lauantai 7. toukokuuta 2022

Kaikesta voi selvitä



Kuuntelimme Ukon kanssa radiosta ohjelmaa, jossa äänessä oli äänen perusteella Maaret Kallio. Tovin kuunneltuamme selvisi, että ohjelmassa oli mukana myös Maaretin veli Jarno ja sitten vielä Mika-niminen mies. Maaret Kallio on psykoterapeutti, joka on tullut tutuksi monista tv-ohjelmista ja kirjoittamistaan kirjoista. Miespuolisten tittelit eivät tulleet ilmi eikä ollut tarvettakaan. Mietittiin Ukon kanssa, että loppujen lopuksi ei ole niin väliä kuka puhuu, vaan mistä puhuu ja miten.

Tämä kolmikko puhui asiaa. Keskustelussa oli puheenaiheena mukana myös Ukraina ja yleisesti sodan aiheuttamat tuhot ja kärsimykset ja miten ihminen ylipäätään selviää kaikkein hirveimmistäkin kokemuksista.

Ihminen on kautta historian selvinnyt. Muuten emme olisi enää lajina olemassa. Yksilö on selvinnyt omista traumoistaan ja yhteiskunnat sodista, luonnonkatastrofeista, kulkutaudeista. Vaikka suurimman kärsimyksen hetkellä voi tuntua, että tästä en selviä, useimmiten toivo ja toiveikkuus vievät ihmistä eteenpäin. 

Toivo ja epätoivo eivät ole ihmisen tunteita, vaan ikäänkuin meihin sisäänrakennettuja mekanismeja. Se, kuinka jaksamme niiden varassa tai niistä riippumatta elää, vaihtelee ihmisen elämän aikana ja toiveikkuus ja toivottomuus kuuluvat poikkeuksetta jokaisen ihmisen elämänvaiheisiin.

Ihminen pystyy varautumaan pahimpaan. Ihminen pystyy myös suunnittelemaan vaihtoehtoisia toimintatapoja vaaratilanteen varalle. Kun ihminen tietää asioiden todellisen tilan, hän pystyy valmistautumaan. Ja jos pahin mahdollinen osuu kohdalle, ihminen voi tarttua valmiina oleviin oljenkorsiin.

Epätietoisuus laajentaa pelkoja. Kun ei tiedä, ihminen käy uhkaa läpi pahimman mahdollisen kautta. Kun sitten totuuden myötä uhka asettuu mittasuhteisiin, on asian kohtaaminen hieman helpompaa. Tämän olen omakohtaisesti tämän kevään aikana kokenut. Kun en tiennyt mikä minua oikein vaivasi, ajattelin, että se on pahinta mahdollista, kuten aivokasvain. Pelkäsin kuolevani. Kun sain diagnoosin, olo helpottui huomattavasti ja pystyin rakentamaan tiedon ja toivon varaan suunnitelmia paremman tulevaisuuden varalle.

Monesti ihminen vaikeuksien keskellä sanoo, ettei kestä yhtään enempää. Ja sitten tulee uusi isku ja ihminen kestää vielä senkin. Jostain tulee voimia, jossain häämöttää pieni toivon kipinä. 

Aina välillä käy kuitenkin niin, että joku meistä ei todellakaan kestä enää yhtään enempää ja murtuu, tekee omat lopulliset ratkaisunsa. Silloin elämä on saattanut näyttäytyä täydellisen toivottomalta, mustaakin mustemmalta, pelkältä pimeydeltä. Olisiko tilanne voinut muuttua, jos olisi kestänyt vielä pienen matkan?

Ihminen voi selvitä sellaisista tilanteista, joista etukäteen ajateltuna voisi ajatella, että kukaan ei voi niistä ikinä selvitä. Silloin ihminen on kulkenut vaikeimman osan matkaa eteenpäin vievän toivon varassa. Jonain päivänä kaikkein pahin on jäänyt taakse.


Kuuntelin jokin aika sitten Maaret Kallion kirjan toivosta, josta kirjoitin postauksenkin. Voit lukea postauksen tästä: Voimana toivo. Maaret lukee kirjan itse ja kirja löytyy ainakin BookBeatin valikoimista. 


Kuva: Pixabay

Kuvan ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

9 kommenttia:

  1. Toivo on vähän kuin pseudolääke - vaikka tietää ettei siinä napissa ole kuin sokeria niin silti...ja jos ei tiedä mutta luule saavansa aitoa asiaa, niin silloin se vasta toimiikin, lume-vaikutus. Toivo on itserakennettu tunnetila jonka avulla vallitsevan todellisuuden tunteet työnnetään syrjään . pois häiritsemästä, ja kun keskittyy ja keskittää niin onhan meistä moneksi, joistakin joka toivontuojaksi, valonkantajaksi!
    Muksaa pohdintaa, kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erikoiset Asiantuntijat7. toukokuuta 2022 klo 20.06

      Kiitos kommentistasi!
      Mielenkiintoinen vertaus! Ihmisellä on kyllä uskomattomia voimavaroja, joita voi vielä petrata myös lumevaikutuksilla. Ei haittaa mitään, vaikka lääke olisi pelkkää sokeria - pääasia, että se toimii.
      Joskus voi elämässä olla niin kurja tilanne, että kaikki toivokin tuntuu olevan kateissa. Silloin on tärkeää, että joku kulkee rinnalla ja luo uskoa tulevaan - valonkantaja, toivontuoja. Vähän niinkuin oma maanpäällinen.suojelusenkeli.

      Poista
  2. Ihmiset jotka on vielä Ukrainassa, joutuvat taistelemaan elämän ja kuoleman välillä, jostain he saavat voimavaroja selvitä äärimmäisistä oloista, yks selviämismuoto on rukous, siitä on paljon todisteita,
    jos ajatellaan hitlerin aikaa, oli ihme että sieltä keskitysleireistä joku selvisi, mutta elämä sen jälkeen ei ollut enää samanlaista.
    Olen lukenut useita kirjoja ihmisten selviytymistarinoita, niin että oma lapsuuteni selviytymis tarina ei olisi edes mainitsemisen arvoinen,
    mutta lapsi kestää paremmin kuin aikuinen, vaikka jättää syvätkin haavat sieluun.
    tyttäreni pojan isä lähtee pian Libanoniin rauhanturvaajiin, aikanaan häneltä saa kuulla selviytymistarinan, ei mikään erik.turvallinen besti.
    Avustus työntekijät uhraavat oman henkensä auttaakseen pakolaisia pois sodan keskeltä, tai tuoden heille ruokaa ynm..
    ajattelevatko että selviänkö itse tästä hengissä.

    Alfa TV näytti tänään niin järkyttävää kuvaa Ukrainasta toimittajan johdolla, kun hän kulki selostaen kävellen ja välillä autolla paikasta toiseen pommituksen jäljiltä autioituneita pikkukaupunkeja, joita kuvattiin, mitään muissa maikkarin TV.ssä ja 1TV.n uutisissa ei kerrota eikä näytetä mitään tuollaista.
    minua oksetti, teki mieli huutaa, sisimmässäni huusinkin,
    en pysty kertomaan, venäläiset ei ole ihmisiä, he ovat sieluttomia teurastajia, itse pimeyden vihollisen saatanan kätyreitä, saatana nauraa heissä, ja antaa heille sen nautinnon että saa riistää hengen ihmiseltä mitä hirveimmillä tavalla, heissä on riivaajia, heidän omatunto on poltinraudalla merkitty,
    "heidän suunsa on täynnä kirousta ja katkeruutta, heidän jalkansa on nopeat vuodattamaan verta, hävitys ja kurjuus on heidän tiellänsä, ja rauhan tietä he eivät tunne"
    Raamattu sanoo :
    ("Sillä meillä ei ole taistelu verta ja lihaa vastaan, vaan hallituksia vastaan, valtoja vastaan, tässä pimeydessä hallitsevia maailmanvaltiaita vastaan, pahuuden henkiolentoja vastaan taivaan avaruuksissa." (ef.6)
    Paholainen riehuu tässä maailmassa, koska se tietää että sillä on aikaa vähän, ja että sen loppu on iankaikkinen kadotus helvetti.

    Ai Äitienpäivä on tänään, joka kerta kun kuulen Jari Huhtasalon laulamana "äideistä parhaimman sain" se koskettaa niin.
    Kynttilä Äidin haudalle.

    VastaaPoista
  3. Tavalla joo ja tavalla ei. Ihminen voi jäädä henkiin, mutta selviäkö hän oikeasti omsita traumoista on eri asia. Olen nähnyt aina liian monta tapausta, joissa ihminen ei koskaan selviää sodasta tai muusta traumaatisesta kokemuksesta. Meillä kaikilla on erilaiset selviytymistaidot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Se on juuri näin - voi selvitä niin, että pysyy hengissä, mutta henkinen selviäminen on toinen juttu. Ja toisilla meistä on enemmän voimavaroja käytettävissään kuin toisilla.

      Poista
  4. Kiitos kommentista blogissani,!
    lisäsin sinne vielä vuodelta 1974 kuvan serkku pojistani jossa itse olen myös nyk mieheni kaa, yksi pojista on Jarkko, josta olen kertonutkin joskus,
    se oli viimeinen kerta kun hänet näin, siitä muutaman viikon päästä Jarkko menehtyi 12 v.poikien toimesta.
    Tuli vain mieleen nyt taas, kun IS-sivuilla oli 12v.pojasta joka halusi tappaa pikku siskonsa, sitä tänään yksi ihminen sanoi että: kauheaa mikä aika tämä oikein on !, mutta n.50v.sitten serkkuni tapausta ei kukaan tiedä.
    Jarkon vanhempien selviytyminen oli vaikeaa, tuli alkoholin käyttö,ero, masennus ja katkeruus, olihan Jarkko ainut lapsi, apua ei haluttu hakea, vanhemmat ei enää ole elossa.

    Miten oman lapsen kuolemasta voi selvitä, en halua koskaan kokea sitä tilannetta, niinkuin siskoni joka menetti 5kk. ikäisen tyttären 30v.sitten.ei hän pystynyt 20 vuoteen käymään tyttären haudallakaan,
    niitä tarinoita en montaakaan ole lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Oman lapsen kuolemasta ei varmasti voi täysin eheytyä koskaan, mutta jotenkin siitä voi varmasti selvitä. Vaikka koko elämä on erilaista oman elämän loppuun saakka!

      Poista
  5. Niin tuo keltapaitainen poika on Jarkko 9v. jäi se mainitsematta.

    Vaikka siitä on jo liki 50 vuotta, on se kuin eilinen päivä muistissani, muistan kun tätini joka nyt on 90v.sanoi minulle silloin v.74 heinäkuisena päivänä että: "Jarkko on kadonnut", hän oli 3 päivää kadoksissa, kunnes pojat tunnustivat tekonsa.
    Jarkon isä oli katkera loppuun asti, Jarkon äidillä mielenterveys ongelmat.
    poikien mielessä se teko kulkee varmasti mielessä, jos vielä itsekkään ovat elossa.Ihmettelen että ei media ole sitä kaivanut julkisuuteen, kun välillä on noita hyvinkin vanhoja juttuja,
    ainoastaan SEURA lehdessä oli 2 kertaa, jossa toisessa oli 10 v. taukoa.
    Juttua ei ilmeisesti tehdä jos ei anneta lupaa, serkku pojat ei varmaan haluaisikaan.Jarkon hauta on Iisalmessa, jossa myös hänen äitinsäkkin on, isän hauta on hesan malmilla.
    No aina vain tulee mieleen ja kirjoitettua.

    VastaaPoista
  6. Tämä tapahtuma on sellainen, että ihan varmasti se nousee mieleesi joka kerta, kun jotain vastaavaa tapahtuu maailmalla. Niin hirveän julmuus osui Jarkon kohdalle! 💔

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!