maanantai 16. elokuuta 2021

Luonnonvoimat


”Australian kuumin dekkaristi” Jane Harper on kirjoittanut tämän trillerinsä jo 2017, mutta se on suomennettu vasta 2020 /Tuulia Tipa ja Tammi.

Tämä on Harperin toinen teos, ensimmäinen oli nimeltään Kuiva kausi, joka tämän kirjan takakansiliepeen mukaan nosti hänet maailmanmaineeseen:Etukannen puolella ylistetään Kuivaa kautta seuraavasti: Ja sieltähän löytyy myös tuttu bloggaaja, Leena Lumi, jota myös Erikoiset Asiantuntijat seuraavat. 

Mutta nyt siis asiaan. Noiden edellisten hypetysten jälkeen olin vähän pettynyt tähän Luonnonvoimat -trilleriin. Siinä työpaikkaporukka lähtee kahdessa ryhmässä jonkinlaiselle tyhy-retkelle kahdessa porukassa (miehet ja naiset) vaativaan maastoon, osalla vain vähän vaellus- tai retkeilykokemusta. Australian vaativat luonnonolosuhteet ottavat kapasiteetista suuren osan. Miesporukan he (naisporukka, jonka ympärillä juoni pyörii) tapaavat heti alkumatkasta. 

Viidestä naisesta palaa vain neljä elävänä takaisin. Ja vähältä piti, ettei lukema olisi jäänyt kolmeen. Visiirit huurtuivat jo ennen ensimmäistä taukopaikkaa, jota ei edes löytynyt. Naisporukan väleissä oli hiljaista tulehdusta jo ennestään ja se äityi ilmitappeluksikin jossain vaiheessa. 

Idea ja juoni olivat ihan hyvät, mutta minusta tähän olisi voinut kutoa mukaan enemmän dramatiikkaa. Alkuvaiheen jälkeen tarina vähän lässähti ja oli ikäänkuin väkisin kirjoitettua. Loppua kohti se alkoi muuttua kiinnostavammaksi, mutta mitään tajunnan räjäyttävää loppuratkaisusta ei silti tullut. Osa tapahtumista oli ennustettavissakin. 

En tiedä, onko oma vaatimustaso noussut liikaa, kun olen katsonut Netflixistä muun muassa Silta-sarjan, Breaking Bad’in ja Rahapajan kaikki kaudet. Niissä sitä riitti jänskättävää ja tapahtumia ihan joka minuutiksi. 

Niiden rinnalla tällainen kirja, jossa käydään sivukaupalla keskustelua, joka ei vie tapahtumia mihinkään suuntaan, tuntui vähän puuduttavalta. No mutta silti ihan lukemisen arvoinen ja varasin kirjastosta sekä Kuivan kauden että kirjoittajan uusimman romaanin Kadonnut mies.

Kuvat: Tammi, Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 

1 kommentti:

  1. Hyvä, ettet ylistänyt tätä maasta taivaaseen, kun en itsekään syttynyt. Mutta se ei kerro mitään, sillä luen dekkareita todella harvoin ja vielä harvemmin olen tykännyt.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!