perjantai 22. syyskuuta 2023

Kuolleet lehdet


En ole koskaan ollut kovin ahkera elokuvissa kävijä, en edes nuorempana. Joka tapauksessa pidän eniten kotimaisista elokuvista, missä ei ole hirveästi mitään härväämistä ja touhotusta ja väkinäistä typerää huumoria. Ei siis ulkomaisia toimintaleffoja ja ”40v ja neitsyt” -tyyppisiä juttuja, joissa ei ole mitään sisältöä. Viimeksi mainitusta elokuvasta lähdettiin noin varttitunnin katselun jälkeen pois. 

Joten Kaurismäen uusin ohjaus Kuolleet lehdet sopi minulle hyvin ja Isäntäkin taisi tykätä. Vielä kun toisessa pääosassa oli Jussi Vatanen, joka on ihan parhaimmistoa nykyisten kotimaisten näyttelijöiden joukossa eikä Alma Pöysti jää yhtään jälkeen. 

Noloa tunnustaa, mutta tätä ennen olen muistaakseni nähnyt vain yhden Kaurismäen elokuvan, enkä edes muista sen nimeä. Ilmeisesti se ei silloin osunut ja uponnut. Mutta nyt tällaisia katselisi enemmänkin. Tosin netissä joku kirjoitti, että K. on tämän saman elokuvan (tarinan) tehnyt jo moneen kertaan aikaisemmin. Ettei olisi sanonut jopa K.  itse jossain haastattelussa. 

Tarina sinänsä oli hyvinkin ”perus” ja aihe kulunut, joten sen osalta en odottanutkaan mitään erikoisia käänteitä. Odotin sitä tyypillistä kaurismäkeläistä eleettömyyttä ja verkkaisuutta. Asioiden ilmaisemista silmillä ja kehonkielellä, jossa molemmat edellä mainitut näyttelijät ovat mestareita. Ja kirjakielen puhumista. Odotukset ylittyivät sikäli, että näkemämme oli vielä odotettuakin eleettömämpi ja tarina yksinkertaisempi. 

Erikoisella tavalla elokuvassa on paikoitellen yhdistetty 60-70 -lukulaista (mielen)maisemaa, pukeutumista ja hiustyyliä sekä työolosuhteita ja toisaalta ihan tätä päivää radiouutisten aiheita myöten. Kun leffaa näytetään ulkomailla, niin toivottavasti eivät katsojat tee sen perusteella mitään johtopäätöksiä siitä, miten täällä asutaan ja eletään. Mistä elokuvan tuottajat olivatkin löytäneet niin karuja ja rumia kuvauspaikkoja. No, 60-luvun tyyliset asunnothan on äkkiä rakennettu näppärien lavastajien toimesta, mutta se kaikki muu? 

Verkkaisuus on ihan hyväksi, koska niitä sarjoja ja elokuvia kyllä riittää, joissa on juonenkäänteitä, tapahtumia, ihmisiä ja sivujuonia niin paljon, että katsojaa välillä hengästyttää. Näistä esimerkkeinä vaikka sarjat nimeltä Sorjonen, Breaking Bad ja Kuka tappoi Saran. Taitavat kaksi viimeksi mainittua olla Netflixissä. Kaikki ihan mielettömän hyviä, ei siinä mitään.

Verkkaisuudessa suomalaisista sarjoista K.:n tuotannolle pärjää ainakin sairaalasarja Syke, jossa kaikki tapahtuu niin alleviivatusti, ettei mikään jää epäselväksi. Melkein kuin Kauniit ja rohkeat, jossa kuulemma riittää yhden jakson katsominen viikossa pysyäkseen kärryillä. 

Kaurismäen Alma-koira palkittiin Cannesin elokuvajuhlilla viime keväänä. Alma-koira on jo kolmas K.:n koira, joka on palkittu Cannesissa K.:n elokuvissa koirien omalla Palm Dog -palkinnolla, jota on jaettu jo vuodesta 2001 lähtien. 

Kuvat: Finnkino

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman kirjoittajan lupaa on kielletty.

Ei kaupallista yhteistyötä. 


6 kommenttia:

 1. Minulla on ollut mielessä että menisin katsomaan " Lapua" elokuvaa,
  muistan sen ajan kun patruunatehdas räjähti, elokuva kun perustuu tositapahtumiin, elokuvassa ehkä ei käsitellä mitä siitä seurasi sen jälkeen, eikä monikaan sitä tiedä, nimittäin siitä alkoi herätys pohjanmaalla, minkä seurauksesta ihmisiä tuli paljon uskoon, heidän kertomuksia olen lukenut jostain lehdestä, itse olen nähnyt kolme herätystä Suomessa, joissa ihmisiä tulee uskoon, uskosta osattomat eivät näe mitä tässä maassa tapahtuu, koska he ei tiedä mikä on Jumalan antama herätys.

  VastaaPoista
 2. Tämä elokuvan kävin minäkin toissapäivänä katsomassa ja tykkäsin niin paljon etten aikoihin ole mistään filmistä niin paljon tykännyt. Ajattelin ihan samoja asioita kuin sinä, kuten sitä että toivottavasti eivät muunmaalaiset luule että meillä eletään vielä tuollaisissa ympäristöissä kuin filmissä. Kaurismäelle on kyllä ominaista tuo rumien, karujen ympäristöjen käyttäminen ja nimenomaan eleetön kirjakielellä puhuminen.
  Täällä oli elokuvateatteri täynnä viimeistä paikkaa myöden ja suuret aplodit sai elokuva loputtuaan. Ja hauska sattuma oli se, kun lopussa miesnäyttelijä, ihana Jussi Vatanen, kysyi koiran nimeä ja vastaus oli "Chaplin". Sattumalta tuon elokuvakerhon nimi joka näytöksen täällä järjesti on myöskin Chaplin!

  VastaaPoista
 3. Meidänkin pitäisi kyseinen leffa käydä katsomassa, useat kotimaiset ollaankin käyty katsomassa. Viime viikolla oli vuorossa Lapua leffa, oli ihan katsottava elokuva.
  Mukavaa syksyistä viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. Pitäisi päästä katsomaan tämä elokuva. Olen nähnyt kaikki Aki Kaurismäen elokuvat ja tykkään aina vain. Se oli hassua, että Hesarin jutussa Kaurismäen haastattelusta painotettiin: " Olen pilannut elämäni juomalla." Tai jotakin tällaista. Eikä se sitten itse jutussa ollut lainkaan olennaista. Kaurismäen elokuvat ovat kerta kerralta positiivisempia. Alun angsti on pois.

  VastaaPoista
 5. Huomenna on elokuvan ensi-ilta Jesus Revolution, elokuva on Draama ja se kertoo 1969 hippiliikkeestä, itse muistan hipit tuona vuonna joten kuten,
  aion mennä sen katsomaan Turkuun, katsokaa traileri, mm. Amerikoissa elokuva vetää katsomot täyteen, saa nähdä miten suomessa.? Sitä vain en ymmärrä miksi elokuva on kielletty alle 18v. se kai selviää elokuvasta, mutta mitään huumeita siinä ei ole, ei väkivaltaa, ei seksiä, ei kiroilla,
  joten ehkä se on hengellisyys siinä jota ihmiset pelkäävät, joku näyttelee Jeesusta, niin joko Jeesuksesta tykätään, tai pelätään, Jumala on helppo sanoa, mutta entä Jeesus.

  VastaaPoista
 6. Kävin siis katsomassa "Jesus revolution" elokuvan, ja olihan se hauska ja koskettava, ja sali oli ihan täyteen myyty, ehkä pari kohtaa olisin jättänyt pois, silloin v.69 kalifornian hipit oli käyttäneet huumeita.Elokuvassa huumeet ei olleet se pääasia, vaan herätys, jonka seurauksena hippejä tuli uskoon.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!