keskiviikko 9. kesäkuuta 2021

Levoton mieli



Kun olin nuori aikuinen 1980-luvulla, listahittien kärkeen hyppäsi Dingo kappalellaan Autiotalo. Sen jälkeen heiltä ilmestyi hitti jos toinenkin. Yksi lempikappaleistani oli nimeltään Lakatut varpaankynnet ja eräs toinen Levoton tuhkimo. En kuitenkaan erityisemmin pitänyt Dingosta enkä keulahahmostaan Neumannista, mutta lyriikat olivat osin hienoja. Koin nuorena levottomuutta, kun etsin itseäni ja paikkaani ja varmasti rakkauttakin. Levottomuus oli osin sisäistä kuohuntaa, mutta myös poltetta toisten seuraan ja halua tulla heidän kaltaisikseen. Tunne, että täytyi tavoitella jotakin, kun sisällä tuntui olevan tyhjää ja paikka täytettäväksi. Omat kipuilut tuli aikanaan selätettyä. Elämän ja sydämen syke asettui. Halu vaeltaa, etsiä ja kokeilla talttui ja levoton mieli tasaantui levollisemmaksi.

Nuoruuteeni kuului levottomuus, joka oli myös aikaansaava ja eteenpäin vievä voima. Sisäinen palo hakea ja kokea, oppia elämästä. Mika Waltari sanaili osuvasti aiheesta Nuoruus-runossaan, josta tässä alla ensimmäisiä rivejä. Kiihkeästi elävän nuoren elämän jano ja nälkä - loputon levottomuus, paikallaan pysymisen ja liikkellä olon ristiriidan repivä tuska.

"Minä olin niin nuori ja kiihkeä
Miten saattaa kaivatakaan
Se nuoruus jolla on nälkä
Ja turmellus suonissaan
Ja punaiset lyhdyt loisti
Ja viulut ja saksofonit soi
Bulevardien liekkimerta
Kadun asfalttipinta joi"

Nuoruus on takana ja keski-ikäkin ylitetty. Levottomuus valtaa mielen nykyisinkin. Iltaisin, kun olisi aika käydä levolle. Rauhattomana pamppaileva sydän ottaa tilansa illan hiljaisuudessa. Ajatukset alkavat poukkoilla ja kutoa verkkojaan ristiin rastiin, kunnes ne ovat umpisolmussa. Mieli tempoilee suuntaan jos toiseenkin eikä mihinkään voi keskittyä. Silmät tuijottavat luettavaksi aiotun kirjan samaa sivua. Rivi ei vaihdu, sanat eivät sukella ymmärrykseen. Mielessä kuohuu kuin vesi putouksessa ajatuspisaroiden syöksyessä kohti syvyyksiä.

Yritän hengittää syvään. Pidätän hengitystä hetken aikaa ja lasken ilmaa hitaasti ulos suun kautta. Yritän keskittää ajatuksiani Punaisen Tuvan pihapiiriin ja piirtää mieleeni alkukesän keltaisina loistavat kukkapenkit. Mieli palaa sykkyräisiin ja sykkiviin, epämääräisesti risteileviin ja poukkoileviin irtonaisiin sanoihin ja ajatusten tulvaan.

Sanon ääneen: "Rauhoitu - ei ole mitään hätää." Sydän tuntuu silti sykkivän hurjasti. Levoton sydän ja mieli levottomassa kehossa. Liikaa kaikkea kaiken aikaa. Informaation tulva tulee vastaan joka puolelta, kun vain avaankin kanavan ulkomaailmaan. Mutta ei yksinkään voi jäädä ja laittaa itseään umpioon.

Mistä se ahdistava levottomuus oikein tulee, vaikka kaikki asiat on oikeastaan ihan hyvin?


Kuva: Pixabay

Kuvan ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

8 kommenttia:

  1. Tuli taas teiltä mielenkiintoinen postaus, se herätti minulla muistoja, etenkin tuo laulu Autiotalo, oli eka seurustelun alku söpön pojan kanssa, matkustin lättähattu junalla 80 km. hänen kotiin, oltiin jotain 15-16 vuotiaita, eihän me voitu jäädä pojan pieneen kotiin yöksi, niinpä poika tiesi että lähellä on yksi Autiotalo, niin poika kantoi minua reppuselässä pitkän heinikon yli sinne Autioontaloon, loppu onkin sitten historiaa, toinen laulu sopisi perään " eron hetki on kaunis"...mutta aina kun tuon Autiotalon laulun kuulen, se meidän juttu tulee mieleen, silloinen poika asuu Hyvinkäällä, ja joskus siskonsa kautta terveisiä olen lähettänyt,
    no hänkin lähentelee jo 68 vuotta.
    Autiotalo laulu ei vielä oltu keksitty silloin v.-68

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi joi mikä nuoruuteen liittyvä muisto. Ensi-ihastuminen, ja kuinka ritarillinen oli poika, kun vei sinua reppuselässä! Nuo muistot eivät varmaan koskaan häviä!

      Poista
  2. Toivottavasti mielesi tyyntyy kauniiden kesäiltojen myötä. Olemme kaikki varmaan levottomia tuhkimoja jossain vaiheessa elämän taipaleella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä minäkin toivon!
      Ihan varmasti jokaisella on elämässään jossakin kohtaa menossa Levoton tuhkimo -vaihe ja lasikenkä hukassa 😊

      Poista
  3. Kiitos postauksestasi. Tuli niin elävästi mieleen oma nuoruuteni, punkkarin kiihkeys, levottomuus ja kaukokaipuu. Lähdimme silloin ystävän kanssa monesti Interrailille. Ehkä sinun levottomuus kuuluu tähän alkukesän luonnon levottomaan, heräilevään voimaan. Käytän ihan samoja hengitys- ja mielikuvaharjoituksia kuin sinä, jos en saa muuten unta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuoruus! Mitä ihania muistoja!
      Juuri se kiihkeys ja levottomuus, kaipuu jonnekin...
      Niin, kevät on täynnä muutosta...valo ja vihreys lisääntyy, vauhti on niin kova, ettei perässä pysy. Jotain sellaista se voi olla, niinkuin kirjoitit, mikä aiheuttaa tämän levottomuuden ja osin myös unettomuuden!

      Poista
  4. Mieli on mielenkiintoinen! Olen touhottanut töissä ihan hirveästi! Pitää saada hommat tehtyä, että voi hyvällä mielin jäädä lomalle! Siis niin väsynyt työpäivän jälkeen, että ei ole jaksanut edes nauttia kauniista säästä! Huomenna on muutos! Rauhoittumista ja menen terassille tekemään hommia (kirjoittamaan läppärillä) rauhallisesti ja seesteisesti! On vielä 2 1/2 vkoa lomaan, ehdin tehdä kaiken ilman savua korvista! Nyt on kesä!! Joskus iltaisin/yöllä alan kelaamaan asioita, joille ei aina edes voi mitään! Ne on joko vaan kestettävä tai tehtävä jotain. Ei kaikkeen voi vaikuttaa, sekin on vaan hyväksyttävä! Seuraavana päivänä ihmettelen ajatuksiani, miten sainkin kaiken niin sekaisin ja solmuun?!? Väsyneenä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi.
      Kuulostaa niin tutulta. Tuollaista se elämä juuri nyt on monella. Työ vie niin paljon voimia, että ei jaksa eikä ehdi mitään muuta kunnolla.
      Keväisin aina suren jo etukäteen, että heleä vihreys ja linnun laulu kestävät niin vähän aikaa. Joka kevät myös päätän, että tänä vuonna keskityn kevääseen. Se ei vain tunnu onnustuvan.
      Hyvä, että lomasi on jo lähellä - pääset rauhoittumaan! ☀️🏵💛 Hyvää lomaa, kun sen aika koittaa!

      Poista

Kiitos kommentistasi!