keskiviikko 16. joulukuuta 2020

Vihainen nainen


Vihainen nainen - Hyvä ja paha aggressio, Kirjapaja 2018. Kirjoittajat Heli Pruuki ja Terhi Ketola-Huttunen.

Pruuki on pariterapeutti, perhepsykoterapeutti ja teologian tohtori. Ketola-Huttunen on psykoterapeutti ja teologian maisteri. 

Tekijöiden taustoista huolimatta teologinen näkökulma jää tässä kirjassa ohueksi, eikä sitä jää oikeastaan kaipaamaankaan. Naisen aggressiota käsitellään psykologisesta ja terapeuttisesta näkökulmasta. Kirjan takakannessa sanotaan: ”Aggressiolla on myös myönteinen puolensa. Sen voi oppia kanavoimaan voimaksi tehdä niitä asioita, jotka tuovat iloa elämään.”

Siihen kirjasta ei oikein löydy vastausta, että miten tuo edellä mainittu oikein tehdään. Siitä moni varmasti hyötyisi. Aggressiota on olemassa sekä hyvää että pahaa muotoa. Ensimmäisenä sanasta tulee mieleen se pahan aggression muoto, joka lienee näkyvämpää. Hyvä aggressio on se voima, joka ajaa meitä eteenpäin pyrkimyksissämme ja antaa voimaa ponnisteluihin. 

Löysin kirjasta niin monta kertaa itseni ja monta tuntemaani ihmistä sekä tuttuja tilanteita. Koin ahaa-elämyksiä. Tämmöinen on siis ihan tavallista ja jopa mahdollista, luonnollistakin. 

Meillä Suomessa niin kuin varmaan monessa paikassa muuallakin tyttölapset kasvatetaan olemaan kilttejä, sopeutuvaisia ja peittämään aggressionsa. Vihaista naista pidetään enemmän tai vähemmän sekopäänä. Miehelle vihaisuus ja aggressio sen sijaan ovat sallituja piirteitä ja tunteita. Nainen kääntää tilanteessa aggressionsa sisäänpäin, mikä johtaa masennukseen ja jopa itsetuhoisuuteen. 

Sotatraumaa kannetaan tässä maassa edelleen sukupolvesta toiseen. Tämä on varmaankin yksi suurimmista selityksistä sille, miksi me suomalaiset olemme niin erilaisia kuin meitä paljon hilpeämmät ruotsalaiset. Sodan aikana piti myös kotirintamalla olevien naisten pärjätä itse ja selviytyä kaikesta. Ei ollut ketään johon turvautua, ei saanut valittaa turhasta. Monen puoliso ei palannut sodasta. Ne jotka palasivat, olivat rikki henkisesti tai ruumiillisesti tai molempia. Negatiivisina pidettyjä tunteita ei saanut ilmaista ja kiltti piti olla, varsinkin tyttöjen. Hyväksyntä ja rakkaus on pitänyt ansaita omilla teoillaan ja suorituksillaan. Sotien aikainen ja jälkeinen puute ja pula-aika on myös varmasti jättänyt jälkensä kansakunnan psyykeeseen.

On pitänyt oppia suorittamaan ja pärjäämään, jotta tulisi hyväksytyksi ja rakastetuksi. Kielteisiä tunteita ei ole saanut ilmaista, eikä juuri muitakaan tunteita. Vanhemmat eivät ole osanneet auttaa tässä, koska eivät ole itsekään saaneet tilaisuutta tunnistaa ja näyttää omia tunteitaan. Suru, pelko, viha ja pettymys säilötään itsen sisään. Siitä on seurauksena sisäistä turvattomuutta ja alemmuuden tunnetta. Kasvava tunnekuorma näyttäytyy eri tavoin ja saattaa tulla hallitsemattomasti esiin myöhemmin. 

Työuupumus, masennus ja ahdistushäiriöt ovat yleisiä. Niitä kaikkia yhdistävät käsittelemättömät tunteet. Viha on kääntynyt itseen ja suru on jäänyt lukkoon ihmisen mieleen ja kehoon. Masennuksen laukaisee usein jokin tapahtuma, vaikka se on saattanut olla tulollaan jo pitkään. Kaikki tunteet tuntuvat myös kehossa. On tavallista, että ihmisen sisälle jäänyt suuttumus siirtyy kehossa esimerkiksi pääkivuksi.

Kielteinen aggressio on helpompi tunnistaa, mutta mikä on myönteinen aggressio? Myönteinen aggressio on se voima, jolla omat haaveet saa toteutettua. Aggressio on välttämätön ihmisen hyvinvoinnille. Se pitää ihmisen käynnissä. Oman elämänhistorian ymmärtäminen on avainasemassa myönteisen aggression toiminnassa. Jos sisällä on paljon suremattomia suruja tai alaspainettuja vihan tunteita, on oman myönteisen aggression voima heikompi eikä välttämättä ole kykyä sen käyttämiseen.

Myönteinen aggressio suojelee ihmistä. Sen avulla voi piirtää omat rajat ja oppia kieltäytymään. Monella naisella on suuri miellyttämisen tarve ja vaikeus sanoa ”ei”, tuottaa toiselle pettymys. Jokainen voi itse rajata sitä, mihin suostuu. Ei tarvitse vastentahtoisesti suostua muiden vaatimuksiin, vaan voi kohteliaasti kieltäytyä ilman erillisiä perusteluja.

Emotionaalinen kaltoinkohtelu ja emotionaalinen väkivalta ovat varmasti yleisempiä väkivallan muotoja perheissä kuin fyysinen väkivalta. Ne ovat silti yhtä pahoja, haavoittavia ja hyvin kauaskantoisia. Kaltoinkohtelu on esimerkiksi poissaolevuutta, torjumista, eristämistä ja epäjohdonmukaista vanhemmuutta. Väkivalta voi olla esimerkiksi häpäisemistä, halveksimista, vähättelyä. Tunnettuja seurauksia tästä ovat häpeäherkkyys ja rajoittunut itsetietoisuus. 

Naisille tyypillinen tapa suunnata haitallinen aggressio itsestä poispäin on epäsuora aggressio. Tällaista käytöstä harrastetaan jo hyvinkin nuorena. Tämä tarkoittaa selän takana puhumista, eristämistä, yhteisiin tapahtumiin kutsumatta jättämistä ja muuta sosiaalista manipuloimista. Epäsuoraa aggressiota on myös aggression kääntäminen itseen päin ja sen tiedostamatonta ilmaisua esimerkiksi erilaisilla ruumiin oireilla tai masennuksella. 

Aggression epäterveet muodot olisi opittava pysäyttämään aikuisuudessa. Tyypillinen tilanne työpaikalla kerrotaan kirjassa: aamulla työpaikalle tullessasi kaikki työtoverit tervehtivät, paitsi yksi, joka on syventyvinään johonkin omaan asiaansa, eikä ole sinua huomaavinaankaan. Samanlainen käytös jatkuu myöhemmin. Palaverissa hän ei kuuntele sinun puheenvuoroasi, vaan keskittyy puhelimeensa. Hän ei tavallaan tee mitään konkreettisesti väärää, mutta saa omalla käytöksellään voimaan sinut huonosti. Tällaista epätervettä aggressiota on vaikea kohdata, kun se kohdistuu itseen. Se tarttuu helposti koko työyhteisöön ja kohta koko työyhteisö on aggression eri muotojen kourissa. Tällaiseen tilanteeseen kirjassa annetaan hyviä ohjeita ja pohtimisen aiheita.

Tämä kirja kuuluu niihin, jonka tulen lainaamaan ja lukemaan uudestaan. Siitä varmasti löytää ja oppii toisella lukemisella lisää. Nytkin ymmärrän taas jo vähän paremmin ennen kaikkea itseäni ja muita sekä jopa myös erästä jo edesmennyttä ihmistä, jonka sielunmaisemaan en hänen elinaikanaan oikein koskaan päässyt kartalle.

Edellä kerrotun lisäksi kirjassa kerrotaan aggressiosta ja seksuaalisuudesta, naisen aggressiosta parisuhteessa, naisista jotka vihaavat naisia sekä tytön naiseksi kasvamisesta. Kirjan lopussa on lisäksi kolme oikeaa tarinaa henkilöiden omista aggressioista sekä pohtimisen aiheita lukijalle. 

Kirjan lopussa on muutama sivu maaretkalliomaista jargonia, jota ei enempää jaksaisi lukeakaan. Vähän niin kuin psykologinen jännäri vaihtuisi yhtäkkiä Kalevalaan. Pidän enemmän asiatekstistä. Siitä tuo miinus kouluarvosanassa.



Kouluarvosanaksi kirjalle annan 10-.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat 

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. Linkkejä blogiin ja erillisiin postauksiin saa jakaa.






5 kommenttia:

  1. Varmasti hyvä kirja mutta minulla on sellainen käsitys hyvinkin monesta nuoresta naisesta että ne haluavat määrää kaiken. Minulla on kaksi poikaa ja niillä ei ole nykyään ollenkaan omia aivoja naiset määrää kaiken. Ihan jokapäiväisistä asioista. Milloin lähdetään kylään ja mihin, milloin lähdetään sieltä pois. Missä vietetään joulut, pääsiäiset, uudenvuodet, juhannuksen jne...Eniten minua ja miestä on harmittanut joulut. Ne vietetään aina naisen kotona (aaton) kuulemma kun he ovat aina viettäneet joulun juurikin kotonaan. Me olemme alkaneet sanomaan että niin on poikammekin viettäneet ja emme ole suostunut enää siihen että lapsenlapset viettää aina aaton muualla. Poikamme haluaisi toisin etenkin kun meidän jouluruokia he rakastavat. Ovat ihan erilaisia kuin perinteiset mitä he eivät ole koskaan oppineet syömään. Ovat kyllä luvanneet tulla mutta kun joulu lähestyy pojat soittaa vaikeina että tullaan vasta seuraavana päivänä. Me sanottiin että ei käy, nähdään sitten joulun jälkeen. En tiedä mikä nyt kävi kun tulivat viimevuonna ja nyt ollaan taas kahdestaan, tulevat sitten seuraavana päivänä syömään. Tämä ei ole vain meidän perheessä vaan monessa tuttavien perheessä missä on tyttöjä, siellä ne ovat. Harmittaa seurata vierestä kun kaikki määrätään huonekalut on aina vain toisen mielestä juurikin ne oikeat, pukeutua pitää niiden mieleen, tukka pitää olla määrätyllä tavalla jne.. Seuraa niin huomaat itsekkin.
    Nyt kysynkin olemmeko me naiset nykyään tällaisia.. KYLLÄ OLEMME.
    Mutta miksi 🤔 ❓
    Minkälajin aggressiivisuudesta on kysymys tai onko tämä peräti jonkinasteista narsismia, jos näin on se on pahasti ryöstäytynyt kohta ( kansantaudiksi) Onko sinulla kokemusta tässä asiassa, oletko huomannut saman. Jollet ole seuraappa vaan ja kauhistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Olen tosi pahoillani puolestasi. Ei tunnu oikein olevan tasa-arvoinen meininki poikien perheissä. Kyllä toisenkin osapuolen toiveita pitäisi kunnioittaa. Ehkä tässä on enemmänkin kyse jostakin itsekkyydestä ja ajattelemattomuudesta, ei niinkään aggressiosta = vihasta.
      Kun itse olimme nuoria, kärsimme ennemminkin siitä, että olisi pitänyt olla vanhempien toiveiden mukaan siellä ja täällä joulunpyhinä. Vähän hankalaa, kun toisen lapsuudenkoti oli yli 4 tunnin ajomatkan päässä. Aina oli huono omatunto ja tunne siitä, että pitäisi olla jossain muualla. Ja usein sitten istuttiin parhaat pyhänseudut autossa matkalla toisesta kodista toiseen ja taas omaan kotiin. Kunnes päätimme olla joulunpyhät omassa kodissamme. Se oli yksi parhaista päätöksistä ikinä, luoda omat perinteet jatkavat joulunviettoon omalle perheelle.Omien tyttärien ja vävyjen kanssa on tehty pelisäännöt niin selviksi, ettei kenenkään tarvitse kokea samaa kuin me aikanaan. Toivotaan, että pojat löytäisivät jostain vähän ”munaa”, jotta saisivat omankin äänensä kuuluviin ja toiveet huomioiduksi.

      Poista
    2. Juurikin näin olen samaa mieltä että tekisivät itselleen sen joulun omassa kodissaan ei tarvitse kulkea paikasta toiseen niin mekin teimme aikoinaan vietimme joulut kotona. Anoppila on viidensadan kilometrin päässä ja olemme olleet poikien kanssa siellä yhden joulun. Minun vanhemmat on eronneet ja olemme olleet yhden joulun kummankin luona aikoinaan. Mutta pääsääntöisesti kotona juurikin sen takia että hekin oppisivat saman ja loisivat omannäköisensä joulun. Nyt ei kuitenkaan tästä ollut ainoastaan kysymys minun kommentissa vaan laajemmasta hallinnasta ja ei ainoastaan meidän perheessä eikä joulusta. Se tuli nyt vaan esille ensimmäisenä kun nyt eletään taas näitä aikoja. Meidän tarvitsee olla pahoillaan monien perheiden ja yleensäkin miesten puolesta. No ovathan miehet alkaneet jo pyytämään yleisestikin apua ja se on hyvä se.

      Poista
  2. Kiitos esittelystä. Varmaankin hyvä kirja aggressiosta. Naiset kyllä taitavat epäsuoran aggression, esimerkiksi selän takana puhumisen, mitätöinnin tai pahimmillaan eristämisen. Hyvin huono juttu on tuo aggression sisään päin kääntäminen, joka on usein masennuksen syy. Miehille sallitaan kulttuurissamme suora aggressiivisuus...Voi kiesus, minä opiskelin psykologian opinnoissa paljon aggressiivisuudesta, mutta se kiinnostaa aina vain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Tästä kirjasta opin paljon. Sen viisaudet on jo otettu hyötykäyttöön tietyllä tavalla ja tietyssä tilanteessa. Mukavaa viikonloppua!

      Poista

Kiitos kommentistasi!