keskiviikko 7. huhtikuuta 2021

Karu planeetta

 

Outi Mäkinen: Karu Planeetta
Kirja rakkauden kaipuusta




Esikoiskirjailija Outi Mäkinen ei ole koskaan ollut vakavassa parisuhteessa. Hän on 36-vuotias ja kirjassaan hän kertoo parisuhteen ja rakkauden kaipuustaan.

Oma elämäni on kulkenut sitä vanhanaikaista niin sanottua normireittiä pitkin. On löytynyt puoliso ja olemme saaneet kolme ihanaa lasta. Näitä edellä mainittuja arvokkaita asioita tulee pidettyä melkein itsestään selvyyksinä - niin helposti ja luonnollisesti ovat nämä onnelliset asiat tapahtuneet. Paitsi sitten, kun oikein rupeaa miettimään. Ei totta totisesti ole mikään itsestäänselvyys, että on parisuhteessa ja on saanut lapsia 

En koe syyllisyttä siitä, että toiveeni on toteutunut ja jollain toisella ei. Soisin saman onnen kaikille sitä toivoville. Ja ymmärrän myös sen, että kaikilla ei ole tätä samaa toivetta.  Kirjan luettuani aloin tuntea suurta myötätuntoa niitä ihmisiä kohtaan, jotka kokevat arvottomuutta tai ulkopuolisuutta joutuessaan elämään sellaista elämää, jota eivät haluaisi. Sääliä ei kukaan kaipaa, ymmärrystä ja läsnäoloa kyllä ja suurin osa ihmisistä sitä toista ihmistä.

Ihmisen onnellisuus ei synny toisten ihmisten varassa. Mutta jos on yksineläjä ja kokee yksinäisyyttä ja haluaisi parisuhteen, niin onhan se onni silloin ainakin osittain siitä kiinni. 

Kuinka sitkeässä on se ajatus, että ihmisen tulee pariutua niinkuin on aina pariuduttu. Tai että yksineläjä on kranttu tai hänessä on jotain vikaa.
Kirjassaan Outi pohtii omien kokemusten ja yleisten mielipiteiden ja artikkeleiden kautta muun muassa yksinelämistä, toiveita parisuhteesta sekä yksineläjän lapsihaaveiden oikeutta. Miten maailma on mitoitettu parillisille ja perheellisille. Mihin lokeroon kategorisoidaan tahtomattaan yksinelävä. 

Sinkkuuteen liitetään usein itsekkyys ja itsekeskeisyys. Villi bilettäminen, matkustelu ympäri maailmaa tai huikea, kaiken ajan vievä työura. Sinkku on nykypäivän kauniimpi ilmaisu vanhallepiialle, joka onkin halventava ja muottiinpuristava ilmaus naisesta, joka ei muka kelpaa kellekään. Paitsi ehkä kaitsemaan alati kasvavaa kissalaumaa.

Onko niin, että ihminen kaipaa eniten juuri sitä mitä ei ole saanut. Kuvittelee sen onnea tuovaksi ja autuaalliseksi tekeväksi. On tosi vaikea ajatella, olisinko onneton ilman puolisoa ja lapsiani, jos elämäni olisi vienyt minua toiseen suuntaan, toisenlaiseen elämään ja olisin elänyt koko aikuisikäni sinkkuna ja lapsettomana. Ainakin se olisi hyvin erilaista. Tokaisut, joita perheellinen suoltaa perheettömälle voivat tarkoittaa hyvää, mutta voivat myös sivaltaa syvältä. "Saisinpa olla edes hetken yksin" tai "Maksaisin mitä vain viikon omasta lomasta." Merkittävät sanat ovat hetki ja viikko. Parisuhdetta tai lapsia toivova sinkku tuskin unelmoi saavansa suhteen yhdeksi yöksi tai kokonaisen perheen jopa viikoksi. Tuskin osaisin lohduttaa viisain sanoin yksineläjää. Myös toivotus: "Kunpa löytäisit jonkun" tuntuisi vaikealta sanoa. Vaikka sitähän toiselle toivoisi, yhdessä hänen kanssaan.

Kirja sai todellakin pohtimaan maailman karuutta. Miten kokemamme traumat vaikuttavat loppuelämäämme. Ihmisten toteutumattomat toiveet koskien mitä tahansa elämän aluetta. Suru kariutuneista unelmista ja suunnitelmista, jotka oli tehty oman elämän varalle. Kun elämä ei suju niinkuin oli ajatellut, vaan se määrittyy joidenkin muiden toimesta tai vaikka sattumien oikuista ihan toisenlaiseksi. Pitäisikö silloin pitää hautajaisia niille asioille, jotka jäävät toteutumatta ja yrittää synnyttää jotain uusia tilalle, tehdä päätöksiä elämän uudesta suunnasta niin kuin se siitä eteenpäin näyttäisi tulevan todeksi ja olevan mahdollista. Että loppuelämä siitä eteenpäin olisi kuitenkin oman, uuden suunnitelman mukainen.

Vaikka itsellä elämä on mennyt toisin kuin kirjoittajalla, löytyy moniin havaintoihin yhtymäkohtia ja tuttuuden tunteita. Kaatuneita haaveita on kertynyt ja suunnitelmia on kariutunut elämän varrella. Menetyksiä ja pettymyksiä on koettu. Mutta. Vierellä on aina ollut puoliso ja perhe niitä jakamassa. Ja siinä on varmasti se suurin ero. Kirjan luettuani mietin myös, että vaikka välillä puoliso ärsyttää - mikä lienee ihan tavallista - olen kuitenkin hyvin onnellinen siitä, että hän on vierelläni.

Kuva: Erikoiset Asiantuntijat / BookBeat


Kuvan ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.







12 kommenttia:

  1. Hyvä kirjaesittely. Niin se taitaa olla, että ihminen kaipaa aina jotain, mitä ei ole. Siihenhän unelmointi ja tavoitteiden asettelu elämässä perustuu. Sinkkuus ei ole vain keski-ikäisten naisten ilo tai ongelma. Yksin asuvien ihmisten määrä kasvaa ja kasvaa eikä korona auta yhtään sielunhenkilön löytämisessä.

    Muistan sen järisyttävän ikävän syntymätöntä lastani kohtaan! Heitä siunaantui minullekin lopulta kolme, mutta lapsiin liittyvät menetykset tai puutteet ovat varmasti ihmiselämän synkimpiä. Voimia heille, jotka asian kanssa kamppailevat. 💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Unelmat ja niiden tavoittelu vievät elämässä eteenpäin. Mutta ne loputtomat pettymykset, jotka särkevät tavoittelijoiden sydämen kerta toisensa perään tuntuvat niin kohtuuttomilta. Lapsettomuus, yksinäisyys. Puhumattakaan lapsen menetyksestä, joka on varmasti pahinta, mitä ihmiselle voi tapahtua.
      Ihmiset kamppailevat monenlaisten murheiden kanssa ja nyt koronan aikana monet ongelmat vielä pahenevat.
      Voi kunpa jokaisella oli joku rinnalla. Edes yksi ihminen.

      Poista
  2. Tosiaankin sitä pitää vähän itsestään selvänä parisuhdetta ja perhettä. Tahaton sinkkuus käy kyllä raskaaksi, kun on vielä hedelmällisessä iässä. Kirja herättää varmasti ajatuksia, olisi lukemisen arvoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Tämä on hyvä kirja luettavaksi parisuhdetilanteesta riippumatta. On hyvä pysähtyä välillä pohtimaan asioita toisenlaisista ja toisten näkulmasta. Sitä alkaa arvostamaan ja ymmärtämään asioita ihan eri lailla.

      Poista
  3. Olen koronan aikana usein ajatellet niitä ihmisiä, joilla on "haku päällä" ja "biologinen kello tikittää". Olen ajatellut koronan viivästyttävän harmittavasti toiveiden toteutumista.
    En tullut ajatelleeksi joidenkin ihmisten olevan sinkkuja tahtomattaan. Täytyypä lukea kirja, sillä en näemmä tiedä paljoakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Sama juttu, kirja avarsi minun ajatusmaailmaani - sitä tuppaa luomaan omia mielikuvia toistenkin elämästä tietämättä niistä juuri mitään.

      Poista
  4. Tuostapa tulikin nyt mieleni aika 47v.sitten,
    olimme olleet n.10kk. kihloissa,
    ja aiottiin mennä naimisiin, tietysti mentiin, mutta pienen mutkan ja eripuraisuuden kautta, olimme nimittäin vielä ala-ikäisiä, siihen aikaan aikuis ikä alkoi 21 vuotiaana, minun piti saada isältäni alle kirjoitus ja suostumus, mutta puoliso ehdokas ei ollut isän mieleen, tai sit hän teki kiusaa ettei kirjoita nimeään paperiin, siihen aikaan arvostettiin vielä avioliittoa vähän enempi kuin tänään,
    ei tullut mieleenkään että oltais avoliitossa oltu, tuota sanaa ei kai silloin vielä ollutkaan,? vaan taidettiin käyttää sanaa "susipari",
    muistelen että taisi olla häpeä, jos jollekkin syntyi avioton lapsi,
    me saatiin odottaa 5 vuotta ennenkuin eka lapsi syntyi.
    Niin ja sitten vielä todistaja, jonka nimi piti myös saada, no muita ei kai saatu kuin vanhempien seinän takainen aikuinen poika, joka kyttäsi minua kun olin 15v.No kyllähän se isän nimi oli sit paperissa,
    mutta häihin ei tullut.
    Tänään ihan naurattaa tuokin aika silloin.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommwntistasi! Onpa harmi juttu, kun isäsi ei iloinnut puolisovalinnastasi, vaan teki jopa kiusaa. Ennen vanhaan vanhemmilla piti puoliso hyväksyttää, mikä tuntuu tänä päivänä ihan hullulta.
    Avoliitto oli vähän niinkuin syntiä, susipareiksihan avoliitossa eläviä kutsuttiin. Ja avioliiton ulkopuolella syntyviä lapsia kutsuttiin äpäriksi. Kyllä on ollut ahdasmielistä. Sitten taas toisaalta avioeron daaminen oli pitkä prosessi ja vaati syyt ja selitykset. Asioilla on puolensa, tänä päivänä eroaminen käy liiankin helposti.

    VastaaPoista
  6. Niin maailma muuttu, sanoi nalle puh, kirjoitin pitkän rimpsun vielä, mutta poistin sen, eipä se hyödytä mitään, surettaa tää maailman meno vain kun kaikki sallitaan, ennen sentään kunnioitettiin asioita, vaikka puutteita silloinkin oli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maailma muuttuu, eikä kaikki muutos ja kehitys ole olmut vain hyvään suuntaan. Kaikenlainen ylivarominen esimerkiksi, ettei kukaan vaan loukkaannu. Niinkuin nyt Afrikan Tähti -pelin rosvo-nappulatkin kuulemma pitää muuttaa leijoniksi, kun joku voi rosvo-nappuloista pahoittaa mielensä. Tällaisista asioista sitten tehdään ongelmia, kuin ei oikeita ongelmia olisi tarpeeksi.

      Poista
  7. EIKÄ, Ei oo totta ! jo on maailaman kirjat sekaisin, siis miten voi olla noin lapsellista, ei mun ymmärrys riitä.
    Mitä ne vielä hölmöläiset keksii ? Varmaan pitää kantaa säkissä auringon valoa sisälle.
    Meillä on Afriikan Tähti peli, täytyypä kaivaa esille ja alkaa pelaamaan isännän kanssa, peli sopii hyvin eläkelläisille.
    ((Tuosta eka kommentistani vielä, niin ei meillä suuret häät olleet, asuimme jo Turussa silloin, kirkko vihkiminen oli Joensuussa, en ole katkera isälleni, ei hän varmaan olisi pitkän matkan päästä ehkä päässytkään, en kaikkea siltä ajalta edes muista enää))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus tuntuu juuri tuolta, että hölmöläisten hommaa!
      Afrikan Tähti on kiva peli - sopii kaiken ikäisille. Onneksi on pelit meillä lmasra takaa, niin saadaan pitää rosvonappulat pemissä mukana!
      Katkeruus on kamala tunne - onneksi et tunne katkeruutta! Se kun ei auta mitään asiaa yhtään! On vaan kantajalleen raskas taakka!
      Iloista viikon jatkoa!

      Poista

Kiitos kommentistasi!