet. Tauti voi yhtäkkiä levitä laajemmallekin tai saatan löytää itseni mökkeilemästä alueelta, jossa puutiaisaivokuumetta esiintyy. En halua kuolla siihen tai saada jotain elinikäistä aivovammaa, kun sen pystyy rokotuksella estämään. Kolmen rokotussarjan ottaminen ja täyden suojan muodostuminen kestää muistaakseni 1-1,5 vuotta, koska yksittäisten piikkien välillä täytyy kuluttaa vähän aikaa, jotta suoja ehtii muodostua. Jatkossa riittääkin sitten tehosterokotus, kunhan ei päästä rokotuksia vanhenemaan.

Muistan, kuinka parin vuoden takainen opiskelukaverini oli kovasti sairas ja meni aikaa, ennen kuin syyksi paljastui jokin vanha punkin purema ja siitä tullut borrelioosi. Mutta siis borrelioosi on se tauti, johon rokotus ei auta.


Haukkulille hankin tänä keväänä pantaan roikkumaan punkkikarkottimen, joka toimii ultraäänellä. Hirvittää nimittäin niiden punkkivastaisten valeluliuosten hölvääminen koiran niskaan ja tablettien syöttäminen. Kamalia myrkkyjä niiden täytyy olla, jos/kun ne pitävät punkit loitolla koirasta koko kesän ajan. Kolmena kesänä olen Haukkulille niitä käyttänyt. Haukkulilta löydettiin tänä keväänä pahanlaatuinen kasvain ja väkisinkin kävi mielessä, olisiko näillä punkkimyrkyillä osuutta sen muodostumiseen. Kasvain on leikattu pois ja tilanne on kaikin puolin hallinnassa. Haukkuli voi hyvin ja uusiutumisen todennäköisyys on hyvin pieni. Yllä oleva kuva on muuten otettu samana päivänä, kun kasvaimen löysin.

Utraäänihärpäke on nyt roikkunut kaulapannassa parisen viikkoa eikä sen aikana ole punkkeja koirassa ollut. Eikä vehkeestä kuulu minkäänlaista ääntä eikä se siten häiritse ketään. Haukkuli on hyvin ääniherkkä ja se kyllä kuulee kaikki ylimääräisetkin äänet ja reagoi asiaankuulumattomiin.





Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat ja Pixabay
Kuvien ja tekstin kopioiminen ilman lupaa on kielletty.
Ei kaupallista yhteistyötä.
Blogin ja postauksen linkkejä saa jakaa.
Lähde: hs.fi 15.5.2020


7 kommenttia:

  1. Meidän toinen kissa ulkoilee valjaissa pihalla ja on siitäkin kerran kesässä punkki löytynyt, jos ei kaksi, vaikka meillä on hoidettu piha ja nurmikko aina ajettu. Sisareni asuu varsinaisella punkkialueella ja koko perhe on rokotettu. Yleensä olen niin vilukissa kesälläkin, että kuljen pitkälahkeisissa, en ole itsestäni punkkia vielä löytänyt. Ikäviä tauteja levittävät punkit. Onneksi Suomessakin jo lääkärit osaavat epäillä niiden levittämiä tauteja, niin ei ollut vielä jokunen vuosi sitten. Testauskin varmaan parantunut.

    VastaaPoista
  2. En ole tiennyt, että on olemassa ennalta rokotus punkkien tihutöitä vastaan. Te olette suojautuneet perusteellisesti. Kesällä Kille-kissasta löytyy silloin tällöin punkkeja. Samoin minulla on ainakin kerran kesässä punkki, kun kuljen paljon metsässä kevyeissäkin vaatteissa.

    VastaaPoista
  3. Punkkirokotteet otettu. Pari vuotta sitten vatsapoimusta löytyi punkki, larva-aste. Siitä lähtien punkkipihdit mukana selkärepussa aina kesäisin. Toivottavasti Haukkuli välttyy inhoilta punkeilta vastakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Mielenkiinnolla seuraan, miten ultraäänivekotin tehoaa. Raportoin siitä tänne myöhemmin, kun enemmän kokemusta kertyy. Ainakaan tähän mennessä ei ole punkkeja ollut. Tämä asia kiinnostaa siksikin, kun Haukkuli nukkuu meidän kanssa samassa sängyssä. Välillä ihan nenät kiinni toisissamme. :)

      Poista
  4. Kiitos kommenteistanne. Ja ties mitä muita tauteja ne vielä näiden kahden jo tiedossa olevan lisäksi mahtavat levittää, kun ne ovat välillä kiinni jyrsijöissä ja muissa villieläimissä.

    VastaaPoista
  5. Yök yök yök! Joskus koirastani sellaisen nyhdin ja voi sitä puistatuksen määrää.

    Hyviä vointeja Haukkulille 💛

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Alkukesällä oli myösHhaukkulin niskassa yksi ennen kuin otin tuon ultraäänivehkeen käyttöön. Haukkuli kiittelee toivotuksista.

      Poista

Kiitos kommentistasi!