maanantai 11. marraskuuta 2019

Maapallon pahin vieraslaji


Suomessa yritetään kitkeä pihoista ja puutarhoista ympäristöön levinneitä useita kasvikuntamme vieraslajeja. Pahimpia näistä ovat kurtturuusu, japanintatar, palsami, lupiini ja jättiputki. Vieraslajit ovat sitkeitä ja nopeita leviämään. Levittäytyessään ne valtaavat kasvualaa kotoperäisiltä kasveiltamme. Ihmisiä kehoitetaan välttämään, piakkoin kielletään, kasvattamasta kyseisiä kasveja puutarhassaan ja hävittämään kasvustoja mistä tahansa kykyjensä ja mahdollisuuksiensa mukaan. Hävitystyötä voi tehdä niittämällä kasvustot ennen siementämistä tai, vielä parempi, vetämällä kasvit maasta juurineen ennen kuin siemenet syntyvät. Venäjällä on käynyt huonosti jättiputken kanssa. Kasvi on vallanut maata hehtaarikaupalla ja nämä alueet ovat käytännössä käyttökelvottomia.

Eläinkunnan vieraslajeja Suomessa ovat ainakin minkki, espanjansiruetana, kanadanhanhi, supi ja uutena kultasakaali, joka näillä näkymin ei pärjää Suomen talvessa. Villisika on tuontitavaraa, samoin kuin fasaani. 
Eikä citykania ilman ihmisen "avustusta" olisi olemassakaan. Eikä koirasutta.

Vieraslajit yrittävät vallata tilaa kotoperäisten kustannuksella eikä kotoperäisillä ole välttämättä keinoja taistella vieraslajien yliotetta vastaan. Ihminen on sotkenut luonnon tasapainoa tuomalla luontoon sinne kuulumattomia kasveja ja asukkeja.

Normaalitilanteessa luonnolla on tasapainonsa ylläpitämiseen omat keinonsa. Kun tulee esimerkiksi hyvä myyrävuosi, saavat pöllöt enemmän poikasia, jotka napsivat "ylimääräiset" parempiin suihinsa. Kun jokin eläinpopulaatio kasvaa liian suureksi, iskee määrän tasoittava tauti ja taas ollaan tasapainossa. Suomessa tunnetaan ilmiö "sopulivuosi" kun kanta kasvaa räjähdyksenomaisesti, mutta laskee taas ns. normitasolle, kun ruoka loppuu ja sopulit lähtevät massoittain vaeltamaan ja osa menehtyy vaelluksen aikana. Eläinlaumassa heikoimmat hylätään. Se kuulostaa inhimillisestä ihmisestä julmalta, mutta se toimii niin kuin se on aina toiminut. Luonnon laki.


Maapallon kantokyky on ylittynyt jo kauan sitten. Ihmisiä on liikaa. Kaikille ei pian riitä puhdasta vettä ja ruokaa. Ei puhdasta ilmaa, koska liikakansoittuminen saastuttaa. Pahin saastuttaja on lihakarjan kasvatus, ihmisen luoma ruoanvalmistusprosessi.

Mitä on luonto tehnyt yrittäessään tasapainottaa ihmismäärää oikealle tasolle suhteessa maapallon kantokykyyn. On ollut mustaa ruttoa, tuberkuloosia, hinkuyskää, espanjantautia, malariaa, lepraa. Tappavia kulkutauteja, jotka levisivät maailmanlaajuisesti ja totta totisesti niittivät ihmiskuntaa isolla viikatteella. 

Mitä tekee ihminen. Taistelee vastaan, tottakai. Ja onnistuu. Keksitään ennaltaehkäisyyn rokotteet ja parantamiseen antibiootit ja penisilliinit. Mitä sitten tapahtuu. Luonto iskee takaisin. Bakteerit ja virukset muuntuvat. Kehittyy vastustuskykyisempiä taudinaiheuttajia ja uusia sairauksia. Ebola, SARS, aids, sika- ja lintuinfluenssat. Nykypäivän kulkutaudit.

Olisiko taudeilla se merkitys, että luonto yrittää pitää ihmispopulaation määrää tasapainossa. Että meitä olisi vähemmän kuluttamassa luonnonvaroja. Pitäisikö sairastuneet jättää ilman hoitoa ja parantamatta, koska se olisi luonnollista ja luonnonvalintaa. Ei tietenkään, koska se olisi epäinhimillistä. Mutta onko ihmiskunnan hidas kuolema inhimillisempää.

Onko ihmisestä kehittynyt maapallon pahin vieraslaji, joka levittäytyessään tuhoaa ensin elinympäristönsä, elinkumppaninsa ja lopulta itsensä.




Lisätietoa vieraslajeista http://vieraslajit.fi/fi

Kuvat: Pixabay

6 kommenttia:

  1. Onneksi ihmisellä on järki ja kehittyneet aivot, joiden avulla voimme ennaltaehkäistä väestönkasvua. Minä uskon, että järki voittaa, vaikka tällä hetkellä ei siltä näytä, koska kehittyvät maat joutuvat niin yksin taistelemaan ongelmiensa ja luonnon haasteiden kanssa.
    Noista vieraskasveista tunnistan kurtturuusun ja lupiinin, joista en todella edes tykkää, joten joutavat minun puolestani pois. Harmi, että ehkä liian myöhään ollaan niiden suhteen liikkeellä, joten töitä on tehtävä paljon.
    Mielenkiintoinen postaus, paljon ajattelemisen aihetta ja vaikeita haasteita otitte esille.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Mekin uskomme, että ihminen vielä tavalla tai toisella ratkaisee nämä ongelmat. Koska on pakko! Asioihin on jo tartuttu ja luulen, että me tavikset emme vain tiedä mitä kaikkea on jo kehitteillä. Suomalaisille luonto on eryisen tärkeä ja me kansalaiset olemme lähteneet joukolla mukaan erilaisiin talkoisiin ympäristömme hyväksi luonnon monimuotoisuuden, esimerkiksi ketojen, säilyttämiseksi. Toivotaan, että ihminen käyttää kehittyneitä aivojaan viisaasti, eikä vain harvojen ja valittujen kahmimiin voittojen maksimointeihin.

    VastaaPoista
  3. En tosiaankaan ymmärrä miksi lupiinit ja kurtturuusut pitäisi hävittää, niin monet kerrat kun olemme matkanneet autolla 500 km. on koko matka lupiinien saattelemana vienyt meidät perille, upea näky kun niitä on valtavat määrät. Kuka voi määrätä että ne pitää hävittaa,? eikö muutenkin olla turmeltu tätä maatamme muulla tavalla.
    Kurtturuusu ei kyllä leviä, olen nähnyt samassa paikassa tuon ruusupuskan tosi kauan, ja aina se on saman kokoinen, ei se edes ole isommaksi kasvanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Syy hävittämiseen on se, että nämä vieraslajit vievät elintilaa kotoperäisiltä kasveiltamme, jotka saattavat sitten pikkuhiljaa kadota kokonaan.
      Lupiini on kaunis kukkiessaan ja tienvierustat näyttävät upeilta kukinta-aikaan, mutta sitten myöhemmin, kun lupiinit alkavat lakastua ne kasvustot ovat kyllä tosi rumia
      Meillä on pihassa pieni kurtturuusupensas, joka pysyy kurissa, kun sen ympärystä leikataan ruohonleikkurilla. Mutta hävitettävä se on.

      Poista
    2. Millä oikeudella ihminen määrittelee vieraslajit? Tuleehan tänne ihmisiäkin eri-puolilta maaailmaa, eivätkö ne ole myös vieraslajeja? Ihminen kuvittelee tuntevansa luonnon ja toimii siinä uskossa, vaikka todellisuudessa luonto tuhoutuu kovaa vauhtia juuri ihmisen toimenpiteiden johdosta. Tällä hetkellä ihminen tuhoaa sademetsiä jalkapallokentän alan joka kuudes sekunti. Myös Suomen metsät tulevat tuhoutumaan pikavauhtia kun hakkuut lisääntyvät.

      Poista
    3. Kiitos kommentistasi!
      Näkisin, että vieraslajit ovat niitä kasveja ja eläimiä, jotka eivät kyseisellä alueella alunperin ole kasvaneet tai asuneet ja jotka ihminen on sinne tuonut. Silloin voi käydä niin, että vieraslajit uhkaavat kotoperäisiä. Tai sitten niinkin, että esim. fasaanit, joita on tuotu tänne metsästystarkoituksessa, leviävät seuduille, joissa eivät kylminä talvina pärjääkään. Ei sekään ole oikein.
      Tosin, myös ilmastonmuutos muuttaa elinoloja ja eläimiä ja kasveja siirtyy luontaisesti paikasta toiseen ilman ihmisen avittamista.
      Juuri ihminen on se, joka tekee maapallolle eniten tuhoa. Siksi mietinkin onko ihminen sitten itse pahin vieraslaji maapallolle, kun on erkaantunut luontoyhteydestään.
      En puhuisi vieraslajeista ihmisten muuttoliikkeiden yhteydessä.

      Poista

Kiitos kommentistasi!