maanantai 12. syyskuuta 2022

Mikä on lempivärisi?




Vieraskynäilijämme kanssa yhteistyössä saimme aikaan seuraavanlaisen pohdinnan väreistä. 

Pian on taas syksy. Moni suuntaa pohjoiseen, Lappiin, ihailemaan ruskaa. Sen tuoma väriloisto sykähdyttää meitä kaikkia. Täällä etelässäkin voi nauttia ruskasta. Ilmiö johtuu siitä, että lämpötilan laskiessa alle nollan lehtien sisältämä klorofylli imeytyy takaisin oksiin ja runkoihin. Lehtivihreä sisältää typpeä ja magnesiumia. Kun ne varastoituvat oksiin ja runkoihin, tulevat värit esiin ja värikkäät lehdet tippuvat maahan. 



Jo lapsesta asti olen pitänyt punaisesta väristä. Vielä nykyään puolet vaatevarastoni sisällöstä on punaista. Säälin nuoria, jotka käyttävät niin paljon mustaa väriä. Musta on otettu Espanjan hovissa 1700-luvulla viralliseksi juhlaväriksi. Musta väri on mielenkiintoinen. Se ei oikeastaan ole väri, koska se imee itseensä kaikki muut värit. Sen vuoksi kesällä kuumassa auringossa kannattaa suosia vaaleaa kuosia, koska se heijastaa valon pois.   



Kuningatar Elisabetin kuoleman jälkeen Buckinghamin palatsin ylle ilmestyi sateenkaari, kaksikin. Ilmiö syntyy, kun sade ja aurinko ovat sopivassa kulmassa. Veden pisarat toimivat prismalasina, joka heijastaa luonnonvaloa ja muuttaa sen spektrivaloksi. 

Kuulemma jokainen tähti lähettää eriväristä spektrivaloa. 



Mitä merkitystä väreillä on arjessa? Värit ovat tärkeässä roolissa, sillä me viestimme niillä toisillemme. Eräässä tutkimuksessa on osoitettu, että punaisiin pukeutuneilla pelaajilla on pieni yliote verrattuna muihin väreihin pukeutuneisiin vastustajiin. 

Väristylistit neuvovat erityisesti naisia, minkä väriset asut sopivat itse kunkin luontaisiin väreihin ja tyyliin. Sopivat värit analysoidaan silmien, hiusten ja ihonvärin mukaan. 

Olen myös itse käynyt värianalyysissä vuosia sitten. Väristylisti sanoi silloin, että minun ikääni mennessä (silloin olin +30v) moni ihminen on jo luontaisesti löytänyt värit, jotka ovat hänelle sopivat. Oma silmä sanoo sen. ”Väärät värit” eivät miellytä. Se oli ja on kyllä totta. Värianalyysin tulokset eivät olleet mikään yllätys. 



Minulle sopivat parhaiten viileämmät värit. Niinpä vaatekaapissani ei ole koskaan ollut esim. keltaista tai varsinkaan oranssia. Oranssi vie minulta värit kasvoista. Se saa näyttämään sairaalta. Stylisti sanoikin huumorilla, että jos laitat oranssin puseron päällesi, niin joku voi kysyä, että oletko kunnossa. ”Vääriä” värejä ei pidä laittaa ainakaan suoraan kasvojen lähelle. Ainakin oikeanvärinen huivi pitäisi laittaa väliin, jos välttämättä pitää pukea se oranssi paita. Ja musta väri hänenkin mukaansa käy hyvin harvalle. 



Sama analyytikko antoi ohjeita myös muun muassa laukkujen ja korujen materiaalista, mallista ja koosta. Hänen mukaansa aikuisen naisen korvakorujen tulee olla vähän pientä suurempia. Vähintään oman peukalonkynnen kokoinen korvakoru on hyvän kokoinen. Pienet korvakorut koristavat parhaiten pikkutyttöjä. Minun laukkujeni pitää olla mieluummin pehmeän mallisia, ei siis mitään kirjekuorimallisia ja salkkuja. Ja koruiksi pitää analyysin mukaan valita keltakultaisia tai hopeisia koruja.

Mielialakin vaikuttaa erityisesti naisilla siihen, minkä väriset vaatteet laitetaan ylle ennen töihin lähtöä. Jostain olen lukenut myös, että naistenlehtien kansikuviin valitaan syksyisin tummatukkaisia ja keväällä vaaleatukkaisia henkilöitä. Näin lehti menee paremmin kaupaksi irtonumeroiden ostajille.

 


On myös huomattu, että jos nainen menee tanssiravintolaan, niin persikan väriset vaatteet rohkaisevat miehiä hakemaan naista tanssilattialle, mutta musta väri saattaa säikyttää miespoloiset.

Toivotan teille iloista syksyä. Kotivinkki-lehden mukaan on olemassa 32 syytä rakastua syksyyn.

Kuvat: Pixabay

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 

2 kommenttia:

  1. Minunkin lempiväri on punainen, terkemmin tummanpunainen. Sen huomaa myös sisustuksessa ei vain vaatteissa. Olen analysoinut jonkin lehden mukaan sopivat värit. Tulokseksi tuli, että ne ovat lämpimät syksyn värit. Mukavaa tulevaa viikonloppua teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja mukavaa viikonloppua myös. Sen verran myöhässä, että koskekoon se tulevaa viikonloppua. Punainen väri sopiikin sinulle hyvin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!