sunnuntai 19. helmikuuta 2023

Kipukoukusta


Hankin sitten lopulta sen kipukoukun, johon olen toisinaan törmännyt somessa. 


Toimistorotalla voi olla hartiat jumissa eikä siihen auta satunnaiset taukojumpat. Vaikka niitä ilman tilanne olisi vielä pahempi. Se on tuo trapeziuslihas, eli epäkäslihas, joka on kuulemma kaikilla jumissa. Niin minullakin. 

”Epäkäslihas vaikuttaa monien kaulan ja niskan lihasten lisäksi päänsärkyjen ja migreenien taustalla: Sen triggerpisteet heijastelevat tyypillisesti päähän silmän viereen ja leukapieleen, ja kipua tai jomotusta tuntuu yleensä myös korvan takana ja siitä suoraan alaspäin. Myös lapaluun sisäreunan kipu vihjaa epäkäslihaksen toimintahäiriöstä. Tämä lihas saattaa heijastaa kipua myös käsivarren ulkosyrjään sekä olkavarressa että kyynärvarressa. 

Nykyepäkäslihaksemme rasittuvat tyypillisesti kännykkää selaillessa: Epäkäslihas joutuu venymään, kun taivutamme pään ja käsivartemme eteen. Samalla myös lapaluut työntyvät eteenpäin, ja jumipaketti on valmis: Koko epäkäslihas on kauttaaltaan venyneessää tilassa ja pahimmillaan pysyttelemme tässä asennossa tunteja. Lihaksen venyminen väsyttää lihasta ja saa aikaan sen kuuluisan jumin tunteen.”

Lähde: vuorenpuna.com



Äidyin kutomaan ukrainalaisten avuksi sukkia ja pipoja ja olen siihen käyttänyt melkein kaiken liikenevän vapaa-ajan. Koska se on mukavaa tekemistä. Ja varsinkin kun samalla voi kuunnella äänikirjaa.

Aikamoinen pino äänikirjoja on tämän talven aikana tullutkin kuunneltua ja samalla neulomuksia on syntynyt muutama, joita kolmessa erässä olen lähettänyt Ukrainaan. 

Mutta tässä(kin) on kääntöpuolensa. Oli pakko alkaa käydä uudelleen monen vuoden jälkeen Rela-hierojalla lähellä olevassa kauppakeskuksessa. Koska migreeni on lisääntynyt ja hartiat ovat jatkuvasti jumissa. Rela-hierojilta voi ostaa 50€:lla Rela-kortin (digitaalisen), joka oikeuttaa 50% alennukseen kaikista hieronnoista. Opiskelijahieronnat ovat sitten erikseen. Samassa paikassa sijaitsee siis hierojakoulu. https://www.relahierojat.fi/

Tämä kipukoukku ei tietenkään korvaa ammattihierojan JAANAN hierontaa, jossa olen käynyt tämän talven mittaan muutamasti. Ihmisen kosketus on aina muutenkin mukavampi kuin puisen tai komposiitista tehdyn kepin. Mutta kipukoukku on hyvä lisä. Sillä voi itse hieroskella kipeitä lihaksiaan vaikka telkkaria katsellessa. 

Eikä kipukoukku korvaa myöskään Personal traineriani Rikua. Kuntosaliliikunta PT:n ohjauksessa parantaa lihaskuntoa hallitusti, ohjatusti ja suunnitellusti ja tuntuu mielekkäältä. Ohjattuna siinä ei tule huhkittua liikaa, kun PT vaatii ja vahtii tietyn ajan kropan palauttelemista eri liikkeiden välillä. 

Harjoittelussa valmentajan kanssa tapahtuu myös kehitystä paljon nopeammin kuin omin nokkineen kuntosalilla pykiessä, kun/jos ei edes kunnolla osaa käyttää laitteita ja painoja. https://instagram.com/rikutahka?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Peukalot ja etusormet alkoivat puutua jokin aika sitten, mikä on melko epämiellyttävä tunne, kun työhommissa tarvittaisiin tuntumaa siitä, missä esimerkiksi oikean käden peukalo huitelee menemään. 

Niinpä hieroja Jaanan ehdotuksesta varasin ajan osteopaatille samassa Rela-hierojien tiimissä. Käynti ja sen vaikutus olikin melko mielenkiintoinen. Hoidettiin tällä ekalla kerralla oikeaa puolta yläkropasta, joka tällä hetkellä on se pahempi. 

Osteopaatti TOMI  paineli yläkropassa tiettyjä pisteitä, jotka heijastivat kipua muualle, esimerkiksi oikeaan olkavarteen, jonka ojentajalihaksessa on ollut kipua ja tulehdusta jo vuosia sitten ja sitä on hoidettu tulehduskipulääkkeillä. 

Ja kas, oikean käden etusormen tunnottomuus hävisi. Mutta ei vielä peukalon. Pitänee mennä vielä uudelleen osteopaatin käsittelyyn, jos saataisiin vielä peukkukin ”tunnolliseksi”.

Osteopaattejakin on kuulemma eri tavoin toimivia. On sellaisia ”hiplaajia”, jotka vain suunnilleen sivelevät ihoa. Siitä ei liene suurta hyötyä. Sitten on näitä kovanäppisiä, kuten Tomi, joiden käsittelyssä melkein parkaisee kivusta. Mutta on sillä näköjään sitten tehoakin. 

Ikääntyessä kroppa alkaa ränsistyä vähän sieltä sun täältä, mutta mielestäni ei ole väärin panostaa omaan terveyteen, hyvinvointiin ja työkykyyn. On niitä huonompiakin kohteita, mihin voi aikansa ja rahansa käyttää.  

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä. 

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman tekijän lupaa on kielletty. 


1 kommentti:

  1. Minulla on ollut kipukoukku jo vuosia puun värinen . Hyvä peli .

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!