maanantai 3. tammikuuta 2022

Hyviä ja vielä parempia ihmisiä liikkeellä




Maailma on mennyt monin tavoin sekaisin, kun asioita kärjistetään ja halutaan nähdä ne vain omista näkökulmista. Niin minäkin kai haluaisin ja näkisin maailman mielelläni oman maalaisjärkeni opastamana. Mutta se ei taida olla mahdollista. Voin joskus lipsauttaa n-sanan pahaa tarkoittamatta. Olenhan tehnyt niin yli puolet elämästäni. Olen oppinut biologian tunnilla, että maailmaan synnytään pääsääntöisesti tyttönä tai poikana ja se tuntuu minulle edelleen kaikkein normaalimmalta. Ei kai saisi ajatella näin. En arvota ihmisiä sukupuolen, iän tai ihonvärin mukaan, mutta pitäisi silti nousta barrikadeille monenkin asian puolesta. Suomessa otetaan kaikki aina niin hirveän tosissaan - mennään siihen viimeiseen ääripäähän asti eikä enää muisteta mistä homma edes lähti liikkeelle. Huudetaan huutamisen ilosta ja ollaan samaa tai eri mieltä ihan vaan siksi...

Tällä hetkellä pinnalla on poliittinen woke-kulttuuri ja siihen usein liitetyt muut kulttuurit, kuten cancel tai tavat toimia joko call out tai call in -tyyliin. Woke-kulttuurin perimmäinen ajatus on, että yhteiskunnassa syrjintää ja epäoikeudenmukaisuutta kokevat ihmiset tai ihmisryhmät tiedostaisivat ne yhteiskunnan rakenteet, jotka edesauttavat tai synnyttävät nämä kokemukset. Esimerkiksi vierasperäinen nimi tai etninen ulkonäkö voivat vaikuttaa työnsaantiin. Tottahan tämä on ja niin väärin!

Asioita nostetaan nykyisin esille tietty kärki edellä, kuten tapahtui esimerkiksi ns. kulttuurisen omimisen kanssa, jonka tiimoilta mentiin jossain määrin Suomessa yli ja pyydettiin taas anteeksi kampauksia ja vanhoja sketsejä. Mietinkin, että unohtuuko se oikea asia ja sen tärkeys kaiken vouhottamisen alle, kun aletaan nähdä ihan tavallisenakin pidettävät asiat jotenkin väärinä ja loukkaavina. Kuka sen edes sanoo mikä on tavallista ja hyväksyttävää tai epä-asiallista ja loukkaavaa kenenkin näkökulmasta.

Voiko ja pitääkö aina olla vastuussa toisen loukkaantumisesta. Vai voisiko loukkaantuja itse tehdä asialle eli mielensä pahoittumiselle jotain. Sepä se ja niinpä niin.

Nämä ovat osin hyvin vakavia asioita. Esimerkkinä intersektionaalisuus eli henkilön lähtökohtien (esimerkiksi sukupuoli, etninen alkuperä, vammaisuus) vaikutus asemaan ja mahdollisuuksiin elämässä ja syrjintäkokemuksiin. Entäpä mansplaining, vallankäytön väline, eli naisen asiantuntemuksen aliarvioiminen niin, että mies tulee omasta mielestään täysin oikeutettuna paikalle esittämään mitä nainen tarkoittaa. Tai rodullistaminen, jossa valtaväestö olettaa esimerkiksi kaikkien romanien omaavan tiettyjä stereotypisiä ominaisuuksia, joita ei valtaväestöltä löydy.

Ihmiset triggeröityvät (provosoituvat), toiseuttavat (me vs. muut) ja canceloivat (suljetaan joku ulkopuolelle, boikotoidaan). Tässäkin kohtaa mietin, pitääkö eriyttää itsensä ja muut tietyn nimiseksi tai tiettyyn ryhmään kuuluviksi ja joku muu taas mukaan kuulumattomaksi. Loppujen lopuksi ihmisiähän tässä ollaan kaikki - ihan samaa Homo sapiens -sukua joka iikka. Tiedän, ettei se ole näin yksinkertaista - kunpa olisikin -  mutta miksi sen pitäisi olla niin kovin monimutkaistakaan. Samalla tuntuu, että sanan- ja mielipiteenvapaus ovat yhtä katoavaisia kuin kansaperinteetkin.




Yksi korona-ajan(kin) ilmiöistä on nostaa itsensä muita paremmaksi, ilmaista olevansa hyvä ihminen. Puhutaan hyvesignaloinnista, kun esiinnytään esimerkiksi sosiaalisessa mediassa maski naamalla tai kuvataan koronarokotuskortti ja esitellään se kuvin, sanoin ja rokotuspäivämäärin kanssaihmisille. Hyvesignalointia pidetään hyvin päälleliimattuna, jopa ulkokultaisena, usein hetkellisen toiminnan esittelynä. Ihminen hakee tällä toiminnalla myös hyväksyntää ja kiitosta toimittuaan (joskus näennäisesti) kuten kuuluukin. Termiä käytetäänkin useimmiten vähättelevässä merkityksessä.

En ole itse kiihkoilija minkään asian suhteen. Yritän olla tuomitsematta eri lailla toimivia, jotten tulisi itsekään tuomituksi. Pyrin toimimaan oikein - mutta jonkun mielestä se minun oikea voi olla myös väärin. Sekin pitää muistaa. Mutta on ihan oikeasti hyvä olla hereillä. Ei niin, että tiedostaisi vain epäkohtia, vaan yrittää ottaa huomioon miten voisi toimia keskimäärin kaikkien parhaaksi.

Ja meidän tulee muistaa, että tälläkin hetkellä maailmassa soditaan, nähdään nälkää, ollaan vailla puhdasta vettä, kunnollista terveydenhuoltoa, koulutusta. Näissä maissa tuskin järjestetään yhtä ainutta kulkuetta juuri minkään asian vuoksi, vaikka aihetta olisi.


Lähde: Woke-sanat suomeksi sanottuna -artikkeli Apu-lehden numerossa 55 (30.12.2021), kirjoittanut Sanna Leskinen

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

2 kommenttia:

  1. Yritän kertoa mielipiteeni, en missään tapauksessa halua tuomita ketään, jos se on tuntunut siltä kommenteissani, niin olen ajattelemattomasti kirjoittanut.OK. Romanit, minulla on ollut aina ystäviä romani kansasta,ihan nuoruudesta asti, nytkin on, sain uuden romani nais ystävän täältä, kun aikaisempi ystävä kuoli alssiin 2v.sisällä.Tiedän heidän kulttuurista, minulla on ollut romaniasu päällä kerran, se oli yx juhla johon sai pukeutua rooli asuun, niin sain ystävältä lainaksi puvun, voin sanoa että menin täydestä romanista, koska itsekkin olen enempi tumma, ehkä hän vaistosi ettei elä enää kauan, kun halusi myydä asun mulle, rakastan heidän musiikkia ja laulua, jos voisi valita taivaspaikan, niin olisin heidän osastolla kuunnellen tarinoita ja musiikkia, nyk.heidän asema on paljon parempi mitä se on ollut, jopa oman liputuspäivänkin vasta nyt on saaneet.

    Koronasta on tehty jonkinlainen pelottelun ase ihmisyyttä vastaan, loukataan ihmisen omaatuntoa, liikkumista, työpaikan menetystä pakko keinoin, ihmiset on konkurssien partaalla, jopa ajatteluammekin määrätään, niin sananvapaus, ihan kuin itse ei osattaisi ajatella mitään, luokitellaan ihmiset eriarvoiseen asemaan, minut saa ainakin kiukun partaalle, ei kukaan ole vieläkään sanonut sitä että miksi pitää ilmoitella niitä lukuja ja kuolemia ja jauhaa ja jauhaa ? ja vielä kerrotaan miten ulkomailla on tilanne, jos haluan katsoa uutiset, ekana näkyy neula ja "tänään on raportoitu" läti läti, ketä kiinnostaa, on asioita jotka ei ole edes totta, puhumattakaan kristillisistä arvoista joita painetaan alas tässä vapaassa suomen maassamme, Raamattukin kieltää tällaisen menettelyn,
    joo kyllä se sieltä löytyy. Hyvää alkanutta uutta-vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä kommentistasi ja monista aikaisemmista! Meidän blogissa on pelisääntönä se, että kaikki asialliset kommentit julkaistaan. Kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä emmekä me pahastu erimielistä kommenteista.
      Kerronkin tässä erään oman kokemuksen romaneista. Etsimme aikanaan uutta kotia. Kiertelimme kymmeniä omakotitaloja. Usein asunnon olivat sotkuisia, jopa likaisia - vaikka oli kai tarkoitus saada kaupat syntymään. Eräs koti jäi tällöin hyvin mieleen - siellä oli niin siistiä ja puhdasta, että jäi oma kotikin toiseksi. Kävimme katsomassa taloa useampaan kertaan. Vasta myöhemmin sain kuulla, että siellä asui romaniperhe.
      Olen samaa mieltä romanien musiikista, se on upeaa! Myös heidän omien perinteiden ylläpitäminen ja perheenjäsenten keskinäinen kunnioittaminen ovat hienoja asioita - arvostan.

      Korona ei saisi muuttua lyömäaseeksi ihmisten välille. Pitäisi muistaa, että se on me ihmiset vs. korona. Olen itsekin aika väsynyt uutisointiin, mutta toisaalta - kai meidän kuitenkin pitää tietää missä mennään!
      Hyvää alkanutta vuotta myös sinulle! 😊

      Poista

Kiitos kommentistasi!