perjantai 14. tammikuuta 2022

Lämpimät terveiset kompostista


Käy lämmin henkäys talvisäässä muulloinkin kuin vain jouluna.

Taisin täällä blogissa syksyllä kertoakin, että hankimme lokakuun alussa uuden ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetun Biolanin kompostorin. 

Samalla harvennettiin sekajätteen tyhjennysväli kahdesta viikosta kahdeksaan viikkoon, joka säästää selvää rahaa. Yksi sekajäteastian tyhjennyskerta maksaa nimittäin 10,04€. Tyhjennysväliä voisi hyvin harventaa vielä lisääkin. 

Myös energiajätteen tyhjennysväliä voisi harventaa, koska samaan aikaan aloimme lajitella kierrätykseen kelpaavat muovijätteet erikseen energiajätteestä. Energiajäteastian yksi tyhjennyskerta maksaa 9,25€ ja se tyhjennetään tällä hetkellä neljän viikon välein. Kuusi viikkoa riittäisi hyvin. 

Muovijätteet kerätään astiaan ja varastoidaan ulkovajaan isoon jätesäkkiin, josta ne silloin tällöin viedään itse Prisman takapihalla olevaan puristimeen. Ja se ei maksa mitään. Muovien täytyy vaan olla puhtaita. Sinne ei saa viedä likaisia muoveja. Energiajäteastiaan ja siis edelleen poltettavaksi lämpövoimalan kattilaan menee enää sitten vain kartonkia ja paperia ja mahdollisesti jotain likaista muovia, jota ei viitsi alkaa pesemään roskikseen laittamista varten.



Biojätteet lajitellaan keittiössä olevaan kannelliseen ämpäriin. Kompostiheräteastia on sisällä lämpimässä, josta laitetaan yksi mittalusikallinen herätettä jokaiseen ämpärilliseen ennen kuin se kipataan sinne uuteen kompostoriin. 

Ja vaikka on ollut jo pitkään pakkaskelejä, välillä paljonkin pakkasta, on kompostin sisälämpötila pysynyt hyvissä lukemissa. Prosessi on siis olosuhteisiin nähden hyvin käynnissä. Tänään mittari näytti + 22C astetta. Tämä edellyttää sitä, että kompostoriin on ehtinyt kertyä niin paljon ”tavaraa”, että lämpömittarin mittatikku on jätteiden peittämä. Muussa tapauksessa mittari näyttää melkein samaa lämpötilaa kuin ulkona. Parhaimmillaan mittari on näyttänyt +30C astetta, vaikka ulkona oli pakkasta.



Tätä ennen ehdittiin kompostoida yli kahden vuoden ajan keittiöjätteet ylimmässä kuvassa näkyvään oikeanpuoleiseen kompostoriin, joka ei ole tarkoitettu ympärivuotiseen käyttöön, mutta hyvin se homma pelitti siinäkin. Talvella se jäätyi umpeen, mutta suli nopeasti keväällä. 

Vähän harmittaa, ettei jäteastioiden tyhjennysvälejä tullut harvennettua jo silloin. Maksettiin ihan turhaan puolityhjistä jäteastioista. Minulla oli nimittäin tiukassa pysynyt harhaluulo, että jätehuoltoyhtiölle tai jollekin kaupungin organisaatiolle täytyy esittää dokumentti hankkimastaan ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetusta kompostorista, ennen kuin jäteastioiden tyhjennysväliä voi harventaa. Voi olla, että joskus on näin ollutkin. Nyt ainakin riitti ilmoitus netissä kaupungille sekä puhelu jätehuoltoyhtiöön. 

Siinä mielessä on siis ihan sama, vaikka viskelisi jätteensä talon katolle tai katuojaan. Eikös jossain päin maailmaa niin tehdäkin. Kukaan tai mikään ei siis oikeasti valvo sitä, että varmasti jätteet kompostoidaan oikeaoppisesti. 

Ja kaikkihan eivät niin teekään, vaan jättävät biojätteitä avokompostiin, mikä ruokkii rottia ja supikoiria, jotka ovat lisääntyneet kaupunkiympäristössäkin. Molemmat voivat olla vaarallisia sekä ihmiselle että kotieläimille. Supikoira esimerkiksi koiran kohdatessaan ei peräänny, vaan tulee päälle. 

Muutama vuosi sitten meillä katosivat kypsät viinimarjat pensaista viimeistä marjaa myöten ja ihmettelin pitkään, mikä ne oli vienyt. Siinäkin olivat ilmeisesti supikoirat olleet asialla.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!