keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Huhtikuun tähtitaivas



Maaliskuun lopulla Venus loistaa korkealla iltataivaalla.  Venus siirtyy Oinaasta 30.3. alkaen huhtikuuksi Härän tähdistöön. Muista planeetoista huhtikuussa voi Jupiterin nähdä aamuhämärissä hyvin matalalla kaakossa. Huhtikuun aikana Jupiter ja Saturnus lähestyvät toisiaan ja niiden välimatka kutistuu alle viiteen asteeseen. Yksi aste on noin kaksi Kuun läpimittaa eli Jupiterin ja Saturnuksen väliin mahtuisi alle 10 Kuuta, näennäisesti maasta katsottuna.

Puolikuu on 15.4. lähellä näitä kahta Aurinkokuntamme suurinta planeettaa, jolloin niiden sijaintia voi yrittää löytää aamunkoiton aikaan Kuun perusteella. Vaaleneva aamutaivas asettaa löytämiselle omat haasteensa.

Huhtikuussa Kuu on täysi 8.4. ja se sijaitsee silloin Neitsyen tähdistössä.

Härän tähdistö ja Venus löytyvät huhtikuussa läntiseltä taivaalta auringonlaskun jälkeen. Aurinko laskee 1.4. Helsingissä klo  20:05 ja 30.4. klo 21:17. Oulussa vastaavat laskuajat ovat klo 20:12 ja 21:47. Pohjois-Suomen lähestyvän yöttömän yön merkit ovat jo olemassa, kun pohjoisen päivän pituus on jo Etelä-Suomen päivää selvästi pitempi.


Härän (Taurus) tähdistö näkyy Suomessa parhaiten elo-maaliskuussa. Se sijaitsee tutun Orionin tähdistön vieressä ja Härän kirkkain tähti on Aldebaran. Härän tähdistöstä, sarvien välistä löytyvät Plejadit - kaunis tähtisikermä,  joka näkyy helposti paljain silmin. Plejadeja kutsutaan myös Seulasiksi ja kreikkalaisessa mytologiassa Seitsemäksi sisarukseksi, joita Orion jahtasi. Sisarukset pyysivät apua Zeukselta, joka muutti heidät kyyhkysiksi ja sijoitti lentämään taivaalle. Siellä Orion edelleen jatkaa ikuista takaa-ajoaan sisarusten vierellä. Plejadit on avonainen tähtijoukko,johon kuuluu yli tuhat tähteä. Paljain silmin erottuu tavallisesti kuusi tähteä, seitsemän vaivoin. Tavallisilla kiikareilla voi saada näkyviin kymmeniä tähtiä.

Plejadit eli Seulaset eli Seitsemän sisarusta

Härän tähdistöön liittyy monia tarinoita. Härkää on ollut palvonnan kohteena useissa kulttuurissa, kun sitä on pidetty pyhänä eläimenä. Itse Zeuskin on kreikkalaisen myytin mukaan muuntautunut häräksi hurmatakseen prinsessa Europen. Zeus onnistuikin suunnitelmassaan ja vei prinsessansa meren yli Kreetan saarelle. Myös ihmiskehoinen ja häränpäinen Minotaurus on liitetty Härän tähtikuvioon. Tämä hirviöolento asui labyrintissa Kreetalla, kunnes kreikkalainen sankari Theseus surmasi sen.

Ison karhun tähdistö (Ursa Major) ja siihen kuuluva Otavan tähtikuvio pysyttelevät koko huhtikuun ajan taivaanlaella auringonlaskun jälkeen. Silloin se on helppoakin helpompi löytää, kun katsoo vain suoraan kohtisuoraan ylöspäin.




Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat, Pixabay, Ursa.fi, Kuva: Seulaset / Nasa

Lähteet: Alison Davies Tähtitaivaan tarinoita, Ursa.fi

Tekstin ja kuvien luvaton kopioiminen on kielletty.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!