lauantai 11. kesäkuuta 2022

Wilson

 

Kari Enqvist: Wilson

Latasin BookBeatista kuunneltavaksi suuresti ihailemani emeritusprofessori ja kosmologi Kari Enqvistin esikoisromaani Wilsonin. Lukijakin on sopivasti suosikkini Toni Kamula. Aiemmin olen kuunnellut tai lukenut useita Enqvistin teoksia. Arvostan hänen kykyään tuoda tiedettä tutuksi lukijoille ymmärrettävällä tavalla.

Kirja kertoo Emilian ja Kassandran sekä heidän lähipiiriinsä kuuluvien henkilöiden tarinaa alkaen hetkestä, jolloin pikkuhiljaa kaikkeen ja kaikkiin vaikuttava Wilson asettuu Jupiterin kiertoradalle. 

Kirja kertoo elämän, ihmiselon, tutun ja tuntemattoman maailmankaikkeuden arvaamattomuudesta. Se kertoo myös siitä, kuinka vähän loppujen lopuksi tiedämme, vaikka tämän hetken ymmärryksen mukaan tiedämme jo paljon. Wilsonin aiheuttama epävarmuus ja pelko saa aikaan sekasortoa ja uskomuksia, jopa uusia uskontoja syntyy. Mietin, että näin on tapahtunut kautta ihmisen historian. Ihmisellä on luonnollinen tarve ja halu ymmärtää ja selittää jollakin keinolla tuntematon itselle selväksi.

Kirjan voisi kategorisoida scifiksi, hieman fantasiankin puolelle osuvaksi, mutta ennen kaikkea se on tarina ihmisistä heidän haparoidessaan sekä omassa elämässään mutta myös ympäröivän maailmankaikkeuden pieninä osasina. Olemme osa jotakin suurempaa kokonaisuutta, joka edelleen näyttäytyy meille osittain tuntemattomana ja arvaamattomana. Ihminen ei pysty täydellisesti ennakoimaan eikä hallitsemaan edes oman elämänsä käänteitä saati universumin kätköistä esiin tulevia.

Ei tarvitse olla kiinnostunut astronomiasta tai kosmologiasta, jotta tästä kirjasta voisi nauttia. Nautinto on itse asiassa se, että tarinan rivien välistä nousee esiin tuttuja faktoja, mutta tekstissä ei niillä erityisesti kikkailla.

Jos Kari Enqvist päättää kirjoittaa lisää proosaa, aion niihin tarttua, kuten myös tietokirjoihin, joista osa on jo luettu, mutta onneksi luettavaakin löytyy vielä.

Aiemmat postaukset Kari Enqvistin teoksista löydät tästä:

Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat

Uskomaton matka uskovien maailmaan


Kuva: Erikoiset Asiantuntijat / BookBeat


2 kommenttia:

  1. Kirjallisuudentyyli josta tykkään kovin eli kirjoittaja hallitsee faktat, miljöö on todentuntuinen, asiat ovat kohdillaan ja siihen päälle siten lätkäistään se draama, tarina, fiktio.
    Jos lukiessaan oppii maailmasta niin ihan parasta, sisään ujutettua tietoa, sujahtaa helposti draaman kera päähän ja jää käyttöön muissa yhteyksissä. Jep!!

    Otanpa lukuun jos tulee vastaan, eli kiitos vinkistä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Kiteytit juuri sen, mikä minuakin kirjoissa viehättää!
      Faktaa ja fiktiota sopivasti limittäin! Monet tieteentekijät ovat upeasti popularisoineet omaa tieteenalansa, Kari Enqvist kuuluu kärkipäähän!

      Poista

Kiitos kommentistasi!