sunnuntai 27. joulukuuta 2020

Joulun vanha ja uusi

Uusi ei aina korvaa vanhaa, toisin kuin oli käydä vanhassa kotimaisessa Tauno Palon tähdittämässä elokuvassa Isän vanha ja uusi. Tuossa komediassa uusi ja nuori alkaa lopulta käydä hermoille ja kaipuu vanhaan ja vakaaseen houkuttaa aina vain enemmän. Siksi ajattelin, että kun jotain uutta tulee, saa vanhakin jäädä, sillä "vanhassa vara parempi".

Tauno Palo aprikoi elokuvassa kahden naisen välillä. Meillä kyse ei ole sen vakavammasta kuin jouluruuista. Joka tietysti on asiana herkkä ja haavoittuva. Se mitä on aina ollut, on oleva joulupöydässä ikuisesti. Aamen.

Hieman ovat jouluruuat nähneet vuosien varrella päivitystä ja laatikoista kaksi ovat sulautuneet yhteen jo ajat sitten, nimittäin lanttu ja porkkana.


Valion ohje 1990-luvulta.

Tänä vuonna kokeilussa oli imelletyn perunalaatikon sijaan, myöskin Valiolta, bataatti-porkkanalaatikko, joka tulee jäämään vakiotarjottavaksi. Se on nyt kokeiltu ja hyväksi havaittu ja vieläpä lanttu-porkkanalaatikon mainioksi pariksi todettu. Vanha ja uusi joululaatikko sulassa sovussa.

Linkki ohjeeseen:

Bataatti-porkkanalaatikko


Laatikot sopuisasti rinta rinnan uunissa.

Molemmat laatikot ovat helppotekoisia ja tuovat tupaan paistovaiheessa jouluisen tuoksun.



Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä Valion kanssa.

Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty

6 kommenttia:

  1. Meilläkin bataattilaatikko on tullut uudeksi suosikiksi laatikoissa. Ensi vuonna taidankin tehdä ainoastaan sitä sillä siitä tykkäävät lapsetkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Bataatti on muutenkin meidän ruokapöydässä aika uusi tuttavuus. Bataattilohkot uunissa ovat myös hyviä.
      Me pärjätään laatikkorintamalla joulun aika näiden kahden jutussa mainitun laatikon lisäksi valkosipuliperunoilla ja makaronilaatikolla. Molemmat sopii hyvin mukaan. Makaronilaatikko tuli mukaan kuvioihin, kun lapset ihan pieninä eivät tykänneet perinteisistä lootista. Nykyisinkin he aina haluavat, että sitä on tarjolla. Onhan se heille perinne 🥰

      Poista
  2. Mä tykkään laatikoista, mutta en ole totutellutkaan syömään imelää perunalaatikkoa, en vielä ole bataattilaatikkoa tehnyt, suosin enempi suomalaisia ruokia, en myöskään hyväksy itselleni sitä että maksalaatikko kuuluisi jouluruokaan, sitä kun voi syödä milloin vain, samoin kuin makaronilaatikkokin.
    Eilen tuli hyviä elokuvia tv.stä "poika ja ilves,ja "anneli ja onneli"laitoin vain laatikoita uuniin ja söin niitä rosollin kanssa,
    kinkkua en syö, on kevyempi olo, ei voi ulkoillakkaan kunnolla, kun vettä sataa lähes joka päivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Laatikot vaan paranee vanhetessaan. Minäkin söin vielä tänään (28.12.) joululaatikoita hyvällä ruokahalulla. Tuo meidän joulupöydän makaronilaatikko on lihaton eli semmoinen lisukeruoka, jota on meillä vain jouluna.
      Kinkkukin on kohta syöty, huomenna varmaan syödään viimeiset kinkkuvoileivät.
      Sitten täytyy siirtyä kevyempiin ruokiin.

      Poista
  3. Monet ovat tuota bataattilaatikkoa kehuneet! Tykkään uunissa paistetuista bataattisuikaleista (öljyä, suolaa ja ketjab manis-kastiketta), joten uskon tykkääväni myös siitä laatikosta. Pitää joskus kokeilla, vaikka ei oliskaan joulu. Jouluna minulle riittää porkkanalaatikko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Kyllä nuo laatikot sopii ruokapöytään muulloinkin kuin jouluna. Minäkin laitoin valmistamistani osan suoraan pakastimeen. Bataattilaatikko sopii minusta hyvin esimerkiksi karjalanpaistin kanssa.
      Nuo uunibataattilohkot on herkkua. Olen tehnyt öljyn ja suolan kanssa - mutta tuo mainitsemasi ketjab manis -kastike onkin ihan uutta minulle. Täytyykin testata!

      Poista

Kiitos kommentistasi!