sunnuntai 5. tammikuuta 2020

Kiiltokuvien kertomaa

Nuorimies nuorikkoineen huristelee vanhassa kiiltokuvassa.



Sohvi-mummo keräsi pikkutyttösenä 1930-luvun alussa  kiiltokuvia ja liimasi kuvat Koululaisen Luonnoskirjan tyhjäksi jääneille sivuille. Sain tämän kirjasen häneltä lahjaksi parikymmentä vuotta sitten ja se tulla tupsahti nyt eteeni pientä kuolinsiivousta tehdessäni. Tätä  muistoa en aio tietenkään hävittää.

Katselin kauniita kiiltokuvia pitkän tauon jälkeen ja muutamat kuvat herättivät mielenkiintoni. Mistä moiset aiheet.

Ilmalaiva Graf Zeppelin
Google auki ja hakusanaksi Ilmalaiva Suomessa. Olin aivan varma, että tällaista härveliä ei ole koskaan Suomessa nähty. Mutta väärässä olin. Syyskuussa vuonna 1930 ilmalaiva nimeltään Graf Zeppelin vieraili Helsingissä. Pääkaupunkilaiset ja muulta ihmettä katsomaan tulleet ottivat hurraten vastaan tämän "kulkuneuvojen viimeisen ihmeen". Tämä 236 metriä pitkä ilmavempain oli vuotta aiemmin kiertänyt koko maapallon. Mutta tuolloin, tarkalleen 24.9.1930 iltapäivällä se saapui Suomen ylle ja varmasti oli väki pukenut parempaa ylleen saapuessaan tätä ihmenäkyä todistamaan.  Töölön ylle saavuttuaan ilmalaivasta laskettiin maankamaralle Saksan konsulin paremmalle puoliskolle tervehdyksenä kukkapuska ja suklaatia, olihan tämä ilmojen ihme saksalaista alkuperää. Tarkoitus oli, että Zeppelin laskeutuisi Viikin pelloille, mutta keliolosuhteet pakottivat sen jatkamaan matkaansa Tukholmaan, josta täällä kyydistä poisaikoneet tulivat sitten muilla kulkupeleillä Suomeen. Ilmalaiva jatkoi lentojaan, myös reittilentoja Atlantin yli, aina vuoteen 1937 saakka, jolloin se romutettiin ja metallit käytettiin sotateollisuuden tarpeisiin.

Lähde: Ylen Elävä Arkisto

Robinson Crusoe
Englantilainen Daniel Defoe kirjoitti Robinson Crusoe -tarinansa vuonna 1719. Kirja lienee ollut tuolloin Sohvi-mummon kiiltokuvien keräilyaikaankin kouluissa luettu klassikko, joten miksei se olisi siis ollut kiiltokuvankin aiheena. Googletin kuitenkin nimellä ja 1930-luvulla ja googlehan kertoo Yle.fi -sivulla, että juuri tuolloin 1930-luvulla suomennetulla Crusoen tarinalla oli käyttöä rajan takana Neuvostoliitossa, jossa sitä käytettiin pönkittämään sosialistista kasvatusihannetta ja kansanvalistukseen Neuvosto-Karjalassa. Liekö tälläkin yhteyttä kiiltokuvan painamiseen, paljon mahdollista.

Lähde: Yle.fi

Höyrylaiva
Päättelen heti alkuun, että höyrylaiva on päässyt kiiltokuvan aiheeksi 1800-luvun loppupuolen ja 1900-luvun alkupuolen höyrylaivolla tapahtuneen merten valloitusten vuoksi. Aina vain suuremmat höyry-ja höyryturbiinilaivat seilasivat pitkin valtameriä ja valitettavasti välillä myös upposivat tuhoisin seurauksin. Toinen syy saattaa olla suomalaistenkin muuttomatkat kullan perässä Pohjois-Amerikkaan. Pohjoismaista sinne muutti vuosina 1830-1930 noin 2,5 miljoonaa ihmistä paremman elämän perässä

Kuuluisia höyrylaivoja ovat muun muassa Titanic, Olympic ja Britannic.

Taas löytyi yhteensattumia googlatessani höyrylaivoja. Yritin etsiä kuvan kaltaista alusta ja sellainen löytyikin sivustolta: http://www.migrationinstitute.fi/files/pdf/titanic-aiheisia_esityksia_ja_artikkeleita/siirtolaisten_matkareitit_amerikkaan.pdf  Allaolevat kaksi kuvaa löytyivät tältä sivustolta.

Kiiltokuvan mukainen alus on ilmeisesti vienyt pohjoismaisiakin matkustajia Amerikkaan Englannin kautta. Omia sukulaisianikin on sinne lähtenyt ja jäänyt sinne asumaan loppuiäkseen. Jotkut heistä palasivat eläkepäivinään takaisin Suomeen. Mikä lienee ollut heidän kulkupelinsä tuolloin, se jäänee arvoitukseksi.





En löytänyt mitään tarinan tynkää tälle pikavenekiiltokuvalle. Miten se lie päätynyt pienen Sohvin kiiltokuva-albumiin v. 1930-1931.

Itävaltalainen tai ainakin sen niminen pikavene 1900-luvun alkupuolelta.

Tuttuakin tutumpi enkelikiiltokuva, jonka Kylli lahjoitti aikanaan Sohville. Sama haaveileva katse löytyy enkelikiiltokuvasta tänänkin päivänä, saman pilven päällä tuumailee tummakutri käsi poskella. Löytyykö enää kiiltokuvien keräilijöitä, se on sitten toinen juttu.



Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat, pl. jutussa mainitulta sivustolta löydetyt höyrylaivakuvat.
Tekstin ja kuvien luvaton kopioiminen on kielletty.

2 kommenttia:

  1. Kauniita kiiltokuvia. On jännä juttu että ne ovat kertoneet myös ajankohtaisista asioista. Ilmalaivaa on varmasti totisesti ihmetelty. Nykyisin varmaankin kiiltokuvat eivät liity ajankohtaisiin asioihin. Rauhaisaa sunnuntaipäivää sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Eikö olekin kauniita nuo vanhat kiiltokuvat! Ilmalaivan vierailu on ollut varmasti ihan huippujuttu Suomessa tuolloin 1930-luvulla. Kiiltokuvat ovat varmasti katoavaa kansanperinnettä. Itse ostan niitä silloin tällöin korttiaskarteluihin, mutta edes omat lapseni, joista vanhimmat ovat syntyneet 1990-luvulla eivät enää keräilleet kiiltokuvia. He keräilivät tarroja tarravihkoihin ja Pokemon-kortteja.

      Poista

Kiitos kommentistasi!